Met tips van slaapneuroloog Hans Hamburger en seksuoloog Cobi Reisman

07:51 - 04:42
luistertijd 07:51 - leestijd 04:42

We leven in een hectische tijd, eigenlijk al heel lang, maar Covid-19 heeft dit nog eens versterkt. Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Om in balans te blijven. Te kunnen blijven doen, wat je doet, terwijl je de stormen van het leven doorstaat. Navigeren dus. In deze serie bespreken we de gezondheidsrituelen van mensen die gewend zijn onder hoge druk te werken. Vandaag Hayri Hortoglu, cosmetisch arts. Een nuchtere man met oog voor kleine details die groot effect hebben. BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom sprak met hem.

Reinheid, rust en regelmaat

Reinheid, rust en regelmaat, het is een Oer-Hollands begrip, en Hayri staat er volledig achter. Niet overdreven doorslaan in het een of ander. We staan bloot aan heel wat nieuwe adviezen en trends om gezond te blijven. Want gezondheid is het nieuwe adagium, voor beauty – zeker als je een dagje ouder wordt.

De kunst van het slapen

Nu kan deze fantastische arts heel wat aan jouw huidveroudering doen, en het weer in tune brengen met hoe je je voelt, er zijn belangrijke basisadviezen die eigenlijk al zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Rome zijn, en nog altijd hun opgeld doen. Hayri somt op: goed slapen, voldoende bewegen, gezond eten en ook echt voldoende (leren) genieten!

Hayri vertelt: ‘Volgens slaapneuroloog Hans Hamburger hebben we toch echt wel acht uur slaap per etmaal nodig. Slaaponthouding leidt tot geheugenverlies en je wordt dikker. Slaap is ook nodig om dingen te verwerken. Het is ook erg belangrijk om voor het slapengaan je stressniveau te verlagen. Slaap is dus nodig voor je brein en voor je immuunsysteem.’Hayri geeft toe dat hij niet de beste slaper is, maar het wordt beter, zo zegt hij.

60 uur per week

‘Ik werk veel, toch wel zo’n 60 uur per week. Ik heb geen klachten, want daar let ik altijd op goed. Maar ja, je weet nooit of je bijvoorbeeld een aneurysma in je hoofd hebt (bloedpropje) of dat je kransslagader bijna dichtgeslibt zit. Af en toe laat ik een test doen. Een fietsproef met een ECG voor mijn hart en ik laat bij bloedonderzoek de prostaat controleren zo nu en dan.

Werken aan preventie

‘Ik zie inderdaad dat er een enorme behoefte aan preventieve gezondheid is ontstaan bij mensen. Zelfs onder artsen ja. En dat is goed. Artsen rookten relatief altijd het meest, kwamen vaker in echtscheiding en er vond onder artsen meer zelfdoding plaats. Dit geeft natuurlijk maar aan dat het een stressvol beroep is. Stress heeft iedereen tegenwoordig, en nu helemaal met de Covid-19 pandemie.

Trainen met Ralph Moorman

‘Het heeft mij ook wakker geschud. Voor mijn algehele gezondheid, maar ook een stukje gewichtsbeheersing ga ik nu weer naar de sportschool. Ik train onder begeleiding van Ralph Moorman, een gezondheidscoach, en schrijver van de befaamde boeken als de hormoonfactor. Twee keer in de week om half acht train ik met hem.

‘Ik heb niet de intentie een atleet te worden. Het fijne van zo’n begeleid traject is dat je een stok achter de deur hebt. Lekker vind ik ook dat je even met heel wat anders bezig bent. Je gaat je hoofd uit, je lichaam in. Zelfzorg noem ik het.

Vergeet al dat diëten

‘Ik vind het interessant wat Ralph vertelt over voeding. Hij is geen voorstander van moderne dieten zoals keto. Hij blijf bij zijn standpunt van calorieen tellen en bewegen, en gezond eetgedrag. Daarnaast ben ik er ook voorstander van dat je regelmatig je bloeddruk, cholesterol en dergelijke laat checken.

