Meer rimpels door sporten?

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Zo nu en dan duikt de discussie weer op  of je nu wel of niet moet sporten, nu wel of geen gezichtsspieroefeningen moet doen in verband met huidveroudering.

In 2009 (ja, heeeeel lang geleden) heb ik in opdracht van een uitgever een boekje geschreven over je huid en verouderingsproblematieken. Het heette Mooi zijn, mooi blijven. Een verzameld werk waarin ik veel visies van door mij gerespecteerde (inter)nationele artsen en andere deskundigen had opgenomen.

Er werd ook een alinea gewijd aan de invloed van veel sporten op je huidconditie. Er zijn namelijk theorieen die vertellen dat bij het sporten extra veel vrije radicalen worden aangemaakt  en zoals je weet, kan dat tegen je werken, ze tasten de gezonde cellen en hun werking aan.

Onlangs las ik ook een discussie of balsporten waarbij de adrenaline flink oploopt wel zo goed zijn voor je huid. Er zijn sporten waarbij je flink moet schreeuwen tegen je medespelers over het veld heen en elke keer dat je krachtinspanning moet gebruiken voor de gezichtsspieren (met name de dynamische grote gezichtsspieren) belast je ook de elastische weefsels, wat verslapping/rimpelvorming in dat gebied in de hand werkt. (Botox is een zege hiervoor geweest!) Bovendien komt er veel cortisol vrij, het bekende stress hormoon, wat ook weer extra productie van vrije radicalen aanwakkert, dus een aanslag op je weefsels is.

Mij persoonlijk is het altijd opgevallen hoe rustig de huid en de gezichtsuitdrukkingen zijn van mensen die echt veel mediteren en aan yogavormen doen. Ook op latere leeftijd: ze vertonen nauwelijks rimpels!

Maar hoe zit het met gezichtsgymnastiek. Door de jaren heen hoor ik daar toch veel positieve verhalen over om verslapping van de huid tegen te gaan, simpelweg omdat je de spieren sterker maakt. Vooral verslapping rond de kaak zou ermee afgeremd kunnen worden.

Maar ook hiervan wordt aangeraden het niet te doen omdat juist de dynamische gezichtsspieren wordt geactiveerd, wat op den duur juist tot meer rimpelvorming in de huid leidt. Aldus de Amerikaanse vereniging van dermatologen.

Misschien dan toch maar aan de yoga en de meditatie?

Lees ook