Zwelling en langdurig blauwe plekken kun je eraan overhouden als de injectiemethode niet goed was

07:49 - 04:41
luistertijd 07:49 - leestijd 04:41

De ogen zijn het eerste wat we zien als we iemand ontmoeten. Niet voor niks accentueren we ze graag met make-up. Maar wat doe je als de wallen steeds dieper worden en kringen steeds donkerder? Ze geven je uiterlijk ongewild een vermoeide blik.

Camouflerende make-up geeft een prachtige instant oplossing, maar de traangoot behandeling met injectables is duurzamer. Mits op de juiste manier uitgevoerd, anders ontstaan er nog meer problemen. Traangootbehandelingen zijn momenteel razend gewild, vooral bij jongere vrouwen. Of zij gebaat zijn bij deze behandeling, lees je in dit artikel van journaliste Noah Staphorst.

traangoot behandeling

Het verschil tussen wallen en kringen

Het is belangrijk om eerst even goed uit te leggen wat het verschil tussen een kring en een wal is. Een wal is officieel een verdikking onder het oog. Deze is ontstaan door vochtophoping omdat het lymfesysteem niet goed functioneert, of ontstaat door veroudering.

Wallen door vet of wallen door vocht?

Hierbij moet je dan ook weer twee zaken onderscheiden: door veroudering ontstaat er volume tekort waardoor de ruimte onder het oog holler wordt. Hij wordt leger dus. Hierdoor valt er een donkerder schaduw op en dit oogt dan als een kring. Het andere type wal is een gezwollen huid door veroudering, door uitzakking van de vet’pads’ achter het oog.

slaapgebrek

Donkere kringen door slaapgebrek of anatomie?

Een kring is een donkere, blauwige verkleuring onder het oog. De huid onder het oog is dun, bloedvaatjes kunnen zichtbaarder worden door leefstijl – denk aan slaapgebrek, maar ook als bijvoorbeeld de ogen wat dieper in de kassen liggen en het voorhoofd iets meer naarvoren uitsteekt. Je krijgt dan een schaduwwerking onder het oog.

Make-uptrucs

Met make-up zijn wallen en kringen redelijk te camoufleren. Dikke wallen maak je minder zichtbaar met een donkerder camouflage tint en blauwe kringen worden minder zichtbaar met een oranje-achtige camouflage. Maar het gebruik van hyaluronzuurinjecties in het traangootje is een snellere oplossing.

Wat is een traangoot?

Een traangoot is het geultje dat loopt vanuit je binnenste ooghoek richting de wang. Het doel van de traangoot behandeling is dan ook om het volumeverlies onder de ogen op te vullen met een filler op basis van hyaluronzuur. Hiermee wordt volume herstelt en wordt ook de schaduw onder het oog minder zichtbaar. Omdat schaduw minder zichtbaar wordt, wordt het ook wel gebruikt tegen donkere kringen.

traangoot behandeling

Wat doet de hyaluronzuur filler hiervoor?

De filler op basis van hyaluronzuur vormt kleine kussentjes in de huid waardoor de het huidgebied onder het oog er rustiger en minder vermoeid uit komt de zien. Hyaluronzuur, wat ook in het lichaam voor komt, maar voor injectables biotechnologisch is nagemaakt, trekt extra vocht aan. Het helpt ook de huid meer elastisch te houden, er wordt een prikkel aan de collageenproductie afgegeven.

In dit kwetsbare gebied van de traangoot is hyaluronzuur het enige als veilig aangegeven middel om te gebruiken. Het geeft weinig bijwerkingen en het verschuift ook niet.

Complicaties, in dit kwetsbare ooggebied

Toch kunnen zich in dit gebied ook complicaties voordoen, en deze moeten niet onderschat worden. De traangoot wordt is de medische esthetiek een risicogebied genoemd omdat de huid dun is, er oppervlakkige bloedvaten lopen, het dicht bij het oog is, en er lymfevaten in de buurt liggen. De behandeling wordt steeds vaker uitgevoerd, en daarmee neemt ook het aantal complicaties toe.

