Voor een volle en natuurlijke wenkbrauwlook!

07:47 - 04:40
luistertijd 07:47 - leestijd 04:40

Met maandelijks ruim 8.600 zoekopdrachten op Google is ‘soap brows’ dé make-up trend van 2020. Sinds 2019 is de interesse in deze term gegroeid met maar liefst 170,8%. Met de soap brow techniek breng je je wenkbrauwen in model met een simpel stuk zeep. De trend is niet nieuw in de industrie, make-up artists en drag queens gebruiken de techniek al jaren. Het is daarom opmerkelijk dat de trend nu pas Instagram overneemt.

https://www.instagram.com/p/CA0Z8n1JHjq/

Natuurlijke en volle wenkbrauwen

Enkele jaren terug waren we nog druk bezig met het zo strak en donker mogelijk maken van onze wenkbrauwen. Dit jaar is dat wel anders. De Instagram brow is verleden tijd en de soap brow neemt over! Soap brows hebben een heel natuurlijk resultaat. Je wenkbrauwhaartjes worden optimaal gelift, voor een volle look. Het enige wat je nodig hebt is een stuk zeep en voor de handigheid een wenkbrauw spoolie.

Welke zeep kan ik het beste gebruiken? Lydia le Loux vertelt 

‘In de jaren ‘80/‘90 was ik model en had ik een paar stevige wenkbrauwen. Om die borstels in model te houden gebruikte de visagisten zeep. Wenkbrauwgels bestonden nog niet. Zeep kleurt je wenkbrauwen niet, maar in mijn geval was dat ook echt niet nodig.

lydia soap brows

Jeukende wenkbrauwen

‘De zeep vormt een laagje om de haartjes en houdt ze op hun plek. Het werkte altijd perfect en zat vast als een huis. Na een tijdje ging het alleen wel irriteren en heel erg jeuken. Dan is het lastig om er tijdens een fotoshoot met je vingers vanaf te blijven. Hoe dan ook, de techniek werkt en het is goedkoop. De commercie zag er wat in, dook er op en dan is het opeens een trend. Het komt nu zelfs in leuke speciale doosjes, maar zo wordt het wel opeens een ‘duur’ zeepje.

Vermijd traditionele zeep  

Uit onderzoek is gebleken dat ‘ideale’ pH voor de huid 4.7 is. De traditionele zeep heeft echter een veel hogere Alkalische Ph waarde. Dit omdat traditionele zeep is gemaakt met een alkaline oplossing ‘LYE’. Lye is Engels voor loog of loogzout, een uiterst bekend onderdeel van zeep. Het is een vloeibaar metaalhydroxide die bij het maken van zeep fungeert als een soort lijm. Het is dan een lijm die in de vorm van de chemische stoffen natriumhydroxide en kaliumhydroxide gebruikt wordt.

zeep

Chemische hulpstoffen

Het verschil tussen deze stoffen is dat de zeepjes waarin kaliumhydroxide gebruikt wordt zachter zijn dan de zeepjes die gemaakt worden met natriumhydroxide. Daarnaast worden er ook nog chemische hulpstoffen aan toegevoegd zoals parfum, parabenen en siliconen. In principe is olie PH neutraal maar doordat er lye aan de zeep wordt toegevoegd verandert deze waarde in zout oftewel alkalisch.

LYE

Lye is niet per se noodzakelijk om te gebruiken bij het maken van zeep. Er is biologische zeep op de markt waar het niet in zit. Er wordt niks onnatuurlijks aan deze zeep toegevoegd en deze is dan ook mild, hydraterend en dusdanig veilig in gebruik. Er zit veelal glycerine in, ook wel glycerol genoemd. Dit wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie en houdt vocht vast.

https://www.instagram.com/p/CCwaFKnpndF/

Zeep zonder zeep

Ook zijn er zeepjes zonder zeep; in het engels “de syndet bars” oftewel de synthetische zeep. Deze zepen hebben in tegenstelling tot de gewone zepen een vrijwel neutrale pH waarde. Dat is heel erg belangrijk, want door de hoge pH van de ouderwetsere zepen (met echte zeep) droogt je huid snel uit. Deze zijn dus beter geschikt voor een gevoelige huid. In de synthetische zepen wordt er in de regel gebruikt gemaakt van een surfactant (dus het reinigend bestanddeel) met de naam acyl-isethionate.

