Een superboost voor je afweersysteem!

09:39 - 05:47
luistertijd 09:39 - leestijd 05:47

Ben jij een die hard fit girl, of vind je een gezond eetpatroon gewoon belangrijk? Dan is de kans groot dat op je lijstje met superfoods matcha staat. Naast bijvoorbeeld Gojibessen, Chiazaad, havermout en quinoa. Het drinken van deze felgroene thee is een gewoonte die is overgewaaid uit Japan. Daar wordt matcha al honderden jaren gedronken. Matcha is super gezond en het is dan ook niet gek dat we matcha steeds vaker in Nederland aantreffen. Zo lanceerde het in 100% biologische superfoods gespecialiseerde merk Biotona onlangs een prachtige en kwalitatief hoogwaardige Matcha lijn. Hoog tijd om dieper in de matcha materie te duiken en Biotona zelf uit te proberen.

biotona matcha

Buzz or bust?

Op YouTube kwam ik een kort fragment tegen van het Amerikaanse TV-programma The Doctors, waarin gezondheidsmythes worden bevestigd of ontkracht. Is matcha worth the buzz? Or is the myth busted? Even kijken dus:

The Doctors zijn het er duidelijk over eens. It’s a buzz. Matcha zit boordevol stoffen die je natuurlijke afweersysteem ondersteunen en is rijk aan celbeschermende antioxidanten, zoals tannines en polyfenolen.

Ook bevat matcha vetoplosbare vitamines, chlorofyl en aminozuren. Het is bewezen dat matcha je vetverbranding ondersteunt, wat een handje helpt bij gewichtsbeheersing. Ook je bloedcirculatie en je algehele vitaliteit varen wel bij het drinken van matcha.

Een energieboost voor je hersenen

The Doctors hebben het er ook over; matcha bevat theïne, een stofje dat een langdurige energieboost geeft. Vergelijkbaar met cafeïne. Ter vergelijking: het drinken van een kopje matcha thee staat gelijk aan 34 milligram cafeïne, een kopje espresso bevat 60 milligram.

Het grote voordeel van matcha boven koffie is dat het je alerter en energieker maakt, zonder dat je er nerveus of gejaagd door wordt. Matcha werkt namelijk tegelijkertijd ontspannend, dankzij L-theanine. Dit stofje beïnvloedt de neurotransmittersystemen in je hersenen en heeft bovendien neuroprotectieve eigenschappen. In Jip-en-Janneke-taal… het beschermt je hersenen.

En ik kan het als fervent koffiedrinker inmiddels beamen… als ik de dag begin met een kopje Biotona matcha, heb ik daarna geen behoefte meer aan een dubbele espresso (mijn gebruikelijke ochtendroutine). Matcha geeft een vergelijkbare energieboost en de matcha van Biotona smaakt ook nog eens heerlijk krachtig!

matcha

Eén theeplantje, vele toepassingen

Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de camellia sinensis. Het maakt daarbij niet uit of je het over groene thee, witte thee, zwarte thee of pu-erh thee hebt. Het verschil zit in het productieproces. Zo zijn groene en witte thee niet geoxideerd en ook niet gefermenteerd, zwarte thee is geoxideerd en pu-erh thee geoxideerd en gefermenteerd. Fermentatie (waarbij schimmels en gisten enzymen aanmaken die reacties in de theeblaadjes veroorzaken) en oxidatie (een chemische reactie met zuurstof die resulteert in theaflavines en thearubigines) veranderen dus het smaakprofiel en de chemische samenstelling van thee. Zo kent één theeplantje vele toepassingen.

Biotona Matcha kent een wel heel bijzonder productieproces

Matcha is groene thee met een bijzonder productieproces. Het is niet simpelweg een kwestie van theeblaadjes plukken en klaar. Daar komt bij dat de kwaliteit van de matcha grotendeels wordt bepaald door de timing van de oogst. De matcha van Biotona bijvoorbeeld, wordt uitsluitend gemaakt van verse, jonge theebladeren van de eerste pluk (eind april, begin mei) die bijzonder rijk zijn aan voedingsstoffen. Deze eerste pluk wordt ook wel Ichi-Ban-Cha genoemd.

matcha poeder

Niet zongedroogd, maar schaduwgerijpt

Drie tot vijf weken vóór de oogst worden de theestruiken van de Biotona plantages in de Japanse heuvels voor 90% overschaduwd met dekzeilen. Matcha is dus niet zongedroogd, zoals tomaatjes, maar schaduwgerijpt.

Om het gebrek aan zonlicht te compenseren, maken de theeblaadjes extra bladgroen (chlorofyl) en de aminozuren L-theanine en L-glutamine aan. Het zijn deze aminozuren die zorgen voor de karakteristieke umami-smaak van Biotona Matcha.

Leuk weetje: Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘smakelijk’ betekent. Umami is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Je zou umami kunnen omschrijven als ‘hartig’. Het is dat wat een gerecht diepgang geeft, een volle smaak.

Verschillende smaken en samenstellingen

Hoe lang de theestruiken worden overschaduwd met dekzeilen bepaalt de uiteindelijke smaak en samenstelling van de matcha. Ook is het belangrijk dat de steeltjes en nerven van de theeblaadjes eerst worden verwijderd, zodat de kwaliteit van de matcha optimaal is. Niet ieder merk matcha thee doet dat. Biotona Matcha wel.

