Plantje met huidverbeterende eigenschappen?

02:42 - 01:37
luistertijd 02:42 - leestijd 01:37

Feit of fabel: Gele Kattestaart goed voor collageenaanmaak?

In de wandelgangen horen we regelmatig geruchten dat Gele Kattestaart (bulbine frutescens, zie ook Wikipedia), een plantje dat lijkt op aloe vera, sterke anti-aging eigenschappen zou hebben. Sommige onderzoeken tonen namelijk aan dat het sap van het plantje de collageenaanmaak stimuleert. Zou het daarmee ook een goede toevoeging voor skin care zijn?

De feiten op een rij

Bulbine frutescens vertoont inderdaad overeenkomsten met aloe vera; beide planten worden gebruikt bij de behandeling van wonden en brandwonden. En er bestaan inderdaad onderzoeksresultaten die aantonen dat extracten van het sap van Gele Kattestaart het collageengehalte in wondjes doet toenemen. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd met varkens.

Lees ook dit interessante artikel van dr. Frank Niessen over wondbehandeling en behandeling van littekens.

We zullen niet te diep ingaan op hoe de onderzoeken exact zijn uitgevoerd, maar we kunnen helaas niet zeggen dat ‘no pigs were harmed…’.

Kligman criteria

Je hebt deze term inmiddels ongetwijfeld vaker voorbij zien komen op BeautyJournaal. De drie criteria van Dokter Albert Kligman, waar een ingrediënt aan moet voldoen om echte anti-aging en huidverbeterende eigenschappen te hebben. We zetten ze nog even voor je op een rij:

Samengevat gaat het dus om: mechanisme, penetratie en resultaten bij échte mensen. In het geval van het onderzoek met varkens (juist ja, geen mensen) wordt het extract van bulbine frutescens toegepast direct op de wond. Dit betekent dat het extract niet hoeft door te dringen in de huid. Daar komt bij dat het mechanisme van wondgenezing niet hetzelfde is als het mechanisme van collageenproductie van een gezonde, onbeschadigde huid. Sterker nog, er bestaat zelfs geen enkel bewijs dat Gele Kattestaart anti-aging eigenschappen heeft bij gebruik op een gezonde huid.

BeautyJournaals eindoordeel

Aangezien Gele Kattenstaart veel overeenkomsten vertoont met Aloe Vera, is het een goede huidbevochtiger (moisturizer) en kan het hoogstwaarschijnlijk ook van pas komen als after sun. Verwacht echter geen afname van rimpels door het gebruik van Gele Kattestaart.

Bron

Lees ook