alle mogelijkheden op een rij

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03

Nu ik ouder word, wil ik graag iets aan het collageen van mijn huid doen. Dan kan op verschillende manieren tegenwoordig, zo lees ik. Er zijn collageen banken, maar daar heb ik geen vertrouwen in, er is collageen huidverzorging zoals !QMS, waar ik geen ervaring mee heb maar wel nieuwsgierig naar ben, en er zijn collageen injectables. Dat laatste zou ik interessant vinden, maar heeft het zin en hoe lang werkt het?

Onze cosmetisch arts Annebeth Kroeskop vertelt:

Beste mevrouw,

Collageen injecties werden vaak gedaan met bovien collageen (rundercollageen). Aangezien de mens zijn eigen collageentypes heeft, heeft het inspuiten van andere soorten collageen niet zoveel zin. Bovendien kan het lichaamsvreemde reacties opwekken en na de uitbraak van gekke koeienziekte is het echt naar de achtergrond verdwenen. Collageen van dierlijke of plantaardige afkomst wordt nog wel gebruikt in cosmetica om op de huid aangebracht te worden. Zo maakt het het opperplak van de huid gladder. Dit effect blijft zolang het product op de huid zit, na het wassen is het weg.

Hoe stimuleren we collageen aanmaak dan wel?

Van de collageenbanken die met bepaald kleurlicht de collageenaanmaak versterken, is de werking nog niet onomstotelijk bewezen. Wel is bekend dat hitte collageenaanmaak stimuleert. CO2 laser geeft een (meetbare) toename in de huidelasticiteit. Dit is onder andere te wijten aan de hitte die het apparaat in de huid brengt.

Naast hitte kan ook druk/rek op de huid collageenaanmaak stimuleren. Dit kan in de praktijk door middel van bindweefsel massage of door het inspuiten van kleine druppeltjes vloeistof in de huid. Deze vloeistof kan hyaluronzuur zijn (ook een huideigen bouwstof die de huid fraaier maakt) of bijvoorbeeld PRP.

PRP (platelet rich plasma) is een bloedplaatjesconcentratie die uit eigen bloed word gewonnen. (zie eerder geschreven stuk). De groeifactoren stimuleren de aanmaak van collageen type 3 wat betrokken is bij huidreparatie en ook de bouwstof van de huid vormt.

Ten slotte kunnen sommige producten van buitenaf collageenstimulatie in de hand werken. Producten die een stukje bovenlaag van de huid oplossen zodat de aanmaak van nieuwe huid wordt gestimuleerd spelen hierin een cruciale rol. De !QMS lijn heeft inderdaad een ‘strippende’ werking. Het zou dus moeten kunnen werken. Wellicht leuk om te weten: ik ga zelf in september de QMS lijn testen! Ik krijg alle stappen en supplementen dus ik kan uitvoerig rapporteren ;-). BeautyJournaal’s Monique heeft overigens al eerder collageenproducten van dit merk getest. Lees maar hier.

Om collageen te maken moeten de juiste bouwstoffen aanwezig zijn. Let op goede voeding en eventueel een supplement.

Let wel: bij iedereen is de conditie van collageen afhankelijk van verschillende factoren (aanleg, omgevingsfactoren zoals zonlicht, voedingtekort, etc.) en deze factoren spelen mee in de effectiviteit van de bovengenoemde interventies. Ook zijn niet alle factoren op iedereen even effectief. Het is dus zoeken naar wat bij wie het beste past.

Lees ook:

Heb jij een vraag aan onze cosmetisch arts Annebeth? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook