Dat beetje vet is het probleem niet, lees maar….

02:07 - 01:16
luistertijd 02:07 - leestijd 01:16

Het is een interessante vraag die we al eens besproken hebben, echter verdient de uitleg die we ervoor hebben gewoon weer aandacht! Dergelijke vragen bespraken we altijd met wijlen Johann Wiechers, professor in de cosmetische chemie. Dit is dan ook zijn antwoord.

We horen altijd dat je een huid heel goed gereinigd moet hebben, willen werkzame stoffen ook optimaal opgenomen worden. Dit klopt voor de zogenaamde hydrofiele of in water oplosbare stoffen, maar voor de vet oplosbare stoffen is het niet per definitie nodig. Maar voor de uiteindelijke werkzaamheid van stoffen op de huid is deze ‘ongewassen’  barrière geen beperking.

We bedoelen hiermee dat de de extra barriere die door het talg wordt gevormd nooit zo’n goede en efficiënte barrière is (en kan zijn) als de huid zelf.

Dus je kunt je nu wel gaan druk maken over een zeer klein oponthoud bij het talg terwijl er een heel groot oponthoud van het stratum corneum achteraan komt, zo legde de professor ons uit.

‘De huid is namelijk van zichzelf behoorlijk ondoorlaatbaar. Je kunt de stelling vergelijken met ‘ik hoef me niet druk te maken over die verkeerslichten die me de snelweg doen laten oprijden (de zogenaamde invoeglichten) terwijl er een 100 km file op de snelweg staat’. Dan is de snelheid van de invoeglichten niet belangrijk meer.’

Kortom, er is meer nodig om werkzame stoffen op te laten nemen door de huid. Een ongewassen laagje is het probleem niet. Dat neemt niet weg dat het wel beter is je huid tweemaal daags te wassen als je cosmetica gebruikt. Simpelweg om het er ook weer af te wassen en je poriën schoon te houden, en je teint fris.

Lees ook:

Lees ook