‘Hayri hielp me om mezelf weer mooi te voelen na elf borstkanker operaties’

10:11 - 06:06
luistertijd 10:11 - leestijd 06:06

De relatie tussen een cosmetisch arts en zijn/haar cliënt is heel persoonlijk, net zoals dat vaak zo is met je schoonheidsspecialiste en je kapper. Je selecteert iemand die jou mooier maakt (en houdt) op kwaliteit en kunde, maar ook op een persoonlijke klik.

Kwaliteit, ervaring & de klik

Niet alleen om een fijne tijd hebben, maar ook omdat de klik ervoor zorgt dat je krijgt wat je hebben wilt: het beste voor jouw huid, je haar, je uiterlijk. Een behandeling die past bij jouw persoonlijkheid en je levensstijl. Een klik betekent: elkaar aanvoelen.

Zo sprak BeautyJournaal’s Monique onlangs een cliënte van cosmetisch arts Hayri Hortoglu in zijn sfeervolle kliniek Amstelzijde in Ouderkerk aan de Amstel.

Zo stralend in een mannenwereld

Ilonka, een heerlijke, wervelende vrouw van 52 jaar die haar vrouwtje staat in een bijzondere mannenwereld: ze is reder. Een kei in het organiseren van de logistiek van goederen die de hele wereld over moeten. Te land, ter zee, en in de lucht. Maar, ze is ook een vrouw die het verdriet heeft gekend.

hayri hortoglu

‘Ik ken Hayri nog uit de tijd dat hij bij Cosmetisch Centrum Scheveningen werkte. Ik ben hem altijd trouw gebleven.’

Ilonka behoort tot de vaste cliëntele van Hayri Hortoglu in de Amstelzijde Kliniek. Ze kwam al bij hem toen hij nog onderdeel uitmaakte van het team Medisch Centrum Scheveningen, wat ooit eigendom was van cosmetisch arts Robert Schoemacher.

Samen met haar man

De Amstelzijde Kliniek frequenteert ze met haar man. Een man in het vastgoed-onderhoud, een stevige persoonlijkheid maar met oog voor detail. En we komen over lifestyle te praten….

Ilonka: ‘Als mijn man ziet dat een schilderij scheef hangt, dan trekt hij dat recht. Zo gaat het ook met zijn uiterlijk. Als de jaren gaan tellen, wil hij er alles aan gedaan hebben om zichzelf ook zo goed mogelijk te conserveren. Zonder overdrijving overigens.

Als details in een schilderij

Hayri: ‘Het is maar net hoe je naar je eigen gezicht kijkt. Ik vergelijk het vaak met een schilderij. Sommigen houden ervan als alles asymmetrisch is tot in het kleinste detail, of ze zien oneffenheden, maar het doet ze niets, het stoort ze niet. Anderen zien oneffenheden helemaal niet.

Amstelzijde kliniek

‘Wat Hayri doet in een half uur krijg ik nog met geen maanden smeren voor elkaar. Ik heb ook nog nauwelijks make-up nodig’

Vooral karakter

‘Ik zit er een beetje tussen in,’vervolgt hij. ‘Ik hou van een opgeruimde behandelkamer. Het geeft rust en overzicht, je werkt er makkelijker door. Maar ik begrijp ook de voorkeur voor een kleine oneffenheid op een mooi tableau. Het geeft karakter.

Je kijk op jezelf verandert

Ilonka knikt instemmend: ‘Ik kan zowel perfectionistisch zijn als een ‘laissez faire’ houding hebben. Ten aanzien van mijn eigen schoonheid word ik nu, naarmate ik ouder wordt, wel iets kritischer. Maar wel overwogen. Ik zeg altijd: op je twintigste drink je Pisang Ambon, op je dertigste champagne en witte wijn, op je veertigste wordt het rioja en op je vijftigste heb je het allemaal gezien en wordt het een ‘pick and choose’ strategie.

Stralend in een half uur

‘Hayri behandelt mijn gezicht met Botox en hyaluronzuurinjecties. Wat hij bereikt binnen een half uur, daar kan maandenlang smeren met de beste crème niet tegenop. Terwijl dat voor mij wel volstond toen ik dertig was.

‘Begin veertig begon ik met injectables. Eerst de kraaienpootjes. Als ik lachte, trokken ze net iets te vrolijk mee op foto’s. Zo fijn dat je dat kan laten behandelen, zeker nu we steeds meer selfies maken.

Het is een feestje om naar Hayri te gaan

‘Die klik, waarover je spreekt is zo belangrijk, vertelt Ilonka enthousiast verder. ‘Je moet tevreden zijn, en resultaat zien. Dat had ik met Hayri, en nog steeds. Ik vind het echt een feestje om bij hem te komen. Met de prikjes heb ik niet zoveel, maar ik weet dat ik er een week later zo stralend uitzie. Heerlijk, wat een cadeautje!

hayri hortoglu

‘ Nadat ik zo ziek was geweest van de borstkanker operaties heeft hij me ook talloze adviezen voor mijn huidconditie gegeven, en over voeding.’

