De huid is je poort naar balans, fysiek en mentaal

04:59 - 02:59
luistertijd 04:59 - leestijd 02:59

Onlangs las ik in internationale vakmedia een prikkelend stuk over de opkomst van neurocosmetica. Skincare die huid-hersen-as beïnvloeden via een stimulatie van de zenuwcellen in de huid. Hierdoor ontstaan er sensorische signalen die zowel de huidconditie als het welzijn verbeteren. Ik werd getipt over het Franse merk Altearah van distributeur Alette de Vries van Maquis Import. In dit artikel geeft ze haar visie op deze ontwikkeling.

Alette de Vries

Ingrediënten in cosmetica is een onderwerp waar je nooit over uitgepraat raakt. Dat is ook niet zo vreemd als je je realiseert dat cosmetica met een bepaalde verwachting op de huid wordt aangebracht. Wordt die verwachting waargemaakt?

Neuro-actieve ingrediënten


De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Daardoor heeft het echt effect wat je op de huid smeert. Het is de natuurlijke barrière om schade voor het lichaam te voorkomen. Tegelijkertijd moeten er juist stoffen doorheen kunnen die het lichaam, of de huid zelf, nodig heeft. Het maken van een cosmeticaproduct dat voldoet aan al onze wensen wat betreft comfort, gemak, lekker ruiken en gemakkelijk aanbrengen, is een vak apart.

Veel ingrediënten worden toegepast om een luxe-voelend product te maken en zijn van geen enkele waarde voor de huid. Hoe belangrijk is het daarom dat ingrediënten ook écht iets doen voor de huid? En niet alleen voor de crème zelf? Veelbelovend is het gebruik van zg. neuro-actieve ingrediënten. Maar hoe werken deze specifieke ingrediënten nou?

Huid – Hersenen

Eerst even wat feiten. Wist je dat de huid en de hersenen dezelfde embryonale oorsprong hebben? Je huid is daarmee een soort verlengde van je hersenen. Dat verklaart waarom een psychische reactie zoals een ongemakkelijk gevoel, op de huid zichtbaar is als blozen. Stress en langdurige negatieve gevoelens (boosheid, verdriet) laten daarom letterlijk hun sporen na op de huid. De huid ziet er vermoeider, fletser uit en verouderd sneller.

AromaTHERAPIE


Dit proces gebeurt ook omgekeerd, de huid stuurt signalen naar je hersenen. Cellen van de huid communiceren met cellen van je zenuwstelsel, en dus ook de hersenen. Dat betekent dat je je lichamelijke en mentale toestand kunt beïnvloeden door wat je op je huid aanbrengt. AromaTHERAPIE (ik schrijf met nadruk het woord therapie in hoofdletters want het moet om meer gaan dan alleen een ‘lekker luchtje’) maakt hier sinds jaar en dag gebruik van.

Van ervaring naar wetenschap

Aromatherapie werkt altijd óp de huid, ín het lichaam en heeft een mentaal effect. Maar er blijken meer ingrediënten te zijn die een neuro-actieve werking hebben. Spirulina (een algensoort) is een mooi voorbeeld. Het stimuleert de fijne zenuwuiteinden om optimaal hun functie uit te oefenen. Hierdoor vertraagt neuro-aging (het verouderen van huidneuronen) en daardoor het verouderen van de huid, blijft de vochtbalans beter op peil en is er regulering van het microbioom.

Even ingezoomd: wat is neuro-aging?

Neuro-aging is het verouderen van de huidneuronen, de zenuwcellen in de huid. Als deze zenuwcellen gezond zijn, communiceren ze optimaal met de fibroblasten. Die zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen en elastine (waar het bindweefsel uit is opgebouwd). Ze ‘vertellen’ de dermis om de eiwitten te produceren die de huid nodig heeft.

Afscheiding van foute stoffen

Neuro-aging leidt tot afscheiding van stoffen die het optimale functioneren van de huidneuronen verminderen. Daardoor neemt ook de communicatie naar de fibroblasten af. Het gebrek aan efficiënte communicatie van de neuronen naar de fibroblasten veroorzaakt een daling van maar liefst 81% van de synthese van elastine en een daling van 86% in de synthese van collageen.

Altereah maakt al vele jaren gebruik van neuro-actieve ingrediënten. De bruine alg die in Altereah gebruikt wordt, is erg goed in staat om de collagene en elastine vezels een boost te geven, zoals in deze voor- en na scanfoto’s van de huid is te zien.

Impressie van collageen stimulatie
Impressie van elastine stimulatie

Er zullen meer producten komen

Nu er meer bekend wordt over de neurologische route om de huid-hersen verbinding een stimulans te geven, zal de productontwikkeling hiervoor zeker toenemen. Hoe meer wetenschappelijk bewijs er komt voor kennis die door gebruikservaring tot stand kwam, hoe beter.

Kortom, neurocosmetica vertegenwoordigen een innovatieve benadering binnen de cosmetische industrie, gericht op het benutten van de verbinding tussen de huid en het zenuwstelsel om zowel esthetische als sensorische voordelen te bieden.

Alette de Vries

Lees ook