Opfrissen betekent bij Amstelzijde Kliniek niet veranderen. Maar bouwen aan je natuurlijke uitstraling en een frisse huid.

08:28 - 05:05
luistertijd 08:28 - leestijd 05:05

Ik zie het gebeuren. Eigenlijk ineens. Zichtbaar. Mijn lievelingsfoundation maakt ineens mijn lijntjes zichtbaarder. Is mijn foundation niet meer goed, of is dit nu het eerste echte grote teken van huidverslapping? Een proces dat natuurlijk al vele jaren onderhuids aan de gang is, maar wat ik nog altijd bovenhuids wist te omzeilen.

Geprononceerder

Het is gebeurd. Mijn neus-lipplooi is echt dieper en scherper geworden, de Marionette lijntjes beginnen zich af te tekenen vanuit de mondhoekjes naar de kaakrand- zoals dat met een mooi woord heet in dokterstermen. Dit betekent dat mijn wangen aan het uitzakken zijn, veroorzaakt door het uitzakken en uitdunnen van onderhuidse vetplateautjes.

Glimlachen

Potverdikkie. Ik kan natuurlijk wel de hele dag blijven glimlachen – en dat zou ook beter zijn gezien de gezondheidscrisis waarin de mensheid zich bevindt – echter voorzie ik vermoeide spieren.

Tijd rekken

Laissez-faire, zeggen de Fransen dan, en ik eigenlijk ook. Dan maar wat minder vaak in de spiegel kijken. Mensen om mij heen zullen er niet snel wat van zeggen. Toch ben ik nieuwsgierig naar een oplossing. Want die is er. Hoezeer het ook een onomkeerbaar probleem is – we kunnen de tijd oprekken!

De contouren en je huid

‘Ja,’ vertelt Hayri Hortoglu, ‘dat kunnen we, én niet door van alles te gaan veranderen aan je gezicht, maar het op te frissen. Verandering is niet de wens bij vrouwen van jouw leeftijd,’ weet deze

hayri hortoglu

cosmetisch arts en directeur van Amstelzijde Kliniek. ‘Het gaat om het opfrissen van de contouren en de huid, en dat doe ik altijd in kleine stapjes om het resultaat zo natuurlijk mogelijk te houden. Zodat jij je unieke jij ook blijft.’

Je wilt er niet gedaan uitzien

Deze trend van opfrissing is gelukkig (vind ik) al langer gaande. Je wilt niet meer dat mensen zien dat je iets aan je gezicht hebt laten doen. Je wilt er opgefrist uitzien, maar niet ‘gedaan’. Wie dat wel wenst, hangt toch een ander schoonheidsideaal aan en is vaak ook ontevreden met het uiterlijk waarmee men geboren is. Je wilt dan echt veranderingen zien. Hoge wenkbrauwbogen, zeer volle lippen, hoge en volle jukbeenderen bijvoorbeeld. Eigenlijk een ideaal waarmee veel meer vrouwen in Rusland, Oost Europa en in het Midden Oosten van nature geboren worden.

Het omslagmoment in de ochtend

‘Weet je wat een piekmoment van bellen naar onze kliniek is,’ vraagt Hayri aan mij, ‘’s ochtends rond half negen. Wanneer mensen in de spiegel hebben gekeken na een nacht slapen. Dan denk je: wat voor make-up zal ik vandaag op brengen, hoe zal ik mijn haar doen, welke kleren trek ik aan. En dat alles hangt op dat moment af van hoe jij vindt dat je eruit ziet in de spiegel én hoe je je voelt. Dat weegt nog zwaarder dan het type activiteit dat je die dag hebt – een zakenafspraak, een videovergadering, een anonieme thuiswerkdag. Dat gevoel over jezelf is echt doorslaggevend.

Momentopname

‘Het is een heel impulsief moment,’ vervolgt hij, ‘en die impulsieve momentopname moet ik als arts zien te omzeilen. Ik moet naar de dieperliggende zaken kijken. Hoe leeft iemand, hoe voelt zij zich over zichzelf over een langere periode. Je denkt ook altijd veel strenger over jezelf dan een ander over jou oordeelt.’

Voor en na liquid facelift

Deze vrouw kreeg bij Amstelzijde Kliniek een zg. liquid facelift

Wil je me uitdeuken?

