Gezicht Marketingtrends Rimpels en slapte Zakenpraat

Bewijs! Je huid oogt jonger door gezichtsgymnastiek

Hans Blommaert
Geschreven door Hans Blommaert

Iedere dag een half uurtje gekke bekken trekken

Als je in de sportschool je spieren kunt trainen zodat ze groter en sterker worden, waarom zou je dan geen oefeningen kunnen doen die de spieren in je gezicht groter en sterker doen worden en zo je gezicht meer volume geven en voorkomen dat je gezicht verzakt?

Er is wetenschappelijk onderzoek dat werking aantoont

Volgens een Amerikaans onderzoek, dat werd gepubliceerd in JAMA Dermatology, zou regelmatige gezichtsgymnastiek de genadeloze tand des tijds wel eens kunnen vertragen.

Verlies van vet en zacht weefsel

Het achterliggende idee van het onderzoek is het feit dat gezichtsveroudering voor een belangrijk deel te wijten is aan verlies van vet en zachte weefsels, waardoor het gezicht verzakt en rimpels dieper worden.

Je krijgt weer steviger, grotere spieren

Door gezichtsgymnastiek zouden de spieren in het gezicht sterker en groter worden, waardoor ze de contouren weer aanvullen en het gezicht weer een jeugdige uitstraling geven.

Gezichtsgymnastiek, alles behalve nieuw

Gezichtsgymnastiek is natuurlijk allesbehalve een nieuw concept. Een vriendin van mij was er in de jaren tachtig, toen ze ergens halverwege de twintig was en er van verzakking in de verste verte nog geen sprake was, een tijdje fanatiek mee bezig; ze zat een paar maanden elke ochtend bloedserieus en in diepe concentratie een half uur bekken te trekken om zo het toekomstige verval voor te zijn.

De wetenschap achter gezichtsgymnastiek

Op internet zijn talloze blogs, video’s en boeken te vinden die allen oefeningen bevatten die de bron van de eeuwige jeugd zouden moeten zijn. De Amerikaanse onderzoekers benaderden gezichtsgymnastiek voor het eerst vanuit een meer wetenschappelijk oogpunt.

27 vrouwen gingen aan de slag

Ze lieten 27 vrouwen van tussen de 40 en 65 jaar oud acht weken lang elke dag een half uur oefeningen doen, gevolgd door nog een twaalf weken om de dag een half uur. De deelnemers werden voorafgaand aan het programma gefotografeerd en na afloop nog een keer.

Vollere wangen

Een aantal dermatologen werd vervolgens gevraagd de foto’s te bestuderen. De dermatologen constateerden dat de deelnemers na de twintig weken van oefeningen doen vollere wangen hadden en schatten hen gemiddeld zo’n drie jaar jonger. De deelnemende vrouwen vonden bovendien dat ze er na die twintig weken veel beter uitzagen.

Een tijdrovend proces

Dat klinkt veelbelovend maar op het onderzoek is wel wat aan te merken. Van de 27 deelnemers stopten er 11 voortijdig met het programma, vooral omdat ze een half uur per dag te tijdrovend vonden. Daarnaast is een groep van 27 deelnemers sowieso aan de kleine kant voor een serieus onderzoek.

Jammer, maar geen controlegroep

Bovendien was er geen controlegroep, een groep deelnemers die geen oefeningen deden, waardoor beter gecontroleerd kan worden of de verbeteringen daadwerkelijk door de oefeningen komen. Je kunt ook niet echt conclusies trekken over hoe lang de resultaten van die oefeningen aanhouden.

Voor een blijvend effect moet je uiteraard doorgaan met de oefningen. Maar hoe lang? Hoe vaak? Welke oefeningen hebben het meeste resultaat? Om daar achter te kome is meer en uitgebreider onderzoek nodig.

Wat werkt dan wel écht?

Of die oefeningen nu wel of niet werken, het meest effectieve wapen tegen gezichtsveroudering is en blijft een goede bescherming tegen de zon. En dát is in ieder geval wel wetenschappelijk bewezen.

Zonbescherming!

Kijk eens naar een laken op je bed of een kleedje in je woonkamer dat elke dag zonlicht krijgt. Hoe snel vervaagt dat wel niet? Als de zon dat kan doen met een kleedje, wat kan de zon dan wel niet doen met je huid? Dus: smeren, smeren, smeren, het liefst SPF30 of meer.

Gekke bekken trekken werkt in ieder geval op je lachspieren

Terug naar de gezichtsgymnastiek. Het is dus nog niet wetenschappelijk bewezen of ze nut hebben. maar in tegenstelling tot allerlei cosmetische behandelingen die veel geld kosten, is gezichtsgymnastiek gratis en kunnen sowieso geen kwaad.

