Monique komt erachter waarom het lukt met microstroom je huid steviger te maken

09:47 - 05:52
luistertijd 09:47 - leestijd 05:52

Tools met microstroom geven stroomstootjes aan de huidcellen en spieren af. Hierdoor wordt een cascade aan effecten teweeg gebracht in de huid die je op de korte termijn kan zien door de frisse blos, maar ook op de langere termijn door een echt wat steviger huid.

nuface fix

Wat is microstroom?

Microstroom is een zwakke elektrische stroom. Heel zachtjes, zodat je het alleen maar heel licht kan voelen. Bij microstroom tools zoals NUFace waarover we al regelmatig hebben gesproken op BeautyJournaal worden twee stroom polen tegelijk op je huid gezet. Er wordt heel lokaal op een stukje huid gewerkt. Deze tools hebben meestal een stroomsterkte tussen de 10 en 500 microampere. Rond de 1 mA ofwel 100o micro-ampère voel je nauwelijks iets (terwijl er voldoende gebeurt), vanaf 10 mA ofwel 10 duizend micro-ampère ervaar je een elektrische schokje.

De NUFace Trinity heeft bijvoorbeeld een stroomsterkte van max 400 uA (micro-ampère), deze wordt door de Trinity specifiek geregeld op basis van de huidweerstand, zodat de optimale signaalvorm bij de aangezichtsspier komt. Deze signaalvorm simuleert de signalen die door de hersenen worden verstuurd om spieren aan te sturen.

Hoe werkt microstroom?

Van microstroom wordt gezegd dat het vele effecten heeft op de huid:

Dit is allemaal heel erg positief, echter is het jammer dat er zo weinig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is naar de positieve effecten van microstroom. Er zijn vooral twee studies bekend: een waarbij er uiteindelijk vrij weinig effect was, en een die wel een afname van lijntjes laat zien maar geen duiding kan geven aan de invloed van microstroom hierop.

Stroom door lichaam, hoe werkt dat

Stroom is natuurlijk geen onbekende materie, ook niet in het lichaam. Door je lijf gaat een constante flow van geladen deeltjes. Het wordt ook wel bio-elektriciteit genoemd. Op een laag niveau, waarop ook de stroompjes uit de beautytools opereren.

De impact op je spieren

Het meest opvallende effect van microstroom is dat het je spieren steviger en groter kan maken. Dit is zowel een korte termijn effect dat je na een behandeling al kan zien, als een langere termijneffect. Daarom wordt er ook vaak gezegd dat een microstroom beautytool als en work out voor je gezicht werkt.

De gezichtsspieren zwellen wat op, en dat is een cadeautje als je weet dat naarmate je ouder wordt de spieren slinken. De grotere spieren rekken ook wat op waardoor je het effect van een strakkere huid beleeft en een reductie van fijne lijntjes. Als gevolg van deze toning van je spieren krijg je ook een gelift effect, meer gedefinieerd.

Maar hoe werkt het dan?

Helaas blijft onduidelijk waarom microstroom je spieren groter maakt, en ook hoe lang dat effect aanhoudt. Een van de gangbare verklaringen is dat  de stroompulsen je spieren sterker maken, net zoals je aan fitness doet in de gym. Je lichaam gebruikt elektriciteit op vele manieren, en een van de bekendste is dat het signalen door de zenuwen heen stuurt. Hierdoor worden spieren automatisch aangetrokken. Dit is ook de manier waarop je lichaam kan bewegen.

Spiercontractie en vochttoevoer

Maar terwijl het bij het trainen van lichaamsspieren minstens een week kan duren voordat de spieren gaan groeien, is het effect van microstroom vrijwel direct zichtbaar. Toch kan dit bij fitness ook gebeuren, en wel bij de zogenoemde body pump oefeningen. Er is dan sprake van een vochttoevoer van water en bloed. Dit zal ook plaatsvinden bij je microstroom beautytool.

En die spiergroei? Daarvoor moet toch een contractie plaatsvinden, en dat is precies wat er nauwelijks plaatsvindt bij gebruik van je beautytool, en dat gebeurt bij fitness wel.

nuface

De rol van de mitochondria

Onlangs heb ik je nog een mooi verhaal laten lezen over stimulatie van de energievoorziening in deze energiecentrales van je cellen met skincare van Circadia. Een andere heel goede reden voor de werking van microstroom zou gelegen kunnen zijn in de stimulatie van ATP, adenine triphosphate, dat zorgt voor energie in de cellen, en dus in het lichaam. ATP wordt aangemaakt door de mitochondria. Het wordt uit onze voeding gehaald. Het zorgt ervoor dat ionen in het lichaam kunnen circuleren en daarmee ook onze spieren kunnen laten aanspannen.

Door het ouder worden gaan die mitochondria ook minder goed werken. Voor de productie van ATP zijn ionen nodig, een elektrische flow van prikkels, en daar zou die microstroom tool een goede voorzet in kunnen geven.

IMG_9830

Uit dierproef onderzoek blijkt dat als je een rattenhuid twee uur lang een lage stroomvoorziening toedient van 10 duizend micro-ampele, de ATP productie met 500% kan toenemen. Bij een stroomvoorziening van 100-750 micro-ampele neemt ook de productie van aminozuren toe, een belangrijke voeding voor spiergezondheid en spiergroei. Uit het onderzoek zou ook blijken dat hoe lager de toegediende dosis, hoe beter voor spiergroei.

