Let op pijn op je borst, het kan beginnende aderverkalking zijn….

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47

De overgang (menopauze) is een belangrijke fase in het leven van een vrouw, maar het is ook een kantelpunt voor de hartgezondheid. Cardioloog Janneke Wittekoek legt in een video van de Dutch Menopause Society meer uit over de relatie tussen de overgang en het hart. In dit artikel schrijven we de belangrijkste informatie voor je uit.

Wil je de volledige video bekijken? Dat kan! Je vindt hem hieronder:

Oestrogenen

Belangrijk is om te weten dat een dichtgeslibd bloedvat kan leiden tot een hartinfarct. Je wil er natuurlijk alles aan doen om dit te voorkomen. Het verlies van oestrogenen in de menopauze zorgen ervoor dat de risicofactoren die bijdragen aan het proces van aderverkalking gaan verslechteren.

Beschermend effect

Vrouwen worden heel lang gedurende hun vruchtbare leven beschermd door oestrogenen, maar op het moment dat die gaan dalen of zelfs verdwijnen (de overgang), neemt dat beschermende effect ook direct af. Er kunnen dan allerlei vervelende klachten ontstaan (ook hartklachten), waardoor het zo kan zijn dat je met die klachten in de spreekkamer van de cardioloog beland.

hartkwalen

Wat zijn die klachten?

Janneke legt uit dat veel vrouwen van 50+ met klachten zoals pijn op de borst komen. Het proces van aderverkalking gaat bij hun veel sneller, waardoor je daar gelijk last van kan krijgen. Het verlies van de oestrogenen gaat gepaard met een verstoorde motoriek van de bloedvaten rond het hart. Het zijn klachten die heel typisch zijn voor een functioneel vaatprobleem.

Hartinfarct

In de beginfase hebben ze nog niet echt te maken met de inspanningsgebonden klachten zoals pijn op de borst, maar krijgen vaak na de inspanning of na een stressvolle dag het gevoel alsof hun bh te strak zit of ze niet goed kunnen doorademen. Het is dan ook ongelooflijk belangrijk dat deze vrouwen in de eerste fase al heel serieus genomen worden en dat de risicofactoren worden behandeld. Doe je dit niet? Dan steven je mogelijk af op een eerste echte obstructieve hartinfarct, dit kan al in een periode van 2 tot 3 jaar.

gezondheid

Advies aan vrouwen

Janneke geeft in de video een advies aan zorgprofessionals en aan de vrouwen zelf: ”Ken je getallen en zorg dat je je risicofactoren goed in kaart brengt. Denk aan cholesterol, bloeddruk, suiker, gewicht, niet roken en alles wat bijdraagt aan de verslechtering van de vaatfuncties.” Hoe eerder je dit doet, hoe meer ruimte je hebt voor leefstijlinterventies als gezonde voeding, meer bewegen en meer aandacht voor minder stress. Hiermee is veel winst te halen en voorkom je ongemakken.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook