In creme, spuit of drankje. Er zijn bewijzen!

07:32 - 04:31
luistertijd 07:32 - leestijd 04:31

Werkt collageen in cremes en drankjes. Lees snel verder!

Het woord ‘collageen’ komt uit het Grieks. ‘Kolla’ betekent ‘lijm’ en ‘gen’ betekent ‘produceren’. Lijm werd vroeger gemaakt door paardenhuid te koken. Collageen lijkt ook een beetje op lijm; het zorgt ervoor dat de weefsels in je lichaam aan elkaar blijven ‘plakken’. Collageen is onderdeel van de matrix van de huid en zorgt ervoor dat de huid stevig en vol is. Verliest de huid collageen, dan krijg je rimpels.

Maar wat doet collageen als ingrediënt in cosmetica? Wat kan het dan voor je huid doen? Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten collageen.

Het ene collageen is het andere niet

Collageen is een proteïne ofwel eiwit, hetgeen betekent dat het is gemaakt van lange rijen aminozuren, en dan vooral proline en hydroxyproline. De structuur van collageen is tamelijk complex, maar komt grofweg hier op neer: aminozuren vormen samen een lange ketting die ook wel een peptide wordt genoemd.

De peptiden vormen vervolgens samen een nog langere ketting die we polypeptiden noemen. En drie van die polypeptiden vormen samen een bundel: het zogenaamde procollageen of collageenmolecuul. Procollageen wordt vervolgens tropocollageen of microfibril, wat een enkele collageenvezel is. Een groep van die vezels vormt samen een macrovezel of collagene vezel. Schematisch ziet dit er als volgt uit:

 

De aminozuren kunnen op verschillende manieren aan elkaar verbonden zijn en daardoor zijn er wel ongeveer 30 verschillende typen collageen. Niet alle typen zijn even belangrijk voor de huid. Zo wordt Collageen XXII alleen aangetroffen in het skelet en de hartspier.

Welke typen collageen zijn belangrijk voor de huid?

Om het nog ingewikkelder te maken: er zijn niet alleen verschillende typen collageen, elk type kent ook nog eens verschillende vormen. Die vormen zijn:

En dan dit: als je collageen verhit, kan het uiteenvallen in drie tropocollagenen. Deze losse tropocollagenen noemen we gelatine.

Is collageen goed voor je huid?

Hoe kun je het collageen in je huid herstellen?  Daarvoor moet je een paar dingen begrijpen. Ten eerste hebben we het hier over collageen als ingrediënt in cosmetica, niet over ingrediënten die de aanmaak van collageen in je huid stimuleren. Ten tweede is collageen altijd afkomstig van dieren – plantaardig of synthetisch collageen is geen echt collageen.

Er bestaat geen plantaardig collageen

Wil je alleen plantaardige cosmetica gebruiken, dan zul je het zonder collageen moeten stellen. Tenslotte hangt de effectiviteit van collageen heel erg af van de manier waarop je het gebruikt. Je kunt het op je huid smeren, je kunt het eten of drinken en je kunt het injecteren. Het verschil in effectiviteit van deze mogelijkheden is enorm.  Hier volgen de drie methoden, met steeds dezelfde drie vragen: Hoe werkt het ingrediënt? Dringt het door de huid heen? Is er bewijs dat het werkt?

Collageen in crèmes

Hoe werkt het? Als je veel collageen op je huid smeert, ziet je huid er op die plek voller en jonger uit.

Dringt het door in de huid? Dat is vreemd genoeg nooit goed onderzocht. Er wordt altijd beweerd dat collageenmoleculen te groot zijn om door de huid heen te gaan, maar uit een onderzoek uit 1988 is gebleken dat collageen wel degelijk wordt opgenomen. Helaas heb je daar niks aan. Het nieuwe collageen verbindt zich niet met het bestaande collageen in je huid.

Vochtbinder

Is bewezen dat het werkt? Nee, althans het heeft geen permanent effect. Wel kan het smeren van collageen een tijdelijk effect hebben. Het vormt een dun laagje op je huid, waardoor je huid vocht beter kan vasthouden, maar er zijn andere ingrediënten die dat veel beter kunnen.

Injecteerbaar collageen

Hoe werkt het? Dit type wordt vooral gemaakt van collageen uit huid van runderen, al wordt er tegenwoordig ook menselijk collageen gebruikt. Deze methode vult letterlijk rimpels op.

Dringt het door in de huid? Ja, het collageen wordt namelijk dieper in de huid gespoten en passeert zo de opperhuid.

Is bewezen dat het werkt? Ja, een collageen injectie heeft direct resultaat en dat houdt zo’n drie tot zes maanden aan. Na die periode is het collageen opgenomen door het lichaam en is het effect verdwenen. Het effect is dus tijdelijk en aan de injecties hangt een prijskaartje. Overigens is met  de komst van hyaluronzuur de vraag en beschikbaarheid van collageeninjecties sterk afgenomen.

Eetbaar/drinkbaar collageen

Hoe werkt het? Uit onderzoek is gebleken dat collageen dat wordt gegeten/gedronken uiteenvalt en in het bloed terecht komt. Daardoor worden de fibroblasten gestimuleerd en maken ze meer collageen aan. Ook wordt er meer hyaluronzuur aangemaakt. Het is vele malen effectiever dan het op de huid smeren van collageen.

Dringt het door in de huid? Ja, het wordt aangetroffen in het bloed.

Is bewezen dat het werkt? Er zijn enkele onderzoeken die veelbelovend zijn. Lees hier meer over een studie met Pure Gold Collageen, waarbij type I werd gebruikt.  Een andere kleine studie toonde aan dat vrouwen die zes weken lang elke dag een gram gehydroliseerd type II collageen, hyaluronzuur en chondroitine sulfaat slikten, een beter huid kregen.  Ook uit andere onderzoeken bleek dat de huid iets minder rimpelig, soepeler en elastischer wordt door het verorberen van collageen. Het zou dus kunnen werken, al is dat nog steeds niet helemaal bewezen. Bron

BeautyJournaal TIPT!

Pure Gold Collagen, een kuur van 30 dagen met 1 drankje per dag. In de alinea hierboven verwijzen we naar de wetenschappelijke studie hiermee. Je shopt Pure Gold Collagen hier bij Apotheek & Huid online met korting! Isa Hoes vertelde er onlangs over op tv, ze merkt het echt aan haar huid, en dat kan ook wel kloppen dus.

Colalift, is een collageendrankje op basis van Verisol, gebaseerd op collageen type I. Een studie geplaatst in de medische database Pubmed toont bewijs voor Verisol. Lees hier maar.

Shop Collalift tabletten hier online.

 

Lees ook