Mocht je er tijd voor hebben dan is het het altijd waard om het eens een tijdje te proberen. Mocht je er niet jonger door uit gaan zien, dan wordt je er in ieder geval vrolijk van; het vele bekken trekken werkt vroeg of laat op je lachspieren.

Een half uurtje per dag, wat vindt Hans er zelf van?

Nog even over eerder genoemde vriendin: ik deed destijds, nooit vies van een nieuwe trend, een tijdje enthousiast met haar mee. Een week of twee, daarna was ik het zat. Ik heb nou eenmaal geen discipline.

Nu, al die jaren later, ziet ze er tien jaar jonger uit dan ik, ook al zijn we even oud. Of dat nou komt door die maanden gezichtsgymnastiek al die jaren geleden? Ik betwijfel het. Maar zeker weten doe ik het niet.

Video’s om mee te oefenen

Misschien moet ik het toch maar eens gaan doen, elke dag een half uurtje bekken trekken. Op YouTube vind je een groot aantal video’s met verschillende oefeningen, waaronder het kanaal Facerobic, of de wereldberoemde filmpjes van KatyaWorld.

Bron

Over deze schrijver

Hans Blommaert

Hans Blommaert

Journalist Hans Blommaert werkte jarenlang als mode- en beautyredacteur voor titels als sQueeze, FHM, Playboy en NU.nl, en schreef artikelen voor onder meer MAN, L’Officiel Homme en Weekend Knack.

12 reacties

 • Hey Monique,

  Ja weet je, ik heb wel een paar filmpjes gemaakt van mijn gezicht doorheen het proces maar dat is niks nieuws want deed ik vaker. Ik dacht wel: dat moet genoeg en is beter dan een foto als ik dan toch vergelijkingsmateriaal wil. Ik heb er zelfs voor gezeten om er foto’s uit te knippen en die dan te laten zien ter vergelijking. Soms zie je dan zo’n drastisch verschil dat het bijna geen realiteit meer kan zijn. Op andere momenten is het verschil dan weer minder. Dus ik werd er zo chaotisch van .. dat ik er maar mee stopte. Maar het is wel zo dat ik een verschil zie. Mijn zus wijst ook steeds naar het onderste gedeelte van mijn gezicht (kin/kaaklijn) en ja.. dat is smaller geworden, dunner geworden.. het vet is ietwat vertrokken uit mijn wang. Maar dat geeft natuurlijk meer balans omdat het “vet” met het ouder worden allemaal naar beneden zakt in je gezicht en het het dus meer gaat hangen. En feitelijk gebeurt dat natuurlijk ook met een echte facelift.. dan trekken ze ook je huid strak en snijden die huid vervolgens weg met een dunner/strakker gezicht als resultaat. Ja, nu dit zo schrijvende kan ik toch wel stellen dat het een natuurlijke facelift is 😉
  Ik ga die filmpjes niet delen want dat is echt te belachelijk gewoon…. maar als je wilt Monique.. dan kan ik er nog wel eens goed voor gaan zitten om er foto’s uit te knippen en die dan te sturen naar je.

  Er is nog wel 1 ding wat een beetje verwarrend is of kan zijn. Namelijk dit: ik heb op 29 maart voor de allereerste keer in mijn leven een beetje juvederm laten inspuiten en dit in beide mondhoeken omdat ik mezelf niet meer kon bekijken in de spiegel als ik mijn mond totaal liet hangen (of terwijl: in totale rustpositie). Ik vond mezelf zo monsterlijk als ik niet lachte dat er gewoon echt iets moest gebeuren. Ik stond dus zeg maar doelbewust voortdurend met “hangende mond” voor de spiegel omdat ik niet kon geloven wat ik zag lol. Maar goed, heb dus verder nooit iets van fillers of botox gebruikt behalve dus eind maart voor de mondhoeken. En ik was er blij mee, eindelijk niet meer geforceerd lachen! Dit blijft ongeveerd 9 maanden werkzaam maar korter als je rookt (en ik rook helaas – ben trouwens 48 jaar). Ik had meer plannen.. ik zou namelijk een maand later bij dezelfde arts mijn neuslippenplooi laten opvullen, dat stond gepland. Dat is dus niet gebeurd maar ik ben wel naar hem teruggegaan voor de nacontrole en heb hem verteld dat ik met het Pao apparaat aan de slag ga (hij vond het geen verkeerd idee trouwens en wist dat ze daar in Japan hele Pao cursussen geven 😉 in plaats van de zaak te laten opvullen. Ik was ook een beetje bang geworden van negatieve filler verhalen toegegeven. Ik dacht, als ik die wangen nu een beetje kan verstrakken.. kan dat ook al genoeg zijn. En ja.. Pao doet ook mogelijk wat met de mondhoeken denk ik dan. Misschien hoef ik wel nooit meer een filler in mijn mondhoeken as well ;)). Maar dat moet de tijd dus uitwijzen..

