Slimme alternatieven voor hormoontherapie

04:36 - 02:45
luistertijd 04:36 - leestijd 02:45

Niet-hormonale behandelingen voor vrouwen in de menopauze

De menopauze – medisch gedefinieerd als de afwezigheid van menstruatie voor de periode van een jaar – wordt veroorzaakt door een afname van de oestrogeen- en progesteronproductie in de eierstokken. Ongeveer 60% tot 80% van de vrouwen ervaart menopauze symptomen; meestal zijn dit opvliegers en vaginale droogheid. Studies tonen aan dat de symptomen van menopauze een decennium of soms zelfs langer kunnen duren, waardoor aanzienlijk veel 60-jarige vrouwen worden beïnvloed door dit fenomeen.

Hoewel klinische studies aantonen dat hormoontherapie veilig en effectief is om de meeste menopauze symptomen te bestrijden, wordt het niet beschouwd als de eerste en de beste optie. Dr. JoAnn Manson, docent vrouwengeneeskunde op Harvard Medical School, adviseert om tenminste 3 maanden nadat de eerste symptomen opkomen, bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen voordat je hormoontherapie probeert.

Verminderen van opvliegers

De volgende punten zijn effectief voor het verminderen van ongemakken door opvliegers:

Stress-reductie kan in grote mate bijdragen aan het verminderen van opvliegers.

Verander je levensstijl

Veranderingen van je levensstijl, zoals het beoefenen van yoga of het aanleren van ademhaling- en ontspanningstechnieken kunnen bijdragen aan het verlichten van de menopauze symptomen. Ook is er overtuigend bewijs dat het regelmatig gebruik van kruidengeneesmiddelen, zoals zwarte cohosh, dong quai, ginseng en wild yam effectief is.

 

The Wall of Vagina, met vagina afdrukken, van kunstenaar Jamie McCartney.

Niet-hormonale behandelingen voor vaginale droogheid

Na de menopauze worden de vaginale weefsels dunner en droger, wat jeuk veroorzaakt en vaak pijn doet. Volgens Harvard Special Health Report Woman’s Health getiteld “Vijftig en verder” zijn de volgende twee niet-hormonale behandelingen bewezen effectief bij het verlichten van symptomen van vaginale droogheid:

Bron: Beverly Merz, Uitvoerend Redacteur Harvard Women’s Health Watch

Meer lezen over de menopauze op BeautyJournaal

Lees ook