Laat het alleen door een ervaren KNMG geregistreerde arts uitvoeren

Dr. Tom Decates is gespecialiseerd in fillers en botox én in het oplossen van complicaties van fillers. Hiervoor houdt hij ook spreekuur bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij vertelt: ‘Een traangoot behandeling moet alleen door ervaren cosmetisch artsen gedaan worden die KNMG gecertificeerd zijn. Zij hebben hier echt ervaring in. Als dit niet het geval is, zie je dat er vaker complicaties optreden. Steeds meer onervaren dokters voeren deze complexe behandeling uit. Je moet echt veel injecteer-ervaring hebben.’

tom decates
dr. Tom Decates

Welke complicaties ziet dr. Tom Decates vooral?

‘Denk aan grote blauwe plekken die lang zichtbaar blijven, teveel filler ingespoten waardoor verdikking en verstoorde afvoer van lymfevocht plaatsvindt, en waardoor er dan ook een zwelling rond het jukbeen ontstaat.

Welke hyaluronzuur fillers zijn geschikt voor deze behandeling? 

Er zijn twee populaire soorten fillers die voor in de traangoot worden gebruikt.

Belotero Balance

Belotero Balance is een zachte filler die zorgt voor een natuurlijk resultaat. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de lange termijneffecten en naar veiligheid van Belotero Balance.

Deze injectable is ook in Amerika door de FDA goedgekeurd. Een FDA-keuring is strenger dan het CE-keurmerk dat we in Europa hebben. Belotero Balance geeft een mooi resultaat. Een traangootbehandeling hiermee blijft gemiddeld zo’n 9 tot 12 maanden zichtbaar.

Teosyal Redensity 2

De andere geschikte filler is Teosyal Redensity 2 van Teoxane. Deze filler is speciaal voor de traangoot ontwikkeld, en voor fijne lijntjes rond het oog. Teosyal trekt minder vocht aan. Het blijft 12 tot 18 maanden zichtbaar. Het heeft nog geen FDA-goedkeuring in Amerika, maar is bij artsen wel geliefd.

Behandel in kleine stapjes

Tom Decates ziet geen verschil in complicaties door het ene of het andere merk bij traangootbehandelingen. ‘Zoals ik al zei is het belangrijk dat je met de juiste dikte werkt, in het juiste gebied. Mijn advies is om een dunne filler te gebruiken, die niet veel water aantrekt en die je in kleine hoeveelheden aanbrengt. Laat je als cliënt in kleine stapje behandelen. Liever de eerste keer iets te weinig en dan na vier weken de puntjes op de ‘i’ zetten.’

knmg

Hoe kunnen complicaties beter voorkomen worden?

Tom Decates is van mening dat  onervaren dokters gewoon ‘nee’ moeten durven zeggen, wanneer ze nog niet voldoende ervaring hebben hiermee. Consumenten moeten beter hun huiswerk doen, en checken of ze bij een cosmetisch arts komen die KNMG gecertificeerd is.

Bij cosmetische kliniek Arc of Beauty, met vestigingen in Amstelveen en in Enschede wordt ook regelmatig de traangoot behandeling uitgevoerd. In 2020 was het daar zelfs een van de populairste behandelingen. Eén op de 3 cliënten gaf aan er iets frisser uit te willen zien. Zo’n 19% van de behandelingen werd bij mannen uitgevoerd.

Drs. Tatjana Water, werkzaam bij Arc of Beauty cosmetische klinie heeft al meer dan 9 jaar ervaring als cosmetisch arts. ”Iedereen heeft het recht zich zelfverzekerd, geaccepteerd en gelukkig te voelen’’. Zij sluit zich bij de visie van dokter Tom Decates: Liever de eerste keer iets te weinig en dan na vier weken de puntjes op de ‘i’ zetten.

Heb jij een vraag over injectables? Stel ze aan de arts uit het BeautyJournaal team, dokter Frodo Gaymans, via ons contactformulier. BeautyJournaal zorgt ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt van de arts.

Lees ook