  Op die zelfgemaakte filmpjes laat ik mijn mond ook vooral hangen trouwens. Ja, ik heb er een handje van om vooral de lelijkste positie van mezelf in beeld brengen…

 • Hoi Mir, wat leuk dat je ons weer een update geeft. Wat is de reden dat je geen foto’s maakt, dan heb je juist extra inzicht. Je kunt ook nu nog foto’s maken, halverwege het proces, en dan vergelijken met bijvoorbeeld over een maand, of twee maanden. Doen;-) Goed dat je doorgeeft en het je een positief gevoel geeft!

 • Hai,
  Ja wieken he 😉
  Ik ben er nog steeds mee bezig, 2x per dag zo’n minuut inmiddels (soms iets korter).
  Ik heb geen foto’s gemaakt maar het resultaat is ook gezien door mijn oplettende schoonbroer. Ik vroeg ze: “jullie moeten eerlijk zijn, als je niks ziet dan stop ik er nog vandaag mee!”. Maar beide stemmen ging op voor “verder gaan” ;). Mijn zus wordt steeds enthousiaster om er nu ook echt mee te beginnen.
  Aldus heb ik vandaag 2 nieuwe wiekdingen gekocht bij Ali. Gisteren brak mijn wiekding na 3 maanden maar gelukkig had ik er 2 besteld en ben ik nu met die andere bezig. Omdat ik er niet aan moet denken dat ik er geen meer heb als deze ook breekt, zijn er vandaag dus 2 nieuwe besteld.
  Ja, ik kijk zelf ook liever in de spiegel nu, dat had ik eerst niet. Zolang ik dit kan is het een blijvertje, dat weet ik wel zeker. Merk ook duidelijk dat als ik mijn mond naar links of rechts trek dat het heel strak aanvoelt. Kan me niet herinneren dat ooit eerder gehad te hebben 😉

 • Lieve Mir, we hebben er een nieuw werkwoord bij: wieken! 😉 Ik zou als ik jou was nog steeds ‘voor’ fotos maken nu, ook al ben je een paar weken onderweg, het proces is nog niet klaar, dus als je nu fotos maakt, heb je toch een vergelijk met bijvoorbeeld over zes of acht weken.

  hoe vaak per dag doe je dit?

 • Ow en BTW: verwar de “beschermhoes” niet met het “mondstuk (wat je eraf kunt draaien)”. De beschermhoes “klik je eerst los” om bij het mondstuk te komen. De eerste dag stopte ik die beschermhoes in m’n mond stom genoeg 😀

 • Hai again!,

  Ik heb goed en slecht nieuws! Het slechte nieuws is dat ik geen voor-foto’s heb gemaakt (ja, wel over gedacht blabla etc. maar toch niet gedaan). Het goede nieuws is dat mijn zus me zag na 6 weken (was onoverkomelijk op dat moment) en een subtiele verstrakking van de kaaklijn waarnam (en ze is kritisch!)! Ok, ik dacht zelf ook al iets te zien ;). Ik ben nu sinds een paar dagen ook begonnen met de zwaarste gewichten (dus niet de “middelste” meer die ze ook in het onderzoek gebruiken). Ik merk dat het soms best nog moeilijk is die “wieken” gebalanceerd te bewegen, dus in een continue ritme. Ik heb inmiddels ontdekt dat de beste manier om goed te “wieken” is door te staan, lichtjes door je knieën te blijven buigen (op je tenen) en dan jezelf vast te houden aan de achterkant van een (hoge) stoel. Je doet dan feitelijk bijna niks met je nek. Dus je beweegt dan als het ware continue je hele lijf lichtjes…
  Ja, mijn zus wilde ook gelijk beginnen… maar op het moment dat ze dat ding in haar mond had kreeg ze meteen last van haar kaak (had ze al wat last van) dus dat moet eerst opgelost zijn. Ik heb zelf geen kaakklachten gehad behalve dat ik van mezelf al “knakkende kaken” heb en ik was op het begin wel ongerust of dat het knakken niet zou verergeren. Maar ik ben redelijk beheerst bezig en ik krijg niet het idee dat de wieken dit verergeren dus ik ga lekker door… wie weet waar we eindigen ;). Ow, en ik slaap nu ook best trouw met mijn “tandarts mondplaatje” in (tegen knarsen omdat knarsen ook een oorzaak van knakken kan zijn) en ik kauw geen kauwgom meer en dit dus allemaal om het knakken optimaal onder controle te houden (ik heb natuurlijk ook geen kauwgum meer nodig om de kaaklijk te verstrakken he;) want je blijft op de e.o.a. manier toch vrezen dat de wieken niet helemaal gunstig zijn voor de knakkende kaak.