Ik kan bij Hayri niet zomaar aankomen met een foundationverhaal dat in mijn rimpels hangt, en dat die lijn uitgedeukt moet worden. Hayri legt uit: ‘Het is aan mij als arts ook de taak om aan te geven waar die plooi, rimpel of verslapping vandaan komt. Zo’n invallende neus-lipplooi is nauwelijks het probleem. De oorzaak ligt hoger in het gezicht. Bijvoorbeeld door het invallen van de wangen, omdat de vetplaatjes onderhuids naar beneden zakken door veroudering. Of zelfs bij de slapen al.’

Niet meer voor de voortplanting

Maar waarom zou ik me als bijna 57-jarige vrouw nog druk maken om een rimpel? Vanuit biologisch perspectief klinkt het niet logisch. Ik bedoel, ik ben de vruchtbare leeftijd al gepasseerd. Het vinden van een man voor mijn voorgeprogrammeerde voortplantingstaak zit erop. Ik heb een prachtige dochter.

Het Inuit ritueel met ouderen

Hayri lacht, en vertelt een bijzonder, maar ook droevig verhaal over de Inuit eskimobevolking. Hoewel het een zeldzaam ritueel was, gebeurde het dat de ouderen kozen voor zelfdoding door zich terug te trekken op de ijsvlakten. Dit was om te voorkomen dat er een schaarste zou zijn voor de rest van de bevolking als het ging om voedsel of kleding. Zij zouden echter toch niets meer voor het volk kunnen betekenen. Gelukkig is onze maatschappij niet zo zwart-wit. Men is tot op hoge leeftijd werkzaam en sociaal actief. Daar hoort ook een vitale uitstraling bij. Wij als Amstelzijde Kliniek proberen daar een bijdrage aan te leveren.

Op de singles markt

‘Maar tegenwoordig zijn heel veel mensen ook van middelbare leeftijd single,’ verklaart Hayri. ‘Je hoeft geen nageslacht meer te verzorgen, je wilt nog wel een fijne partner vinden. Hoe frisser je eruit ziet, hoe gezonder je wordt ingeschat. En dat vinden mensen fijn.’

Voor en nafoto van een man die een liquid facelift onderging bij Amstelzijde Kliniek

De combinatiebehandeling

Bij Hayri kies je voor een combinatiebehandeling, dat is de voorkeur van de vrouwen en mannen die bij hem komen. Hij werkt bij voorkeur niet met 1 type behandeling: alleen Botox of fillers met hyaluronzuur. ‘Ik kijk heel goed naar het volume van het gezicht, de vitaliteit van de huid. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat ik een lipofilling voorstel, om meer volume terug te geven, of een kleine chirurgische lift bij een zwaardere huidverslapping.

Huidoppervlak verbetering

‘En we werken ook met IPL- en laserapparatuur. Hiermee kun je heel mooi het eigen volume van de huid, het collageen en elastine, een boost geven. Bovendien verbeter je ook het huidoppervlak.  Ook met peelings kunnen we het huidoppervlak verbeteren en de celvernieuwing prikkelen. Deze processen gaan wat langzamer omdat je het natuurlijk proces stimuleert. Het heeft gewoon z’n tijd nodig.’

De impact van een egaal huidoppervlak

Psychologie, filler/botox, huidtherapie en waar nodig de chirurgie, bij Amstelzijde wordt voor een rustige opbouw gekozen, voor natuurlijk resultaat. Hayri: ‘De huidtherapie hoort daar vooral ook bij omdat een opgefriste uitstraling niet alleen verkregen wordt door het minimaliseren van lijntjes. Ook het huidoppervlak speelt hier een belangrijke rol in. Denk aan couperose, rosacea – de rode huid, pigmentvlekjes. Hoe egaler deze eruit ziet, hoe jonger je oogt.

Pak ook je leefstijl aan

‘Maar,’ zegt Hayri, ‘laten we hierbij wel de kanttekening maken dat het belangrijk is je huidbarrière gezond te maken en te houden. Overprikkeling lijdt op den duur alleen maar tot meer schade. En het is belangrijk een gezonde leefstijl op te pakken, zonder tabak en heel matig met alcohol. Minder geraffineerde suikers. Het zal je huidconditie echt ten goede komen. We kunnen de verweerdheid met een peeling van de huid halen, maar als je geen lifestyle verandering toepast, is het sneller terug dan je lief is.’

Ik mag van geluk spreken dat mijn huidoppervlak fantastisch is, de barrière ook. Het is een kwestie van volumeverlies bij mij. Ik weet nu wat ik kan doen, én daarbij neem ik me ook voor wat zuiniger te werk te gaan met mijn foundation in de diepere lijntjes…..

Lees ook:

 

Lees ook