Tussen gewoon eten en in beperkte tijd eten zit weinig afval-verschil. Wel verlies je meer spiermassa, niet gunstig.

04:40 - 02:48
luistertijd 04:40 - leestijd 02:48

Intermittent fasting is de laatste jaren een razend populaire dieetmethode geworden. Beautyjournalist Hans schreef er onlangs nog over op BeautyJournaal. Het concept? Focus je niet op wat je eet, maar focus op wanneer je eet. Een vaak toegepaste variant is het vasten voor een periode van 16 uur tussen twee maaltijden. Ook wel de 16:8-variant genoemd.

Dus: als je om zeven uur ’s avonds je avondmaaltijd hebt gegeten, dan mag je de volgende dag pas om elf uur in de ochtend een ontbijt of vroege lunch nuttigen. Daarna mag je gedurende acht uur eten, met wederom de laatste maaltijd om zeven uur ’s avonds.

Voor sommigen past dit ritme prima in hun dagelijks leven, voor anderen is het praktisch onmogelijk om het in te passen. Denk bijvoorbeeld aan het werken in nacht- of ploegendienst, of een druk gezinsleven met kleine kinderen die op gezette tijden moeten eten.

Voedingsexperts enthousiast

Hoewel veel voedingsexperts enthousiast zijn over intermittent fasting als een effectieve manier om (snel) gewicht te verliezen, plaatst een recent onderzoek van de University of California San Francisco daar toch wel enkele vraagtekens bij. Dit onderzoek is eind september gepubliceerd in JAMA Internal Medicine; klik hier om het onderzoek na te lezen.

116 mannen en vrouwen deden mee aan het onderzoek

Begin 2018 selecteerde het onderzoeksteam 116 mannen en vrouwen met overgewicht in de leeftijd van 18 tot 64 jaar. Deze mannen en vrouwen werden ingedeeld in twee groepen. Gedurende twaalf weken kreeg de ene groep de opdracht om het ontbijt over te slaan en alleen te eten tussen het middaguur en acht uur ’s avonds.

Niet extra sporten

De andere groep (de controlegroep) at drie maaltijden per dag op de gebruikelijke tijden; ontbijt in de ochtend, lunch rond het middaguur en diner in de avond. Daarnaast at deze groep ook nog zo nu en dan een gezonde snack tussendoor.

De deelnemers werd gevraagd om hun gebruikelijke lichaamsbeweging niet aan te passen tijdens de duur van het onderzoek, zodat een eventuele gewichtsafname niet kon worden toegeschreven aan plotseling extra sporten of bewegen. De deelnemers wogen zichzelf regelmatig op een weegschaal die via bluetooth in verbinding stond met het onderzoeksteam.

De resultaten zijn verrassend…

De resultaten van het onderzoek zijn op z’n zachtst gezegd verrassend te noemen en hebben voorstanders van intermittent fasting wereldwijd verbaasd. De eerste groep had namelijk een gemiddelde gewichtsafname van één pond, de tweede groep een afname van anderhalve pond. Het verschil is slechts 0,42%

Meer verlies van spiermassa

Een tweede verrassende inzicht van het onderzoek is het feit dat de groep die aan intermittent fasting deed meer spiermassa heeft verloren tijdens het onderzoek dan de controlegroep die regelmatig at. Het onderzoeksteam heeft wel opgemerkt dat op dit vlak meer onderzoek nodig is om hier conclusies aan te verbinden.

Intermittent fasting geen ‘magic pill’

Voedingsdeskundige Jennifer Hanway vertelt ons dat dit nieuwe onderzoek illustreert wat de meeste voedingsdeskundigen en diëtisten al jaren zeggen: “Intermittent fasting is slechts een van de vele manieren om je calorie-inname te beperken en is geen lange termijn strategie of ‘magic pill’ voor een gezonde gewichtsafname.”

Past dit dieet bij je leefstijl?

Of anders geformuleerd… je kunt zeker in korte tijd een paar kilo’s kwijtraken met intermittent fasting, maar vergeleken met andere diëten die je calorie-inname beperken, zijn de verschillen niet zo groot. Het gaat er vooral om of intermittent fasting bij jou en bij je levensstijl past. Als het je helpt om af te vallen: go for it! Mocht het niet bij je passen, dan is het goed je te realiseren dat er alternatieven zijn die net zo effectief zijn.

Dit neemt overigens niet weg dat op beperkte momenten eten op de dag gezonder kan zijn voor insuline en cholesterolwaarden. Dat wordt namelijk ook gezegd van dit type dieet. Maar dat zou je zelf uit moeten proberen. Laat je waarden meten voordat je start en laat ze dan na een maand weer checken.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook