Alleen voor mensen met droog haar en hoofdhuid zijn sulfaatvrije shampoos een uitkomst

03:21 - 02:00
luistertijd 03:21 - leestijd 02:00

Hypes rond ingrediënten in cosmeticaproducten zijn er altijd al geweest. Zo gingen we massaal aan de fruitzuren, de arganolie en de AHA’s. Een andere hype op het gebied van cosmetica-ingrediënten gaat meer over wat er vooral niet in cosmetica mag zitten. Parabenen mogen niet meer, siliconen mogen niet meer en nu lijkt het er op dat sulfaat ook niet meer mag. Maar waarom niet?

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn de zuurresten van zwavelzuur en de zouten ervan. Het zijn zeer effectieve reinigers, maar helaas zijn ze ook tamelijk agressief en kunnen daardoor een uitdrogende en irriterende werking hebben. Dit komt omdat ze reageren op de proteïnen in het haar en lastig uit te spoelen zijn. De sulfaten zorgen ook voor het schuim, iets waar wij in Nederland dol op zijn. In de meeste shampoos wordt sodium laureth sulfate verwerkt als belangrijkste wasactieve bestanddeel. Daarnaast worden er heel veel verschillende soorten sulfaten gebruikt in cosmetica, waaronder bijvoorbeeld alkyl benzene sulfonate, ammonium lauryl sulfate, sodium C14-16 olefin sulfonate, sodium lauryl sulfate, TEA-dodecylbenzenesulfonate enTEA Lauryl Sulfate.

Sulfaatvrije shampoos

Sulfaatvrije shampoos zijn milder dan reguliere shampoos. Ze bevatten andere reinigers, zoals bijvoorbeeld babassuamidopropyl betaine, cocoamphoacetate, coco betaine of lauroamphoacetate. Dit worden amfotere of zwitterionische reinigers genoemd. Sommige van deze shampoos bevatten wel sulfaten, maar dan sulfaten die veel milder zijn. Een aantal merken hebben de sulfaten vervangen door alcohol of zeep. Daarmee kom je echter van de regen in de drup, aangezien deze bestanddelen minstens zo agressief en uitdrogend zijn.

Verkleuren van gekleurd haar

Er wordt nog wel eens beweerd dat de sulfaten in shampoos verantwoordelijk zijn voor het verkleuren van gekleurd haar. Daar is echter geen bewijs voor.  De sulfaten in shampoos hebben ook geen effect op het kroezen van het haar – je haar gaat niet minder kroezen als je een shampoo met minder sulfaten gebruikt.  Wil je kroezen tegengaan, dan zul je toch echt een goede conditioner moeten gebruiken.

Heb je droog of vet haar?

Voor mensen met droog haar en een droge hoofdhuid zijn de sulfaatvrije shampoos waarschijnlijk een uitkomst. Mensen met vet haar of mensen die veel stylingproducten gebruiken hebben er waarschijnlijk weinig aan, aangezien deze shampoos het haar minder goed reinigen en dus het vet en de producten er niet echt makkelijk uitwassen.

Ook in Nederland te koop

In Nederland verschijnen de laatste tijd steeds meer sulfaatvrije shampoos op de markt, niet alleen in kapsalons, maar ook in winkels als De Tuinen en diverse webwinkels. Bekende merken zijn Dr. Organic, Organix en Yes To. Daarnaast zijn er een aantal shampoos die geen sulfaat, geen zeep, een siliconen en geen alcohol bevatten, zoals de shampoos van Dr. Organics, Urtekram en Grahams Natural Shampoo. Deze shampoos zijn overigens duurder dan reguliere shampoos.

Wil je het niet per se in de eco hoek zoeken, kijk dan eens bij de fijne producten van Wella Elements – ook sulfaatvrij.

En tot slot nog een heerlijke organic tip: de producten van Organix! Je shopt ze hier bij de meest moderne apotheker van Nederland;-)

Lees ook