Beschadigd of droog haar Fijn haar Haar Hoofdhuid Kleuren Natuurlijk 100% Wassen

Zijn sulfaatvrije shampoos onzin?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Alleen voor mensen met droog haar en hoofdhuid zijn sulfaatvrije shampoos een uitkomst

Hypes rond ingrediënten in cosmeticaproducten zijn er altijd al geweest. Zo gingen we massaal aan de fruitzuren, de arganolie en de AHA’s. Een andere hype op het gebied van cosmetica-ingrediënten gaat meer over wat er vooral niet in cosmetica mag zitten. Parabenen mogen niet meer, siliconen mogen niet meer en nu lijkt het er op dat sulfaat ook niet meer mag. Maar waarom niet?

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn de zuurresten van zwavelzuur en de zouten ervan. Het zijn zeer effectieve reinigers, maar helaas zijn ze ook tamelijk agressief en kunnen daardoor een uitdrogende en irriterende werking hebben. Dit komt omdat ze reageren op de proteïnen in het haar en lastig uit te spoelen zijn. De sulfaten zorgen ook voor het schuim, iets waar wij in Nederland dol op zijn. In de meeste shampoos wordt sodium laureth sulfate verwerkt als belangrijkste wasactieve bestanddeel. Daarnaast worden er heel veel verschillende soorten sulfaten gebruikt in cosmetica, waaronder bijvoorbeeld alkyl benzene sulfonate, ammonium lauryl sulfate, sodium C14-16 olefin sulfonate, sodium lauryl sulfate, TEA-dodecylbenzenesulfonate enTEA Lauryl Sulfate.

sulfate-free-shampoo

Sulfaatvrije shampoos

Sulfaatvrije shampoos zijn milder dan reguliere shampoos. Ze bevatten andere reinigers, zoals bijvoorbeeld babassuamidopropyl betaine, cocoamphoacetate, coco betaine of lauroamphoacetate. Dit worden amfotere of zwitterionische reinigers genoemd. Sommige van deze shampoos bevatten wel sulfaten, maar dan sulfaten die veel milder zijn. Een aantal merken hebben de sulfaten vervangen door alcohol of zeep. Daarmee kom je echter van de regen in de drup, aangezien deze bestanddelen minstens zo agressief en uitdrogend zijn.gekleurd-haar-sulfaatvrij-shampoo

Verkleuren van gekleurd haar

Er wordt nog wel eens beweerd dat de sulfaten in shampoos verantwoordelijk zijn voor het verkleuren van gekleurd haar. Daar is echter geen bewijs voor.  De sulfaten in shampoos hebben ook geen effect op het kroezen van het haar – je haar gaat niet minder kroezen als je een shampoo met minder sulfaten gebruikt.  Wil je kroezen tegengaan, dan zul je toch echt een goede conditioner moeten gebruiken.

Heb je droog of vet haar?

Voor mensen met droog haar en een droge hoofdhuid zijn de sulfaatvrije shampoos waarschijnlijk een uitkomst. Mensen met vet haar of mensen die veel stylingproducten gebruiken hebben er waarschijnlijk weinig aan, aangezien deze shampoos het haar minder goed reinigen en dus het vet en de producten er niet echt makkelijk uitwassen.

sulfaatvrij-shampoo

Ook in Nederland te koop

In Nederland verschijnen de laatste tijd steeds meer sulfaatvrije shampoos op de markt, niet alleen in kapsalons, maar ook in winkels als De Tuinen en diverse webwinkels. Bekende merken zijn Dr. Organic, Organix en Yes To. Daarnaast zijn er een aantal shampoos die geen sulfaat, geen zeep, een siliconen en geen alcohol bevatten, zoals de shampoos van Dr. Organics, Urtekram en Grahams Natural Shampoo. Deze shampoos zijn overigens duurder dan reguliere shampoos.

Wil je het niet per se in de eco hoek zoeken, kijk dan eens bij de fijne producten van Wella Elements – ook sulfaatvrij.

En tot slot nog een heerlijke organic tip: de producten van Organix! Je shopt ze hier bij de meest moderne apotheker van Nederland;-)

Meer weten over Beschadigd of droog haar?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

8 reacties

  • Hoi esther

    Je zou kunnen kijken of er een claim met tijdsbestek voor werkzaamheid op de verpakking staat, omdat je uberhaupt niet weet of jouw geirriteerde hoofdhuis door sulffaten komt het lastig testen. Maar je zou na 1 tot 3 wel moeten kunnen ervaren of er minder jeuk is. Shampoo was je snel uit dus contactmoment is klein. Let vooral
    Op met stylingproducten die de hoofdhuid raken. En koop een andere droogshampoo? Of probeer eens beachspray maakt het haar ook wat droger en stugger.

  • Thanx! Gisteren ben ik op de FNV Mooi Dag in contact gekomen met Natulique, een professionele kapperslijn met biologische shampoos (en vrij van sulfaten). Misschien dat ik dat ook eens ga proberen. Weet iemand toevallig hoe lang je een shampoo echt de kans moet geven om de hoofdhuid helemaal tot rust te laten komen en te zien of de shampoo echt goed voor je haar/hoofdhuid werkt? Te vaak switchen is ook een hekel punt denk ik…

  • zou ook nog kunnen ja. het is altijd de kunst om al dit soort producten niet direct op de hoofdhuid te spuiten maar op het haar zelf, ook met stylingproducten is dat zo. wel lastig. je kunt er ook voor kiezen om je hoofdhuid tijdelijk wat te helpen met massage en verzorgende hoofdhuidolie. we hebben hier meer specifieke onderwerpen over de verzorging van je hoofdhuid, wellicht vind je er nog nuttige tips: https://www.beautyjournaal.nl/haar/hoofdhuid/

  • Eigenlijk niet. Heb meer last van wat grovere schilvers en jeuk. Volgens m’n kapster is het een hele droge hoofdhuid. Ik heb zelf het idee dat het door droogshampoo is gekomen. Haar wassen met mijn lengte is een crime, dus droogshampoo is dan 1-2x per week een echte uitvinding.

  • Esther, heb je wel eens last van roos? dat kan een rol spelen bij roodheid en gevoeligheid.

  • Mijn krullende gekleurde haar heeft nog nooit zo goed gezeten met deze shampoo. Ook mijn man (fijn krullend haar) is heel tevreden. Ik heb ook het idee dat de kleur langer en mooier blijft. Je hebt heel weinig nodig. Jammer dat ik dit niet eerder gebruikte. Als conditioner gebruik ik ietsje pietsje creme, maar veel minder dan eerst.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.