Nog een leuk weetje: De theeplantages van Biotona liggen op een hoogte van 500 meter of meer. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen insecten en ziektes, waardoor een puur eindproduct ontstaat. En dit pure eindproduct wordt nog langer puur gehouden, doordat de blikjes matcha van Biotona hermetisch zijn afgesloten. Je opent ze als een colablikje.

Biotona kent drie varianten matcha, afhankelijk van de duur van overschaduwing:

beginners matcha

Beginner’s Matcha

Drie weken overschaduwd, olijfgroen van kleur, met een licht bittere smaak. Deze matcha is ideaal voor de beginnende matcha drinker. Daarnaast kan je Beginner’s Matcha ook heel goed gebruiken voor andere gerechten. Bijvoorbeeld voor het maken van gebak, ijs of een smoothie.

premium matcha

Premium Matcha

Vier weken overschaduwd, jadegroen, met een milde en zachte umami smaak met fruitige accenten. Door de langere periode van overschaduwing is Premium Matcha rijker aan L-theanine, theïne en chlorofyl dan Beginner’s Matcha. Wanneer je eenmaal hebt kennisgemaakt met matcha, dan is Premium Matcha ideaal voor dagelijks gebruik.

extra premium matcha

Extra Premium Matcha

Vijf weken voor de oogst overschaduwd en fris lentegroen van kleur. Deze variant is nog weer rijker aan L-theanine, theïne en chlorofyl dan Premium Matcha. De smaak is rijk, fruitig, zoetig en intens umami. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Je moet de smaak wel leren waarderen. Net als wijn of hele pure en bittere chocolade.

Poeder in plaats van blaadjes

Hoewel matcha tot de groene theesoorten behoort, is het toch een totaal ander product dan ‘gewone’ groene thee. Matcha los je namelijk als fijngemalen theepoeder op in water, in plaats van het laten trekken van theeblaadjes. Hierdoor krijg je alle gezonde stoffen van de theebladeren binnen, tot wel vijftien keer meer dan bij een getrokken groene thee.

matcha poeder

Matcha how-to

Breng (liefst zacht en zuiver) water aan de kook en laat het afkoelen tot ongeveer 80 graden Celsius. Maak je gebruik van een waterkoker? Zet dan na het koken het deksel open en wacht 10 minuten. Dit is de tijd die kokend water nodig heeft om af te koelen naar de juiste temperatuur.

Doe 1 gram Biotona Matcha theepoeder (½ theelepel of twee bamboelepels) in een kommetje en giet hier circa 100 ml water bij. Klop de matcha zo’n vijftien seconden met de speciale bamboo whisk van Biotona tot het schuimt en alle poeder is opgelost. Daarna laat je de whisk drogen op de schitterend jadegroene whisk houder. Je kunt bij Biotona dus niet alleen terecht voor je matchapoeder, maar ook voor je matcha ‘gereedschap’. Biotona heeft zelfs een handige matchakit om mee te nemen naar kantoor of op reis.

matcha stampen

Tip: Vlak voor het slapen gaan, kan je beter geen matcha drinken, vanwege het opwekkende effect. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het beter geen matcha te drinken.

Eindeloos experimenteren met Biotona Matcha

Biotona Matcha mengen met warm water is natuurlijk niet de enige optie. Je kunt je matcha ook drinken met koud (mineraliserend) water, of zelfs ‘on the rocks’. Voeg Biotona Matcha toe aan je groene smoothie of bak er een cake van. Voor een extra beauty boost, voeg je een zakje collageenpoeder toe, bijvoorbeeld van Physalis. Ik schreef er al eerder over.

physalis collageen

Is de smaak van matcha niet jouw ding, maar wil je wel de gezondheidsvoordelen?

Dat kan. Om de gezonde eigenschappen van matcha toch te kunnen bieden aan mensen die de bijzondere smaak van matcha niet waarderen, heeft Biotona ook Matcha Caps in het assortiment. Dit voedingssupplement is gemaakt van drie weken overschaduwde theebladeren van de eerste pluk en bevat per capsule 440 mg matchapoeder. Matcha Caps (dosering 2-5 per dag) worden met name gebruikt voor gewichtsbeheersing en om je algehele vitaliteit te verbeteren.

biotona matcha caps

Wat een fijne productlijn!

Ik ben inmiddels ‘into matcha’. Gezond eten en voedingsstoffen die goed zijn voor lichaam en geest vind ik al jaren belangrijk. Ik had alleen niet in de gaten dat matcha zo’n superfood is. Dat heeft het schrijven van dit artikel me zeker doen inzien. En met Biotona heb je ook nog eens een kwalitatief zeer hoogwaardige variant matcha in handen. Met daarbij alles wat je nodig hebt om je matcha ritueel compleet te maken. Van prachtige matcha bowls tot traditionele bamboo whiskers. Wat een fijne productlijn!

matcha drankje

Biotona Matcha is van biologische teelt en duurzaam geproduceerd. Je shopt Biotona bij Holland & Barrett.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook