Sneller herstel na sporten en sterkere nagels

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

In Aziatische landen, zoals Japan en Korea, behoort het drinken van collageendrankjes voor veel vrouwen én mannen tot het dagelijks beautyritueel om huidveroudering tegen te gaan. Daar heeft men al eeuwenlang een meer holistische kijk op gezondheid en op schoonheid. Beauty komt niet alleen uit een potje of tube… Nee, beauty hangt ook samen met hoe je in je vel zit. Met wat je eet en wat je drinkt. Beauty from within dus.

Ook in Nederland zie je steeds meer collageendrankjes in de schappen van de winkels. Maar is dit nu een beauty hype of juist een goede beauty hulp? In dit artikel ga ik voor je op onderzoek uit.

smoothie

Een onmisbaar eiwit

Collageen is een eiwit. Het is de belangrijkste bouwsteen van je bindweefsel en daarmee onmisbaar voor een gezonde huid. Collageen bevindt zich overigens niet alleen in je huid, maar ook in je botten, kraakbeen en pezen. Wanneer je collageenniveau op peil is, merk je dat dus niet alleen aan een stralende huid, maar ook aan soepele spieren en gewrichten, sterk kraakbeen en sterke nagels.

Twaalf verschillende soorten

Wist je dat je lichaam van nature maar liefst twaalf soorten collageen kent? Bij elkaar opgeteld vormen ze zelfs  30% van je lichaam. Of anders gezegd: je kunt niet zonder.

Je natuurlijke collageenaanmaak neemt vanaf je 20ste jaarlijks met ongeveer 1% af. Dit komt door:

Waarom collageen drinken?

Collageentekorten in je lichaam kun je alleen aanvullen met collageen dat via de darmwand wordt opgenomen en zo in je bloedbaan terecht komt. Ondanks dat collageen in skin care ook bijdraagt aan een gezonde huid, zal het nooit via je darmwand in je bloed terecht komen. Juist daarom is het drinken van collageen (mits van de juiste kwaliteit) een waardevolle aanvulling op het smeren van collageen.

Korte stukjes peptiden

Hoe kleiner de collageendeeltjes, hoe makkelijker ze in je lichaam terecht komen. Bij het kiezen van een supplement is dat een belangrijke vuistregel om in je achterhoofd te houden. Zo wordt de collageensoort Naticol gemakkelijk in je bloed opgenomen. Dit komt doordat Naticolcollageen is gesplitst in korte stukjes peptiden die door hun kleine omvang de darmwand gemakkelijk passeren.

De werkzaamheid van Naticol is bovendien bewezen in meerdere klinische studies. In een van deze studies – uitgevoerd door dermatologen in het ziekenhuis van het Franse Nice – namen 60 vrouwen acht weken lang iedere dag 5 mg Naticol. Deze vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 56 jaar. Onderzoekers constateerden na deze acht weken een duidelijke verbetering van de elasticiteit van de huid en een afname van rimpels met 11%.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over het onderzoek (Duteil et al, 2016).

Wil jij ook collageen toevoegen aan je voedingspatroon?

Een uitgebalanceerd voedingspatroon vraagt al het nodige denkwerk. Krijg je van alles voldoende binnen? En vaak nog belangrijker… van voldoende kwaliteit? Je kunt natuurlijk iets toevoegen aan je voedingspatroon, zoals Sabine enige tijd geleden deed, toen ze voor BeautyJournaal de Gold Collagen Pure drankjes uittestte. Makkelijker is het om niet je voedingspatroon aan te vullen, maar juist te upgraden. Door iets alledaags uit te wisselen voor iets innovatiefs. Met collageen welteverstaan…

Physalis lanceert dit voorjaar twee superslimme producten; koffie met collageen en een collageenpoeder dat je eenvoudig door je vruchtensap, smoothie of kwark mixt. Ik heb de Collagen Coffee voor je getest.

collagen coffee

Physalis Collagen Coffee: voor een kickstart

Elk zakje Collagen Coffee bevat naast 100% Arabica-blend instant koffie ook 5 gram gemakkelijk opneembaar collageen en kokos MCT poeder. MCT staat voor Medium Chain Triglyceriden en geeft extra energie. Voor een kickstart van je dag en van je huid.

Hoewel ik normaliter een verstokt Nespresso drinker ben, moet ik eerlijk bekennen dat ik Collagen Coffee ook lekker vind. Geen slappe oploskoffie, maar een krachtige en smakelijke blend. De toegevoegde MCT geeft ook daadwerkelijk een boost, vergelijkbaar met een tablet Dextro Energy.

Je kunt Collagen Coffee mengen met kokend water, of juist met koud water. Of maak er een lekkere latte of cappuccino mee.

Shop hier online

 

collagen coffee

Recepttip: Iced Collagen Coffee

Je hebt nodig (voor één persoon):

How-to:

Shop hier online

 

Eindoordeel

Physalis Collagen Coffee is  verrassend eenvoudig in gebruik. Ik ben nu een doosje (met daarin elk tien zakjes) verder en heb al een nieuwe voorraad aangelegd. Ik merk een sneller spierherstel na inspanning en heb ook het idee dat mijn nagels in deze tien dagen sterker zijn geworden. Een significant verschil in mijn huid zie ik nog niet. Daar zijn tien dagen ook te kort voor. Vergeet niet dat de deelnemers aan het in dit artikel genoemde onderzoek acht weken lang collageen gebruikten.

Lees ook:

Lees ook