Geven deze dagelijkse collageenshotjes Sabines droge huid een boost?

09:08 - 05:29
luistertijd 09:08 - leestijd 05:29

Sabine test Gold Collagen Pure collageen drankjes

Voedingssupplementen… ik slik ze eigenlijk maar mondjesmaat: een dagelijkse multi-vitaminepil, een magnesiumpil voor de spieren en mariadistel voor de zuiverende werking van de lever. Ik heb in het verleden wel vaker begrepen dat voedingssupplementen ook onderdeel kunnen zijn van een goed beautyregime, maar heb me daar – om heel eerlijk te zijn – nog nooit zo in verdiept. Ik zie supplementen vooral als functioneel voor je gezondheid, niet zo zeer ondersteunend aan je schoonheid. Maar misschien ik moet die visie bijstellen met Gold Collagen…

 

Want blijkbaar loop ik achter

Een tijd geleden had ik een LINDA in mijn handen. BN’ers deden een boekje open over hun vitamine en supplementen inname. 6 van de 8 geïnterviewden nam dagelijks een collageen drankje.

Kort daarna kwam de redactie van BeautyJournaal bij mij in de lucht om Gold Collagen drankjes van Minerva Research Labs te testen, in de variant Pure. Toeval bestaat niet, zeggen ze dan. In ieder geval een mooie kans om de hype en fuzz is rond collageen drankjes te onderzoeken.

Eerst iets over collageen

In een eerder verschenen artikel van BeautyJournaal leer ik dat collageen een grote gelijkenis heeft met lijm. Het zorgt ervoor dat de weefsels in je lichaam aan elkaar blijven plakken. Collageen is onderdeel van de matrix van de huid en zorgt ervoor dat de huid stevig en vol is. Verliest de huid collageen, dan krijg je rimpels. Klinkt simpel, maar zo simpel is het niet. Er zijn verschillende soorten collageen (zie het artikel) en dan komt collageen ook nog eens in verschillende vormen. Bekijk ook het volgende filmpje:

En om het dan nog ingewikkelder te maken… Collageen in je huid kan je stimuleren met verschillende methoden. Zie ook dit artikel uit 2013. Dan moet je denken aan collageenbanken, bindweefselmassages en producten die de huid prikkelen om collageen aan te maken.

Maar wat ik ga doen is het drinken van collageen. Hoe zit dat dan?!

Het eerdergenoemde artikel over collageen vertelt het volgende:

Uit onderzoek is gebleken dat collageen dat wordt gegeten/gedronken uiteenvalt en in het bloed terecht komt. Daardoor worden de fibroblasten gestimuleerd en maken ze meer collageen aan. Ook wordt er meer hyaluronzuur aangemaakt. Het is vele malen effectiever dan het op de huid smeren van collageen.

 

Is bewezen dat het werkt? Er zijn enkele onderzoeken die veelbelovend zijn. Lees hier meer over een studie met Gold Collagen, waarbij type I werd gebruikt.  Een andere kleine studie toonde aan dat vrouwen die zes weken lang elke dag een gram gehydroliseerd type II collageen, hyaluronzuur en chondroitine sulfaat slikten, een beter huid kregen.  Ook uit andere onderzoeken bleek dat de huid iets minder rimpelig, soepeler en elastischer wordt door het verorberen van collageen.

Gold Collagen: een holistische kijk op beauty

De oprichter van Minerva Research Labs (het bedrijf achter Gold Collagen), Tony Sanguinetti raakte in Japan gefascineerd door de beautyrituelen van de Japanse vrouwen. Deze vrouwen zoeken hun heil in een holistische kijk op beauty waarbij collageen drankjes een essentieel onderdeel vormen van het dagelijkse beauty ritueel.

Dit vormde voor Tony de inspiratie om een vloeibaar beauty supplement met collageen, anti-oxidanten en heel wat andere actieve ingrediënten, te ontwikkelen. Het resultaat… Gold Collagen.

Maar wat claimt Gold Collagen Pure nou precies?

