Satijn was ooit alleen sensueel maar het is nu juist heel functioneel, lees maar!

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

Steeds vaker vertellen vrouwen dat ze op een satijnen kussen slapen, of hun haar in een satijnen mutsje doen voor het slapen. Het helpt om de huid zacht te houden, irritaties te minimaliseren, maar ook om pluizig haar te voorkomen. Maar, wat is satijn precies, waarom werkt het zo goed?

Van sensueel naar functioneel

Slapen in satijn werd ooit weggezet als een vorm van ultieme glamoureuze luxe. Het was sensueel. Tegenwoordig weten we dat het ook zeker functioneel is;-)

Goed slapen laat ook je huid en haar lekker rusten

We weten dat een goede slaap en ook voldoende lang slapen belangrijk is om alle functies in het lichaam te helpen herstellen.

Zo zorgt melatonine, het hormoon dat je lekker slaperig maakt, dat je beter bestand bent tegen celschade, de huid beter herstelt en dat de productie van collageen ondersteund wordt¹.

Je haargezondheid

En dan je haargezondheid. Je haar wordt gevoed door bloedvaten in de hoofdhuid, en een goede nachtrust bevordert een gezonde bloedcirculatie. Hierdoor kunnen de haarzakjes voldoende voedingsstoffen opnemen, wat bijdraagt aan sterker en glanzender haar. Een bonus: een goede bloedtoevoer voorkomt ook dikke wallen en donkere kringen onder de ogen.

Bovendien helpt voldoende uurtjes slapen de stress te verminderen in je lichaam. Minder stress leidt ook tot minder haaruitval. Bij een verstoorde nachtrust wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Een teveel aan cortisol in je bloed veroorzaakt ook mede een drogere huid. Je huidbarrière raakt beschadigd.

Last but not least: als je van nature krullend of droger haar hebt dat makkelijk pluist, wil je natuurlijk wakker worden met een gladde haarbos, en geen pluizenbol! Satijn gaat je gegarandeerd hierbij helpen.

De voordelen van satijn voor je huid en je haar, wist jij dit?

Satijn ontstaat uit een weeftechniek die zorgt voor een soepele en glanzende stof.

Satijnen beddengoed zorgt voor weinig wrijving, doordat het zacht en glad is. Hierdoor raakt de huid minder snel geïrriteerd. We legden al uit dat dit goed is voor de huidbarrière, maar wist jij dat ook acne hierdoor minder snel verspreid wordt? Voor het haar is dit materiaal ook voordelig: de gladde stof laat het prachtig glanzen én het wordt minder pluizig.

Er wordt minder vocht en talg geabsorbeerd

Een satijnen dekbedovertrek en kussensloop hebben meer voordelen. Stoffen met deze weeftechniek absorberen namelijk minder vocht en talg, waardoor de huid beter gehydrateerd blijft en de poriën minder snel verstopt raken. Een extra pluspunt: met een satijnen kussensloop kunnen huidverzorgingsproducten beter intrekken en dus meer effectief hun werk doen.

Verschillende soorten satijn

Satijn heeft dus niets te maken met de soort stof die gebruikt wordt, maar met de weeftechniek die wordt gebruikt. Er zijn dan ook verschillende soorten satijn:

Natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en bamboe, zijn de beste keuze om huid en haar te beschermen in de nacht.

Een goede nachtrust

Te weinig slaap heeft dus meer nadelen dan alleen niet uitgerust zijn. Voor een gezonde huid en stralend haar is het essentieel om dagelijks voldoende uurtjes te pakken. Lekker slapen, dus op satijn!

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/ced/article-abstract/40/1/17/6621145
  2. Reviving the magic of silk for beauty and health” door Dr. Himani g. Choudhary

Lees ook:

Lees ook