Het Meiklokje: een frisse en explosieve, tedere en opgewekte groene bloemengeur.

06:56 - 04:09
luistertijd 06:56 - leestijd 04:09

Thierry Wasser is de meesterparfumeur van het Franse parfumhuis Guerlain. In dit artikel vertelt hij over een van de mooiste en liefste geurstoffen in parfum: het Lelietje-van-Dalen. Een ‘soliflore’ in de parfumerie (een bloem die als enige noot in een parfum gebruikt wordt), een geluksbrenger in het oosten en een bloem die altijd weer opnieuw deel uitmaakt van de prachtige parfumcollectie van Guerlain. Maar eenvoudig is dit niet, lees maar waarom….

guerlain

Het Lelietje-van-Dalen is een zogenaamde ‘fleur muette’, een bloem waarvan de geurbestanddelen niet afgezonderd kunnen worden. Dat lijkt ons niet eenvoudig omdat van bloemen altijd geselecteerde geurmoleculen gebruikt worden?

Ik moet de eer hiervoor geven aan Jacques Guerlain die in 1908 de eerste ‘Muguet’ samenstelde. Het lelietje van dalen is te kwetsbaar om te verwerken. Er is geen verfijnd geurende olie uit te winnen. Maar zijn creatie werd meteen een groot succes en dat is het nog altijd. Jacques slaagde erin om de geur van deze bloem zodanig te vangen met behulp van aanvullende synthetische bestanddelen dat je echt de beleving van Lelietje-van-Dalen hebt.

Zo gebruikte hij hydroxicitronellal, de enige component die doet denken aan de geur van het Lelietje-van-Dalen en een frisheid heeft die in combinatie met rozen de Lelietje- van-Dalentoets nabootst.

Shop hier parfums met Lelietje-van-Dalen

 

Toveren met moleculen om de natuurlijke geur te benaderen

Maar dat was nog niet alles. Jacques Guerlain bootste de natuur na en voor zijn soliflore gebruikte hij wat hij op zijn schilderspalet had. Want zo moet je het zien. Een palet vol verfkleuren….Hij ging aan de slag met groene en rozentoetsen maar ook met warme en indole noten.

Deze Muguet werd bij Guerlain een klassieker. Om een Lelietje-van-Dalengeur samen te stellen moet je gebruik maken van groene, rozen- en jasmijntoetsen. Sinds 2006 brengt Guerlain traditioneel rond 1 mei een Lelietje-van- Dalengeur uit.

Zijn er klassieke manieren en belangrijke ingrediënten om de geur van het Lelietje-van-Dalen te reconstrueren?

Zonder twijfel hydroxicitronellal. Verschillende in geursamenstellingen gespecialiseerde huizen bogen zich al over de vraag. Er bestaan nog andere varianten zoals Lilyflore® bij Firmenich en Lilybelle® bij Symrise.

lelietje van dalen

Bij Guerlain waren er verschillende composities van Muguet. Stuk voor stuk mijlpalen in de geschiedenis.

Ja. Een Muguet draagt zijn naam omdat hij naar deze bloem moet ruiken.Vergelijk het met een realistische foto, een impressionistisch Photoshop- effect. De samenstelling van Muguet heeft een sterk fotografisch karakter. Kun je je daar iets bij voorstellen?

De Muguet van Jacques Guerlain had een irisnoot. Wilde hij de geur een poederachtig effect geven?

Poederachtig? Ja en nee. Elke Parfumeur heeft zijn lievelings geurstoffen. Jacques Guerlain bijvoorbeeld koos rozen, jasmijn en iris – wat zijn Muguet ook een zweempje Guerlinade gaf. Als parfumeur grijp je graag terug naar waar je van houdt.

De Muguet van zijn zoon Jean-Paul Guerlain had later bergamot in de top, een seringentoets en een basis met witte muskus en sandel. Een moderne versie?

Zijn zoon Jean-Paul Guerlain wilde een ode brengen aan het Lelietje-van-Dalen met een nieuwe handtekening. Hij gebruikte de ingrediënten die hij indertijd in 1998 (zo’n 90 jaar later)  tot zijn beschikking had.

En hoe omschrijft u uw eigen versie met zijn groene noten?

Ik liet me inspireren door de samenstelling van Jacques Guerlain –de Muguet van vandaag ligt dus in de lijn van die van 1908. De ietwat groenere kant is zeker aanwezig, ik heb al vaker overdreven met groene toetsen. Ik maakte dus een groenere, plantaardiger Muguet.

guerlain muguet

Wat is het Lelietje-van-Dalen voor u, een geluksbrenger?

Ja, een geluksbrenger, eerder nog dan de bloem van het feest van de arbeid! Ik denk bijvoorbeeld aan daslook waarvan de blaadjes veel weg hebben van die van het Lelietje-van-Dalen en dat in het duistere, frisse, bemoste kreupelhout groeit… Het Lelietje-van-Dalen, dat alles behalve een onschuldige bloem is, lijkt erop: de witte bloempjes worden later rode vruchtjes die giftig zijn.

Het Lelietje-van-Dalen is al eeuwenlang geliefd en wordt al heel lang gemaakt. Zelfs voordat de synthetische variant uitgevonden werd, waren er al Lelietje-van-Dalen geuren.

De bloem spreekt tot de verbeelding. Weet je dat het een vaste opdracht is op scholen waar parfumeurs worden opgeleid? Het maken van een ‘muguet’.

We hebben in de geschiedenis al mooie muguets gehad:  Lily of the Valley van Floris (1847), Muguet des Bois van Francois Coty (1941) en Diorissimo (1956) van Edmond Roudnitska voor Dior. De bloem komt ook als enige ingrediënt voor in talrijke nichemerken als Penhaligon, Annick Goutal en Louis Vuitton.

guerlain

Het Lelietje-van-Dalen is samen met de roos ongetwijfeld een van de meest herkenbare bloemengeuren.

Het Lelietje-van-Dalen bloeit slechts enkele dagen terwijl rozen permanent beschikbaar zijn. Vooral in het westen zijn we dol op deze bloem. In andere landen zijn dat eerder rozen of jasmijn. Hoewel de bloem er erg bescheiden uitziet is zijn geur erg krachtig.

guerlain muguet

Muguet krijgt elk jaar bij Guerlain op 1 mei speciale aandacht. Vaak is er een nieuwe verpakking…

Nee, geen nieuwe verpakking maar eerder een nieuwe presentatie waarmee je het parfum vanuit een andere invalshoek bekijkt. Het is altijd heerlijk om de flacons te ontdekken die gemaakt zijn in samenwerking met kunstenaars en vaklui.

Shop hier de mooiste Guerlain parfums met korting

Het 1 mei cadeau, als gelukswens

In Frankrijk geef je iemand in het voorjaar op 1 mei een boeketje lelietjes van dalen als je iemand geluk toewenst. Dit gebruik komt uit 1561 toen Charles IX (koning van Frankrijk in de 16e eeuw) een boeketje kreeg en hem dat geluk bracht.

En Muguet? Dat is een dandy…..

Muguet is de Franse naam voor Lelietje van Dalen. De geur werd gedragen door elegante mannen die bijzonder veel aandacht aan hun uiterlijk besteedden. Zij werden ook wel ‘muguet’ genoemd: galante man, dandy.

 

Lees ook:

Lees ook