Iedere dag een half uurtje gekke bekken trekken

05:38 - 03:23
luistertijd 05:38 - leestijd 03:23

Als je in de sportschool je spieren kunt trainen zodat ze groter en sterker worden, waarom zou je dan geen oefeningen kunnen doen die de spieren in je gezicht groter en sterker doen worden en zo je gezicht meer volume geven en voorkomen dat je gezicht verzakt?

Er is wetenschappelijk onderzoek dat werking aantoont

Volgens een Amerikaans onderzoek, dat werd gepubliceerd in JAMA Dermatology, zou regelmatige gezichtsgymnastiek de genadeloze tand des tijds wel eens kunnen vertragen.

Verlies van vet en zacht weefsel

Het achterliggende idee van het onderzoek is het feit dat gezichtsveroudering voor een belangrijk deel te wijten is aan verlies van vet en zachte weefsels, waardoor het gezicht verzakt en rimpels dieper worden.

Je krijgt weer steviger, grotere spieren

Door gezichtsgymnastiek zouden de spieren in het gezicht sterker en groter worden, waardoor ze de contouren weer aanvullen en het gezicht weer een jeugdige uitstraling geven.

Gezichtsgymnastiek, alles behalve nieuw

Gezichtsgymnastiek is natuurlijk allesbehalve een nieuw concept. Een vriendin van mij was er in de jaren tachtig, toen ze ergens halverwege de twintig was en er van verzakking in de verste verte nog geen sprake was, een tijdje fanatiek mee bezig; ze zat een paar maanden elke ochtend bloedserieus en in diepe concentratie een half uur bekken te trekken om zo het toekomstige verval voor te zijn.

De wetenschap achter gezichtsgymnastiek

Op internet zijn talloze blogs, video’s en boeken te vinden die allen oefeningen bevatten die de bron van de eeuwige jeugd zouden moeten zijn. De Amerikaanse onderzoekers benaderden gezichtsgymnastiek voor het eerst vanuit een meer wetenschappelijk oogpunt.

27 vrouwen gingen aan de slag

Ze lieten 27 vrouwen van tussen de 40 en 65 jaar oud acht weken lang elke dag een half uur oefeningen doen, gevolgd door nog een twaalf weken om de dag een half uur. De deelnemers werden voorafgaand aan het programma gefotografeerd en na afloop nog een keer.

Vollere wangen

Een aantal dermatologen werd vervolgens gevraagd de foto’s te bestuderen. De dermatologen constateerden dat de deelnemers na de twintig weken van oefeningen doen vollere wangen hadden en schatten hen gemiddeld zo’n drie jaar jonger. De deelnemende vrouwen vonden bovendien dat ze er na die twintig weken veel beter uitzagen.

Een tijdrovend proces

Dat klinkt veelbelovend maar op het onderzoek is wel wat aan te merken. Van de 27 deelnemers stopten er 11 voortijdig met het programma, vooral omdat ze een half uur per dag te tijdrovend vonden. Daarnaast is een groep van 27 deelnemers sowieso aan de kleine kant voor een serieus onderzoek.

Jammer, maar geen controlegroep

Bovendien was er geen controlegroep, een groep deelnemers die geen oefeningen deden, waardoor beter gecontroleerd kan worden of de verbeteringen daadwerkelijk door de oefeningen komen. Je kunt ook niet echt conclusies trekken over hoe lang de resultaten van die oefeningen aanhouden.

Voor een blijvend effect moet je uiteraard doorgaan met de oefningen. Maar hoe lang? Hoe vaak? Welke oefeningen hebben het meeste resultaat? Om daar achter te kome is meer en uitgebreider onderzoek nodig.

Wat werkt dan wel écht?

Of die oefeningen nu wel of niet werken, het meest effectieve wapen tegen gezichtsveroudering is en blijft een goede bescherming tegen de zon. En dát is in ieder geval wel wetenschappelijk bewezen.

Zonbescherming!

Kijk eens naar een laken op je bed of een kleedje in je woonkamer dat elke dag zonlicht krijgt. Hoe snel vervaagt dat wel niet? Als de zon dat kan doen met een kleedje, wat kan de zon dan wel niet doen met je huid? Dus: smeren, smeren, smeren, het liefst SPF30 of meer.

Gekke bekken trekken werkt in ieder geval op je lachspieren

Terug naar de gezichtsgymnastiek. Het is dus nog niet wetenschappelijk bewezen of ze nut hebben. maar in tegenstelling tot allerlei cosmetische behandelingen die veel geld kosten, is gezichtsgymnastiek gratis en kunnen sowieso geen kwaad.

Mocht je er tijd voor hebben dan is het het altijd waard om het eens een tijdje te proberen. Mocht je er niet jonger door uit gaan zien, dan wordt je er in ieder geval vrolijk van; het vele bekken trekken werkt vroeg of laat op je lachspieren.

Een half uurtje per dag, wat vindt Hans er zelf van?

Nog even over eerder genoemde vriendin: ik deed destijds, nooit vies van een nieuwe trend, een tijdje enthousiast met haar mee. Een week of twee, daarna was ik het zat. Ik heb nou eenmaal geen discipline.

Nu, al die jaren later, ziet ze er tien jaar jonger uit dan ik, ook al zijn we even oud. Of dat nou komt door die maanden gezichtsgymnastiek al die jaren geleden? Ik betwijfel het. Maar zeker weten doe ik het niet.

Video’s om mee te oefenen

Misschien moet ik het toch maar eens gaan doen, elke dag een half uurtje bekken trekken. Op YouTube vind je een groot aantal video’s met verschillende oefeningen, waaronder het kanaal Facerobic, of de wereldberoemde filmpjes van KatyaWorld.

Bron

Lees ook