Liever geen perfectie, maar ‘puur’ natuur

05:13 - 03:08
luistertijd 05:13 - leestijd 03:08

Permanente make-up bij Alopecia: natuurlijke wenkbrauwen en vreugdetranen

De gemiddelde mens verliest ongeveer 100 haren per dag. Zolang deze haren weer terug groeien is er geen enkel probleem. De haren vallen ook verspreid over je lichaam uit. Wanneer er echter sprake is van plotselinge, ernstige en vooral ook pleksgewijze haaruitval, dan is er iets anders aan de hand. En wel Alopecia Areata, een auto-immuunziekte die naar schatting zo’n 2% van de wereldbevolking treft. Bij Alopecia vernietigt het lichaam zelf de haarzakjes en haarwortels, met haaruitval tot gevolg.

Lees meer over Alopecia op de website van het Huidfonds.

Alopecia Awareness Month

De maand september was het internationale Alopecia Awareness Month. En dat was maar goed ook, want Alopecia is een ziekte die bij veel mensen niet direct op het netvlies staat. Ook bij mij niet, dat zal ik eerlijk bekennen. Het was de volgende foto op Instagram afgelopen week, die mij triggerde. Of misschien wel emotioneerde. En ik besloot eens wat dieper in deze akelige aandoening te duiken.

Bovengenoemde informatie op de website van het Huidfonds gaf al veel inzichten. Om te beginnen dat Alopecia moeilijk te behandelen is. Behandeling met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) is een optie, maar over het algemeen weinig effectief en met veel bijwerkingen. Alopecia patiënten hebben dan ook vaak te kampen met schaamte, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs psychische problemen die verband houdt met hun kaalheid. Oei… en ik maar klagen over een bad hair day.

PMU specialist en freelance skin care trainer Ahmet Turkkani.

Wat volgt is een wereld van haarwerken en iedere dag je wenkbrauwen tekenen

“Bijna alle alopecia patiënten dragen een haarwerk en tekenen hun wenkbrauwen,” zo vertelt freelance skin care trainer en PMU specialist Ahmet Turkkani  mij tijdens mijn speurtocht naar meer inzicht in Alopecia.

Ahmet: “Het is een moeilijke opgave om een goede haarwerkspecialist te vinden en daarnaast moet je ook nog eens leren omgaan met een haarwerk. Iedere dag je wenkbrauwen tekenen is ook lastig: je moet dit secuur kunnen, de juiste kleur nemen en dan maar hopen dat alles op zijn plek blijft zitten.”

Gelukkig biedt permanente make-up voor deze mensen uitkomst

Ahmet: “Vaak wordt bij permanente make-up gelijk gedacht aan esthetische zaken, zoals het gemak van prachtige wenkbrauwen, tijdwinst in de ochtend omdat je geen eyeliner meer hoeft te trekken. Maar in de praktijk kom ik steeds meer mensen tegen die om medische redenen hun wenkbrauwen willen laten behandelen, zoals bij Alopecia of na chemotherapie.”

Niet van echt te onderscheiden

Ahmet vervolgt: “Dankzij een speciale techniek voor Alopecia patiënten zijn deze wenkbrauwen niet van echt te onderscheiden. Het welzijn van de patiënt staat voorop, dus de behandeling begint met het bestuderen van de gezichtsvorm en het spierweefsel rondom het oog. Vervolgens worden foto’s van vroeger bekeken om zo een natuurlijk mogelijke wenkbrauw na te tekenen.”

Liever geen perfecte wenkbrauw

Hoewel je op Instagram wordt overspoeld door foto’s van dé perfecte wenkbrauw en de parfumerie vol ligt met producten om deze perfectie te bereiken, is dit niet wat Ahmet nastreeft. Ahmet: “De meeste Alopecia patiënten willen geen perfecte wenkbrauwen, en terecht. Hoe strakker een wenkbrauw namelijk, hoe meer het opvalt dat het onecht is. Dus het doel is het nabootsen van een natuurlijke wenkbrauw, maar dan met permanente make up.”

Direct na de behandeling: de kleurintensiteit neemt in de dagen daarna nog af, evenals de roodheid uiteraard.

Lees ook: Wat zegt de natuurlijke vorm van je wenkbrauwen over je karakter?

Rommelige eyeliner

Ook is mogelijk om een ‘rommelige’ eyeliner te laten zetten met een zogenaamde DOT-techniek. Ahmet: “Dit is een stippeltjes techniek, waardoor er een soort optisch bedrog ontstaat: het lijkt alsof er wimpertjes zitten.”

DOT-techniek toegepast onder het oog, voor een wimpertjes-effect.

Vreugdetranen

Ahmet: “De PMU-behandeling van Alopecia patiënten in mijn behandelstoel eindigt vaak met tranen uit vreugde en er is niets dat mijn dag leuker kan maken dan het helpen van deze mensen…”

Heb jij Alopecia en wil je het gemak van een natuurlijke wenkbrauw of wimpertjes-effect?

Informeer dan naar een gespecialiseerde permanent make-up specialist die vaker Alopecia patiënten heeft behandeld. De kunst van mooie wenkbrauwen bij deze doelgroep is namelijk heel anders dan bij iemand anders.

Zowel mannen als vrouwen kunnen getroffen worden door Alopecia en beide doelgroepen zijn geschikt voor permanente make up. Alopecia patiënten komen vaak in aanmerking voor vergoedingen van de behandeling door de zorgverzekeraar. De mate van vergoeding verschilt per persoon en is afhankelijk van zorgverzekeraar.

Bekijk tot slot nog even de volgende korte film over Alopecia:

 

Lees ook