Werkzame stoffen worden alleen goed opgenomen als de huidcellen genoeg energie hebben. Lees!

05:32 - 03:19
luistertijd 05:32 - leestijd 03:19

Hoe verschrikkelijk klein we het ook moeten houden vanwege Corona, er komen heel gezellige dagen aan met lekker eten en lekkere drankjes. Laat naar bed, en flink uitbuiken…Gewoon even plezier hebben. Het is goed voor je ziel, maar je lichaam zal harder moeten werken om alles te kunnen verwerken. Vooral je zuiveringsorganen zoals je nieren, je lever, maar ook je huid.

Huidexpert Tim Vanheusden

De huid is een belangrijk ontgiftingsorgaan

Huidexpert Tim Vanheusden noemt de huid wel de tweede lever, omdat wat er intern in je lichaam gebeurt vaak ook een weerslag kan hebben op je huid. Als je huid er gevoelig voor is. Denk maar aan huidaandoeningen als acne en rosacea, en eczeem.

Maar daar gaan we het nu niet over hebben – we gaan je bijpraten over de energiebehoefte van je huid, speciaal tijdens de feestdagen. Je lichaam heeft nu veel meer energie nodig om de feestelijkheden die erin gaan, te verwerken. Bovendien zal je korter of wellicht onrustiger slapen door de drank.

huid

Meer van je reinigingsorganen vragen, betekent een teruglopende energie afgifte

Omdat herstel meer ’s nachts dan overdag plaatsvindt, betekent dit ook dat de herstelprocessen wat achter gaan lopen – tot zelfs een etmaal. Ook dat van je huid. En….dat is vaak te zien. Vale teint, kringen, wallen, drogere huid, de lijntjes lijken dieper.

Het klinkt natuurlijk verschrikkelijk saai, maar als je alle geneugten met mate tot je neemt, scheelt dat al veel. Tim vertelt: ‘Vergelijk het maar met zonschade. Hoe vaker er schade of gebrek optreedt, hoe minder goed reparatiemechanismen gaan werken. Zeker ook naarmate je ouder wordt.’

Geef je huid extra energiestimulerende werkzame stoffen

Tim adviseert te focussen op energiestimulerende huidverzorgingsproducten en behandelingen bij je schoonheidsspecialiste of huidtherapeute. En hij legt uit hoe het werkt met de energievoorziening in je huidcellen: ‘In de huidcellen bevinden zich energiecentrales die de cellen van brandstof voorzien om hun functies uit te kunnen oefenen. Dit heten mitochondriën. Ze hebben speciale suikers nodig die we ATP, ofwel adenosinetrifosfaat noemen.

Het geheim van onze mitochondriën

‘ATP is de energie opslag-accu van de cel. Op het moment dat de cel energie nodig heeft, dan gebruikt de cel één of meerdere moleculen ATP. In de cel wordt ATP dan afgebroken tot ADP. Bij deze afbraak komt energie vrij voor de cel. Als er niet voldoende energie vrijkomt, merk je dat aan je valere huid, maar je zal ook merken dat verzorgingsproducten minder goed opgenomen worden door de huid.’

Verslapping door glycatie ligt op de loer

‘Een ander aspect is dat verminderde energieoverdracht leidt tot wat we glycatie noemen. Een versuikering, waarbij collageen en elastiene vezels als het ware karamelliseren. De suiker hecht zich en verhard als het ware. Dit leidt tot huidverslapping.

‘Wij adviseren in deze feestelijke maand en überhaupt in de wintermaanden om anti-glycatie producten te gebruiken, en energiegevende huidproducten. Denk hierbij aan het Circadia anti-glycatieserum Counter A.G.E., en als crème de Glyco Guard.

circadia

Het Peptide Firming MaskerPeptide Firming Masker

‘In de salons bevelen we het populaire Firming Peptide masker aan. Het is heel populair in Amerika, waar Circadia vandaan komt. Het geeft een stevige compressie aan de huid waardoor er lymfedrainage plaatsvindt – goed voor overtollig vochtafvoer en afvoer van afvalstoffen. Bovendien zijn er speciale anti-glycatiestofjes aan toegevoegd.’

Speciaal advies voor ‘vegans’

Ook voor de vegans onder ons heeft Tim een speciaal advies. ‘Vegans krijgen minder snelverteerbare suikers binnen, dus zij zullen minder last krijgen van glycatie. Voor vegans adviseren wij ons plantenstamcel-programma voor huidregeneratie, speciaal gericht op stimulatie van groeifactoren. Ook dit programma, zoals alle programma’s en producten van Circadia werkt op de energiebehoefte van de huid.

swich salon kit

Betere verwerking van werkzame stoffen bij normaal energieniveau

Zoals we al eerder schreven heeft een huid die energiegebrek heeft ook minder mogelijkheid om werkzame stoffen goed op te nemen. Vooral als daar speciale receptoren op de buitenkant van de cel nodig zijn. Denk maar aan vitamine A derivaten. Als je te weinig vitamine A receptoren hebt, moeten die eerst opgebouwd worden, anders krijg je direct al veel irritatie van retinol – een bekend derivaat. Hoe beter de energie huishouding is, hoe beter stofjes verwerkt kunnen worden.

Vitamine C is hierin ook een belangrijke, vertelt Tim. ‘Wij maken gebruik van magnesium ascorbyl fosfaat. Deze reageert het beste op receptoren. Het veel gebruikte ascorbinezuur heeft naar ons idee weinig nut. Het blijft in de extracellulaire matrix hangen, grijpt niet aan op receptoren.’

masker

Het valt of staat bij juist geformuleerde producten

‘Dus, je hebt en voldoende energie nodig in de huidcel om er fris uit te blijven zien, en je hebt goed geformuleerde producten nodig, die dat ook kunnen bewerkstelligen. Ons antwoord is Circadia.’

Lees ook