 

Shop hier online

 

En hoe dan?

Gold Collagen Pure stimuleert de huidhydratatie en de natuurlijke aanmaak van collageen en elastine: elementen die vaak dalen door veroudering, waardoor rimpels, een droge en een minder stevige huid ontstaan.

De website van het merk communiceert heel helder wat de werkzame ingrediënten zijn en wat ze precies doen. Het is zeker de moeite waard om de site even te bekijken; het leert je ook enorm veel over collageen in het algemeen.

En vervolgens onderbouwt Gold Collagen de werkzaamheid van het drankje ook nog met een wetenschappelijke test. Onder de geteste personen was al na 3 weken een 12% verbetering van de huidhydratatie, na 9 weken een 20% verbeterde huidelasticiteit en 27 % vermindering van diepe rimpels waarneembaar.

Dat liegt er niet om dus ik neem snel een slokje collageen.

Shop hier online

 

The proof is in the pudding: A shot of beauty

Ik begin met het innemen van een shotje collageen, tijdens het ochtendritueel. Het drankje smaakt zoet en zuur tegelijk. Het heeft wel wat weg van passievrucht, maar heeft bovenal een “cosmetisch-artificieel” smaakje. Omdat het maar een paar kleine slokjes zijn, neem ik dat op de koop toe.

12 weken testen

De eerste drie weken gaan goed, het drankje toevoegen aan mijn ochtendritueel is een kleine moeite. Ik zie nog niet echt resultaat. Dan begint mijn eerste menstruatie en krijg ik enkele lichte bultjes, alsof ik mee-eters krijg. Ze verdwijnen ook weer snel als sneeuw voor de zon. Dat heb ik anders nooit, dus even in de gaten houden tijdens mijn volgende menstruatie.

Na 4 weken begin ik verschil te merken. Ik ervaar een huid die wat minder voeding van buitenaf nodig heeft. Het lijkt wel alsof mijn huid minder droog is en daardoor ook minder ‘vraagt’ om crèmes en serums.

Een stralende huid en glanzend haar

Na 6 weken lijkt mijn huid meer te glanzen. En mijn gezicht lijkt zelfs wat gevulder. De doffe uitstraling die mijn huid soms heeft door de droogheid is een stuk minder. Ik ben – halverwege de testperiode – dus erg enthousiast.

Dan lijkt het resultaat minder opeens snel te gaan. Althans… voor wat betreft mijn huid. Wel heeft het drankje nu ook effect op mijn haar. Mijn haar is na 6 weken minder dof en droog dan voorheen en glanst meer.

Bij mijn volgende menstruatie ontstaan de kleine bultjes weer. Ook deze keer verdwijnen ze weer even snel als dat ze kwamen. Hierdoor niet gehinderd, maak ik mijn testperiode van 12 weken af.

Mijn eindoordeel

Het lijkt in de spiegel alsof mijn huid gevulder en glanzender is. Op een foto zonder make up zie je dat minder goed, waardoor het erg lastig is het resultaat vast te leggen. Ik zie iets minder diepe rimpels bij mijn lipwangplooi en mijn kraaienpoten lijken minder diep. Op mijn voorhoofd zijn de rimpels nog wel zichtbaar, maar ook daar lijken ze iets minder diep.

Foto’s laten helaas niet helemaal het effect zien, zoals ik dat wel in de spiegel ervaar. Het doet in elk geval niet af aan het feit dat ik zeer tevreden ben en bovendien minder crème nodig heb om mijn huid gevoed te laten aanvoelen. Het huidgevoel is namelijk heel prettig. Waar ik normaal snak naar crème in de ochtend en in de avond, is dat met Gold Collagen Pure een stuk minder.

Kortom, ik vind het een geslaagd experiment, alleen al voor het huidgevoel. Mijn van nature droge huid voelt een stuk comfortabeler aan. Maar voor de vermindering van de rimpels. Tja, ik weet niet wat het op lange termijn voor de huid doet. Daarom neem ik nog een slokje vloeibaar collageen…

 

Lees ook