Je ruikt één bloem...

01:59 - 01:11
luistertijd 01:59 - leestijd 01:11

Wat is het?

Soliflore of single-floral-note (één-enkele bloem) betekent in de parfumerie dat het parfum één bloem wil laten spreken. Letterlijk het vangen en nabootsen van de vele geuren in één bloem en dat in een parfum verbeelden. Je kan ook wel zeggen dat het een ode aan de bloem is (bijvoorbeeld aan de roos of aan jasmijn).

In de 19de eeuw werden er vele soliflore geuren gecreëerd en gedragen. Vanuit deze geuren zijn ook weer andere geuren en combinaties ontstaan zoals een chypre geur. Met de soliflore geuren ontstond de moderne parfumerie zoals we het nu kennen.

In een soliflore parfum zitten natuurlijk meerdere ingrediënten maar al die ingrediënten zorgen voor de beste beschrijving van dat ene ingrediënt. Als je bijvoorbeeld een roos in de tuin ruikt, heeft het ook meerdere facetten dan een enkele geur die je ruikt. Het is altijd een interpretatie van de parfumeur hoe hij/zij een lelietje van dalen of een roos vindt ruiken.

Een soliflore creatie kan zowel uit natuurlijk als uit synthetische ingrediënten bestaan, of een combinatie van beiden. Zo kan een parfumeur erg goed werken met en komen aan hoogwaardige natuurlijke roos-essences en absolutes, terwijl een natuurlijke lelietjes-van-dalen technisch niet beschikbaar is, en dus altijd een nabootsing van de natuur met andere ingrediënten.

Hoe ruikt het?
Een soliflore ruikt altijd naar één bepaalde bloem. Denk aan bloemen zoals rozen, jasmijn, tubereuse, lelietjes van dalen, iris, gardenia, lavendel of neroli.

Een aantal beroemde en/of bijzondere soliflore geuren zijn:

Lees het parfumwoordenboek om alle geurstoffen te leren kennen.

Lees ook