Borstkanker met clustertumoren: ze moest elf operaties ondergaan

‘Weet je hoe ik dat noem? Het koningin Maxima-gevoel. Stralen! ‘Ik heb echt mindere tijden gekend. Borstkanker gehad, waarbij niet alleen het bolletje op het hoorntje, zoals ik dat noem, weggehaald moest worden, maar ook echt heel veel weefsel erom heen, zeg maar de complete fundering. De tumoren waren clusters. Je gaat door een dal. Elf operaties, 119 behandelingen. Vanaf eerste rib tot aan sleutelbeen.

‘Het is zo uniek en knap als artsen je weer kunnen maken zoals je bent van nature, en ook zoals je je voelt van nature. Ik krijg er tranen van geluk van. Ik heb echt hele mooie borsten teruggekregen.’

De kwaliteit van je arts gaat verder dan het prikje

Ilonka huilt plotseling even, maar vertelt verder….. ‘Ik viel enorm af, mijn huid werd vaal, mijn gezicht werd smal. Ook Hayri heeft me weer mooier gemaakt. Hij gaf me advies over voeding en supplementen, over zonverzorging. Tips om mijn huidstructuur en het bindweefsel te verbeteren.

Hij leerde me ook anders naar mezelf kijken

‘Je raakt getekend door zo’n ziekte. Sommige mensen accepteren dat, ik heb er nooit gehoor aan gegeven omdat ik dat niet prettig vond. ‘Hayri heeft me ook anders naar mijn gezicht leren kijken.

Voorkom een onnatuurlijke look

‘Hij voorkomt dat ik een onnatuurlijke look krijg. Ik kan wel roepen ‘geef me jukbeenderen want mijn gezicht is te smal’, maar dan weet hij dat er iets aan de kaaklijn gedaan moet worden en zo voorkom je dat je eruit gaat zien als een paashaas.

Deze arts wil je echt leren kennen

Dan klinkt er toch een rollende lach door de behandelkamer. De lach van Ilonka, wie haar kent, herkent haar lach blindelings… ‘Echt, hij bereidt zich heel goed voor. Hij weet wie er in zijn stoel zit, en geeft een persoonlijk plan van aanpak. Hij weet aan de juiste touwtjes te trekken.

hayri hortoglu

‘Deze arts laat mij weer stralen, nadat ik een heel zware vorm van borstkanker heb gehad,’ zegt Ilonka

Luisteren, kijken, vragen, adviseren

‘Ben je vermoeid? Hij ziet het, en geeft tips. Hij luistert eerst, vraagt dan wat je wilt en legt dat naast zijn eigen bevindingen. Pas dan gaat hij aan de slag.

Hayri wil na zoveel complimenten toch ook wat toevoegen. ‘Het is een wisselwerking van goed voor jezelf zorgen, gezond eten, goede huidverzorging. Bij Ilonka werk ik op het niveau van de hyperdynamiek. Ilonka heeft veel lach in haar gezicht.

Als een stralende lach teveel wordt voor je huid

‘Naarmate je ouder wordt, ontstaat er dan een stralenkrans bij het lachen, een corona. Bijzonder natuurlijk, en zonder de lach van haar gezicht weg te nemen heb ik eraan gewerkt om de effecten ervan op haar huid te verminderen. Vooral met Botox, heel zorgvuldig gedoseerd.

Ik voel me mooier

Hij vervolgt: ‘Ik lever maatwerk. Het is niet ‘u vraagt, wij draaien’. Ik wil dicht bij mijn cliënten staan. Geef mij informatie, want dan weet ik hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Ilonka: ‘Ik voel me ook mooier en dat geeft een euforisch gevoel.

De toegevoegde waarde

‘Als ik in de spiegel kijk…… het is een enorme toegevoegde waarde. Ook qua make-up, ik hoef alleen nog maar de basis aan te brengen. Mascara, eyeliner en een naturel gloss op mijn lippen. Geen camouflage, foundation, een blusher, no need….

‘Bij Hayri haal je niet even een prikje. Het is geen verslaving. Je wordt hier oprecht mooier gemaakt. Ik krijg hier een wow-gevoel. Mooie, kleine details. Nooit extreem. Eerst praten, dan doen.

hayri hortoglu

Cosmetisch arts Hayri Hortoglu werkt volgens een methode die hij Beauty Intelligentie noemt…

Hayri noemt het Beauty Intelligentie

‘Mocht ik ooit meer nodig hebben, dan vertrouw ik op het advies van Hayri. Ik wil prettig ouder zijn. Ik doe alleen dat wat bij me past omdat het me een goed gevoel geeft. Het gaat om de meerwaarde – is die er of niet? ‘Weet je hoe ik dat noem’, besluit Hayri….’beauty intelligentie. Blij zijn met wie je bent, gerijpt. Niet meer veranderen, alleen wat touch ups doen.’

There she goes….

Een vriendschappelijke knuffel volgt. Ilonka krijgt deze ochtend haar kleine touch-up. We maken wat foto’s en ze verdwijnt met haar enorme bos blonde krullen die dansen om haar gezicht, de zon in. Het is volop zomer. Ik blijf verwonderd achter. Dit…..is wat er gebeurt. Dit is de kracht van cosmetische esthetiek. Prachtig. Stralend.

Over Hayri Hortoglu.

Drs. Hortoglu maakt onderdeel uit van het expertteam van BeautyJournaal. Hij is cosmetisch arts en tevens directeur van de Amstelzijde Kliniek in Ouderkerk aan de Amstel. Lees hier meer.

Lees ook