  Dus ja… zou wel tof zijn als iemand hier WEL voor-foto’s zou maken en dan het resultaat kon laten zien ;).
  En nogmaals, je koopt het ding bij Ali in China voor een prikkie dus…. 😀

  Btw, ik heb op het begin heel wat Amazon-verkopers (zelfs in Japan) benaderd (van zowel het dure originele “PAO apparaat” als wel de goedkopere replica) met de vraag wat het verschil nu was tussen beide. Guess what.. geen enkel antwoord kreeg ik terug! Dat zegt wat mij betreft genoeg… ;). Wat ik wel had was dat het mondstuk van de basis afvloog maar dat las ik ook bij iemand die zogenaamd het “origineel” had gekocht. En dit is eenvoudig op te lossen door een stukje keukenrol er tussen te doen. En misschien nog beter: niet steeds het mondstuk eraf draaien om onder de kraan te houden na elke wiekbeurt. Mogelijk dan minder kans op losraken. Ik ben daar sinds kort mee gestopt nadat hij er steeds afvloog na een bepaalde periode. Nu gewoon een stukje keukenrol ertussen en dan met een watje met wat alcohol het mondstuk schoonmaken. Je kan dat mondstuk natuurlijk ook onder de kraan houden terwijl hij nog aan de basis zit – zoals ik op het begin deed – maar volgens mij komt er dan water tussen wat het losraken ook weer zou kunnen bevorderen.
  Dus mijn tip samengevat: draai het mondstuk er niet af (om te wassen) maar gebruik een watje met wat alcohol 😀

 • Lieve Mir, wat ontzettend leuk dat je hier zo toegewijd mee aan de slag bent gegaan. Ik ben zo benieuwd! Zou je het leuk vinden om ons voor en nafotos te sturen?

 • Hoi!;)

  Nou ik ben morgen exact 4 weken trouw bezig met mijn wieken. Ik kijk elke dag in de spiegel (yea;) maar het is volgens mij best moeilijk waar te nemen of er iets veranderd dan. Ik heb soms echt wel het idee .. maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen…. ik wacht op de beoordeling van mijn zus die me over een maand dan 8 weken – de tijd die in het onderzoek wordt gehanteerd – niet gezien heeft. Ik ben dus heel benieuwd wat ze gaat zeggen en mocht ze iets “positiefs” zien dan ligt er hier al een nieuw apparaat voor haar klaar om zelf aan de slag te gaan (ik bestelde er gelijk eentje extra) ;).

  Dus ja, jullie horen het nog!;)

 • Hoi Mir, wat geestig, we hebben er om gelachen, het apparaatje met zijn ‘wieken’ . Heb je hem al gekocht, we zijn benieuwd naar je ervaringen;-)

 • Hallo,
  Vraagje: ik heb gisteren heel enthousiast een stuk geschreven onder dit artikel over een apparaat voor gezichtsoefeningen. Ik vraag me af, hoe lang kan het duren voordat dit gepost wordt? Ik merk namelijk dat ik voortdurend check of het er al staat;)
  Ik ben benieuwd………

 • Hallo mensen,
  Volgens mij heb ik het ei van Columbus gevonden in de wereld der facial exercises. Het apparaat heet PAO en het is slechts 30 x 2 seconden op een dag een beetje met je hoofd wiebelen 😉
  Klinkt allemaal een beetje als too-good-to-be-true dus ik wil graag jullie mening hierover. Het originele Pao-apparaat schijnt dan wel weer een paar 100 euro te kosten maar zelfs dat kun je omzeilen door een replica bij Ali in China te bestellen voor een kleine 15 euro. Wow!
  Hier een zeer uitgebreid onderzoek over dit apparaat waarbij mensen na 8 weken 2x 30 sec. wiebelen resultaten bereikte! (dat wiebelen schijnt dan wel weer wat moeilijker te zijn dan het eruit ziet). Maar stel je toch voor… alle facelifts en injectables overboord! Wat denk je, zijn mijn hoge verwachtingen terecht? Lijkt me leuk om dit met z’n allen eens te testen…. toch? 😉
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5888959/

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.