Waarom krijg je hoofdpijn van Botox? Wellicht omdat je desondanks toch niet ‘los laat’……

03:18 - 01:58
luistertijd 03:18 - leestijd 01:58

Sinds ik enkele jaren geleden het beroemde antiaging congres in Monaco bijwoonde waar artsen uit de hele wereld zich verzamelen om zich bij te laten scholen over medisch cosmetische behandelingen, viel het kwartje. Injectables werden altijd gespresenteerd als een instant oplossing om iets aan verouderingsverschijnselen te doen, of om kleine deformaties wat meer synchroon te ’trekken’. Het was een heerlijk idee dat je met een prikje zonder veel gedoe al weer veel contenter naar jezelf in de spiegel kon kijken.

Waarom blijft iemand ontevreden?

Echter doemde ook een ander beeld op: van mensen die eigenlijk nooit tevreden waren, wat ze ook lieten behandelen. Ze bleven zich slecht voelen over hun uiterlijk en keer op keer terug komen zonder een keer te durven zeggen: het is mooi zo, het is goed zo. Het werd duidelijker voor artsen die kwaliteit wilden leveren, dat er diepgaander naar wensen van vrouwen en mannen gekeken moest worden. Wat was er werkelijk aan de hand, waarom iemand een injectable wil, en waarom lukt het niet altijd iemand tevreden te stellen?

Als je niet goed in je vel zit, kan een injectable soms wel en soms niet werken

Ook leerden artsen door de jaren heen dat de injectable en psychisch welbevinden elkaar op een heel bijzondere wijze kunnen versterken: mits je maar tot de kern van de wens kan komen. Net zo goed kwam er steeds meer psychologisch inzicht over de wens van verandering aan het uiterlijk die in overeenstemming moet zijn met hoe iemand zich voelt. Als je je boos voelt, of angstig, of verdrietig, kun je die uiterlijke kenmerken daarvan wel weg laten spuiten, maar als die emoties op zielsniveau niet veranderen, zoekt je lichaam vanzelf een uitweg waarop ze nog steeds gecommuniceerd zullen worden naar anderen. Door een starre lichaamshouding, een niet lachende mond, noem het maar op…..

Leren loslaten

De andere kant van de medaille is dat een injectable ook instant psychotherapie kan bieden: als je er uitgeruster uitziet, kun je je ook daadwerkelijk beter gaan voelen. En ik leerde dat Botox het beste werkt als je ook in je brein leert loslaten.

Dat…..is mateloos intrigerend. En….daar hebben we het allemaal over in dit lange, boeiende interview. Met cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige dokter Frodo Kliniek in Amsterdam. Kijk, en leer, krijg inzicht. Het is boeiend.

Bekijk ook deze videogesprekken met Frodo:

Waarom je beter geen Botox in kraaienpootjes kunt injecteren:

Waarom je beter geen Botox kunt nemen als je ouder bent:

Krijg je door Botox rimpels op andere plekken in je gezicht:

 

En lees tot slot ook:

Lees ook