‘Heel interessant vind ik ook de visie van mijn oud-collega en vriend, uroloog en seksuoloog Cobi Reisman. Hij noemt het mannelijk geslacht de antenne van het hart. Deze uitspraak geeft altijd een glimlach tijdens lezingen maar er is een diepere betekenis. Als je problemen ervaart in een systeem (seksuele activiteit) is er een grote kans dat er tevens een probleem in ander systeem (hart en bloedvaten) is. Onze gezondheid bestaat niet uit losse modulen, het is een groot radarwerk dat elkaar beïnvloedt.

Alles met mate, is het beste

‘Hoe mijn voedingspatroon eruit ziet? Ik ben heel zuinig met het gebruik van alcohol. Ik zie te vaak om mij heen dat alcohol een voorwaarde wordt om te kunnen functioneren.

‘Wat koken betreft ben ik nuchter, en mijn gezin ook. We gaan minder uit eten omdat het vaak erg calorierijk is, maar we zijn zeker niet van de vegan- en rawtrends. Alles met mate, dat is het beste. Er zijn steeds meer mensen die vlees en vis geheel weglaten. Dat er minder vlees gegeten word onderschrijf ik alleen hoop ik dat in de komende jaren er goede en makkelijke alternatieven komen.

Niet zelf knutselen met supplementen

‘Ik hou niet zo van het geknutsel met supplementen en voedingsstoffen. Het is een zeer complexe materie waar we nog lang niet alles van weten. Medicijnen zijn veel makkelijker te doorgronden dan voedingsstoffen – om maar een vergelijk te maken. Ik vertrouw het liefst op hoogwaardige, complete voeding.

‘Kijk, als bevolkingsgroepen al eeuwen gedijen op een bepaald voedingspatroon, dan zal het wel goed zijn. Neem de eskimo’s: in hun natuurlijke habitat is nauwelijks groente voor handen. Zijn ze daardoor ongezonder? Nee. Ik vind dat mensen momenteel te krampachtig met hun voeding omgaan. Houd er rekening mee dat vitamine C en bijvoorbeeld D in hoge doseringen ook giftig kunnen zijn. Meten is weten. Laat je bloedspiegels checken, ga niet zomaar van alles slikken.

Urine en ontlasting

‘Çheck ook je ontlasting, en je urine. Zie je het van kleur veranderen, of van substantie? Vraag dan advies aan de huisarts. Het komt er eigenlijk op neer dat je je lichaam zelf checkt, in de gaten houdt. Dat geldt ook voor pijn op de borst, en teveel zweten bij geringe inspanning. Het zijn signalen die je moet onderzoeken.

Acetylsalicylzuur en metformine

Toch zijn er twee stoffen waar de arts wel vertrouwen in heeft en waarvan hij zegt dat er ook wetenschappelijk bewijs voor is. De eerste is het kinderasperientje, ofwel salicylzuur, dat bij dagelijks 1 pilletje je bloedvaten gezond houdt: het werkt als een milde bloedverdunner. En de andere is metformine, een medicijn tegen diabetes, dat in lage dosering een gezondheidsbevorderende werking heeft. Op BeautyJournaal schreven we al eens over metformine. Overigens slikt hij geen van beide;-)

Heel belangrijk: lekker lummelen

‘Weet je wat het is…..ik geloof erin dat je genetisch een bepaalde programmering hebt meegekregen, waarin vast staat hoe oud je kunt worden. Heb je oude voorouders, dan is de kans groot dat jij ook oud wordt, en vice versa. Ken je de verhalen over de zogenaamde Blue Zones in de wereld, waar mensen heel oud worden? Neem er een voorbeeld aan, zo inspirerend. Het is een mix van gezond eten, blijven bewegen, leven in harmonie en plezier houden in het leven. Geen dwangmatig gedoe. En vooral ook ‘niets doen’, ja, lummelen, zoals jij dat noemt. Heel gezond.

frank niessenLees in onze serie Stay Fit ook over de ochtendrituelen van plastisch chirurg Frank Niessen.

 

Lees ook