Omdat de flow van ionen er ook voor zorgt dat het  vocht in beweging komt, kan dit een reden zijn waarom er een onmiddellijk plumping effect ontstaat.

Het afnemen van vochtophopingen zou toegeschreven kunnen worden aan de masserende bewegingen die gemaakt worden. Stimulatie van collageen en elastine kan ook voor rekening van een toegenomen ATP productie komen.

Toch zijn studies hierover in de wetenschappelijke databases maar moeizaam te vinden. Er zijn enkele studies waaruit blijkt dat collegeen toename plaatsvond – door 90 uur lang microstroom op hartcellen van een rat los te laten (Lees deze studie hier). Maar hartcellen in het lab is nog geen gezicht.

FullSizeRender-22

Is een microstroom beautytool het waard?

Ja! Omdat je een onmiddellijk effect kan hebben, dat heel bevredigend is. Bovendien werkt het behandelen van je gezicht met deze tools heel ontspannend. Het is echt me-time. Het fijne is ook dat je echt de spieren aanpakt. Dat lukt met skincare niet. Overigens weer wel met bindweefselmassage. En anders kun je overgaan tot Botox, en voor volume met fillers. Het is een mooie tussenstap als je niet toe bent aan meer medische behandelingen.

Hoe zit het met gezichtsyoga?

Tot slot wil ik je toch ook meegeven dat zogeheten facial yoga heel zinvol is om te doen. Als aanvulling bijvoorbeeld, want werken met een beautytool gaat echt sneller. Vijf tot 10 minuten, waar een yoga sessie toch een half uur duurt.

Bovendien zijn cosmetisch artsen niet altijd gecharmeerd van facial exercises. In dit artikel uit 2012 hebben we het al eens aangekaart dat stimulatie van de grote dynamische gezichtsspieren juist kan leiden tot verslapping. Daarentegen kan ontspanningsyoga juist heel veel doen voor een totaal ontspannen mimiek. Lees dit artikel er nog maar eens over bij ons.

In dit artikel vind je allerlei links naar video’s met gezichtsgymnastiek. Echt even doorheen gaan, want erg leuk.

 

 

beautyjournaal shop

 

Hieronder tref je een overzicht van wetenschappelijke onderzoeken aan om te raadplegen: 

Cheng N, Van Hoof H, Bockx E, et al., The effects of electric currents on ATP generation, protein synthesis, and membrane transport of rat skin (open access), Clin Orthop Relat Res 1982, 171, 264-272.

Lee S, Most SP. A prospective examination of the efficacy of 2 noninvasive devices for treatment of the aging face, Arch Facial Plast Surg 2006, 8, 66-68. DOI: 10.1001/archfaci.8.1.66

Schoenfeld BJ, The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training (open access), J Strength Cond Res 2010, 24, 2857-2872. DOI: 10.1519/JSC.0b013e3181e840f3

Kemmler W, Weissenfels A, Willert S, et al., Efficacy and safety of low frequency whole-body electromyostimulation (WB-EMS) to improve health-related outcomes in non-athletic adults: a systematic review (open access), Front Physiol 2018, 9, 573. DOI: 10.3389/fphys.2018.00573

Kwon DR, Kim J, Kim Y, et al., Short-term microcurrent electrical neuromuscular stimulation to improve muscle function in the elderly: A randomized, double-blinded, sham-controlled clinical trial (open access), Medicine (Baltimore) 2017, 96, e7407. DOI: 10.1097/MD.0000000000007407

Fujiya H, Ogura Y, Ohno Y, et al., Microcurrent electrical neuromuscular stimulation facilitates regeneration of injured skeletal muscle in mice (open access), J Sports Sci Med 2015, 14, 297-303.

Ohno Y, Fujiya H, Goto A, et al., Microcurrent electrical nerve stimulation facilitates regrowth of mouse soleus muscle (open access), Int J Med Sci 2013, 10, 1286-1294. DOI: 10.7150/ijms.5985

Macfelda K, Kapeller B, Holly A, et al., Bioelectrical signals improve cardiac function and modify gene expression of extracellular matrix components (open access), ESC Heart Fail 2017, 4, 291-300. DOI: 10.1002/ehf2.12169

Gonzales S, Wang C, Levene H, Cheung HS, Huang CC, ATP promotes extracellular matrix biosynthesis of intervertebral disc cells (open access), Cell Tissue Res 2015, 359, 635-642. DOI: 10.1007/s00441-014-2042-2

Sreedhar A, Aguilera-Aguirre L, Singh KK, Mitochondria in skin health, aging, and disease (open access), Cell Death Dis 2020, 11, 444. DOI: 10.1038/s41419-020-2649-z

Lee S, Most SP, A prospective examination of the efficacy of 2 noninvasive devices for treatment of the aging face, Arch Facial Plast Surg 2006, 8, 66-68. DOI: 10.1001/archfaci.8.1.66

Saniee F, Shirazi HRG et al., Consider of micro-current’s effect to variation of facial wrinkle trend, randomized clinical trial study, Life Science Journal 2012, 9, 1184.

Lees ook