Onderzoekers verschillen van mening over de daadwerkelijke werking

05:05 - 03:03
luistertijd 05:05 - leestijd 03:03

shop

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream Body

Huidarts Francis Wu maakte deze zalige crème voor diepe hydratatie. We love it! Clean beauty!

Is het slikken van multivitaminen nou wel of niet goed voor je gezondheid? De experts weten het ook niet. Sommigen vinden dat we maar beter kunnen stoppen met het slikken van multivitaminen, anderen denken dat we er wel degelijk baat bij hebben.

Hart en hersenen

Mensen slikken multivitaminen, omdat ze er vanuit gaan dat dat goed is voor hun gezondheid. Er is echter nog steeds maar heel weinig bewijs dat zo’n dagelijkse cocktail van vitaminen en mineralen ook daadwerkelijk een positief effect op de gezondheid heeft. Uit de meest recente onderzoeken, waarvan de resultaten in december werden gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, bleek dat mulitvitaminen het hart en de hersenen niet beschermen. Toch denken enkele deskundigen van Harvard dat de pillen wel degelijk effect hebben.

Onderzoekers staan lijnrecht tegenover elkaar

“Het slikken van multivitaminen kan positieve effecten hebben”, zegt Dr. Howard Sesso, professor in de epidemiologie van de Harvard School of Public Health. “Multivitaminen zouden onderdeel van een gezonde manier van leven moeten zijn.” Toch plaatste Annals of Internal Medicin bij de resultaten van de onderzoeken een artikel van Dr. Eliseo Guallar, een wetenschapper aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, waarin werd gesteld dat mensen maar beter kunnen stoppen met geld verspillen aan vitaminepillen.

Twee totaal verschillende meningen, dus wat moeten we nu doen?  Waarom slik je eigenlijk multivitaminen? Doe je het omdat je bang bent dat je niet genoeg vitaminen via je voeding binnen krijgt? Ga dan gezonder eten!

Dr. Howard Sesso & Dr. Eliseo Guallar

Wat wijst het onderzoek uit?

Er is aardig wat onderzoek gedaan naar het verband tussen vitaminepillen en gezondheid, maar toch zijn er maar een paar onderzoeken naar de positieve effecten van wat Dr. Sesso een ‘echte’ vitaminepil noemt: een pil die het lichaam de essentiële vitaminen en mineralen geeft in de relatief lage hoeveelheid die het lichaam nodig heeft.

Iets minder kankerrecidive…..

Het beste onderzoek is de Physicians Health Study II. Daarbij werd het effect getest van een veelgebruikt type multivitaminen, waar 31 verschillende vitaminen en mineralen in zitten, in de dosis waarvan wordt aangenomen dat die precies goed is voor een goede gezondheid.  Een grote groep mannelijke artsen slikte elke dag zo’n vitaminepil of een placebo. Ze deden dat meer dan tien jaar lang. De groep die de multivitaminen slikte bleek iets minder vaak kanker of staar te hebben, maar er was geen positief effect op hart- en vaatziekten of hersenziekten als Alzheimer. Mannen die multivitaminen slikten hadden zo’n 8 procent minder kans om kanker te krijgen. Het positieve effect was het grootst bij mannen die eerder kanker hadden gehad.

Bij een ander onderzoek, Trial to Assess Chelation Therapy, werd gekeken naar verstoppingen van de aders bij mensen die eerder een hartaanval hadden gehad. De deelnemers slikten ook een multivitaminepil. Ze bleken er geen baat bij te hebben. De deelnemers slikten geen standaard multivitaminepil, wellicht was de uitslag anders geweest als ze dat wel hadden gedaan. Daar is echter geen bewijs voor.

Zijn multivitaminen veilig?  

Voorstanders van multivitaminen stellen dat er geen sterk bewijs is dat het jarenlang slikken van multivitaminen gevaarlijk zou zijn. Maar Dr. Eliseo Guallar benadrukt dat het ontbreken van bewijs niet betekent dat multivitaminepillen veilig zijn.  We weten het gewoonweg niet. “Ik ben het er mee eens dat de kans klein is dat multivitaminepillen schadelijk zijn”, zegt Dr. Guallar. “De kans dat ze een positief effect op de gezondheid hebben is echter ook heel klein.”

Dr. Sesso denkt daar anders over. “Het slikken van multivitaminen kost weinig en brengt weinig risico’s met zich mee”, zegt hij. “Ze vullen eventuele tekorten in het dieet goed aan. Het is dan ook geen slecht idee om ze elke dag te slikken en zo de kans op kanker en oogziekten te verminderen. Overleg zoiets echter wel altijd met je huisarts.”

Wat je kunt doen

Vraag aan je arts of je echt een multivitaminen nodig hebt. Zou je een vitaminetekort kunnen hebben? Eet je wel echt gezond? Kom je iets tekort in je dieet? Verder: ga geen hele hoge doses vitaminen slikken, zeker niet vitamine A en E, want dat kan schadelijk zijn. Er is enig bewijs dat een hoge dosis vitamine D wel voordelen voor de gezondheid heeft. Lees hier maar.

Tip van BeautyJournaal!

BeautyJournaal expert, en dermatoloog dr Aleida Dijkstra geeft in haar praktijk ook voedingsadvies in relatie tot je huid en haar (aandoeningen) en in het kader van anti-aging, zij kan ook jouw status op diverse voedingsstoffenniveaus laten checken. Wil je meer weten? Neem gerust contact met haar op.

Lees ook