Producttips voor soap brows

Oke, samenvattend raad ik je aan om traditionele zeep te vermijden en te kiezen voor een zeepje met een lage of neutrale PH waarde.

Ga bijvoorbeeld voor de Dove Beauty Bar. Deze bevat dezelfde verzachtende ingrediënten als vochtinbrengende crèmes, waaronder een vet genaamd stearinezuur dat de buitenste huidlaag beschermt, net als glycerine. De Neutrogena Transparante Facial Bar met glycerine is vergelijkbaar met traditionele zepen, maar gebruikt een pH-gebalanceerde actieve stof en is daarmee ook geschikt voor soap brows..

Of ga voor de transparante zeep van Pears. Deze stond altijd bij mijn oma in de badkamer, maar ik geloof niet dat zij die voor haar wenkbrauwen gebruikte.

zeep soap brow

Merken spelen in op de trend

Je kunt natuurlijk ook een product proberen dat speciaal is samengesteld voor het maken van soap brows. Neem bijvoorbeeld de Soap Brow Kit van West Barn Co. Deze kit wordt geleverd met een borsteltje, spray en schattige klein zeepdoosje. Of ga voor de Soap Brow van Make Up Revolution, hiermee maak je heel gemakkelijk de gelamineerde wenkbrauwlook. Je krijgt er ook nog een klein borsteltje bij.

Heb je tijd over en ben je graag creatief? Dan maak je je zeep toch lekker zelf! In dit artikel lees je hoe je gemakkelijk natuurlijke zeep maakt, die ook prima voor de wenkbrauwen te gebruiken is.

soap brows

Hoe gebruik je het?

Start met schone wenkbrauwen, teken ze dus niet vooraf bij. Het is immers zeep, dus met het aanbrengen ervan was je de kleur er gemakkelijk weer af of gaat het vlekken.

Stap 1: Spray je wenkbrauwborsteltje (spoolie) in met een facemist of water om de haren te bevochtigen. Gebruikt een klein beetje vocht voor een dikke residu of meer voor een dunne residu. Het is een beetje vallen en opstaan om erachter te komen hoe vochtig de borstel moet zijn. Begin met een klein beetje en voeg meer toe als dat nodig is.

spoolie

Stap 2: Wrijf de borstelharen van je borstel tegen het stuk zeep om een gelachtige residu te creëren. Als je niet wilt dat je wenkbrauwen er wasachtig uitzien, begin dan met een klein beetje product en bouw het langzaamaan op. Heb je wenkbrauwen die niet te temmen zijn? Wees dan vooral niet zuinig.

Stap 3: Kam het borsteltje met de zeepachtige substantie door de haartjes en vorm je wenkbrauwen zoals je wilt. Het droogt niet te snel op, dus je hebt genoeg tijd om ermee te werken.

Stap 4: Soap brows zijn niet waterproof, want je werkt immers met zeep. Een tip is om je wenkbrauwen achteraf goed vast te zetten met een goede setting spray. Zo doorstaan ze wel een lichte regenbui of een sessie in de sportschool.

Stap 5: Wees voorzichtig met het aanbrengen van foundation dichtbij je wenkbrauwen. Oogmake-up en foundation mengt zich niet goed met zeep en zal gaan schilferen of klonteren.

https://www.instagram.com/p/CEmF8BAsObI/

Als visagiste gebruik ik zelf eigenlijk nooit zeep voor de wenkbrauwen. Er is genoeg keuze aan fijne transparante en gekleurde wenkbrauwgeld die perfect en praktisch werken. Daarnaast gebruik ik altijd Mastix om hardcore wenkbrauwen super strak te fixeren. Je vindt Mastix bij de theater make-up.

Lees ook:

Lees ook