Kijk uit voor contacteczeem!

03:38 - 02:10
luistertijd 03:38 - leestijd 02:10

Online schijnt het een hype te zijn, pigmentvlekken lichter maken met citroensap. Ook in Facebook groepen voor schoonheidsspecialisten komt het onderwerp aan bod. De meningen zijn verdeeld en wij vroegen ons af wat dermatoloog en tevens stoffenexpert Francis Wu hierover te zeggen heeft. Een schoonheidsspecialiste schreef het volgende op Facebook:

Vers citroensap

Er zijn veel DIY video’s en recepten op internet te vinden die aanraden om vers citroen- of limoensap te gebruiken op onze huid. Vaak is het idee dat de citroen of limoen vele malen geconcentreerder vitaminen bevat dan crèmes of serums en dat het hyperpigmentatie verheldert.

Maar is dat ook echt zo? Wanneer we kijken naar vers citroensap, dan verschillen de percentages vitaminen per citroen omdat het vitaminegehalte afhankelijk is van verschillende factoren: het ras, de herkomst, het klimaat waar de citroen groeide en zelfs de temperatuur van de opslag van de citroen.

Percentages vitaminen hoger in serums

Maar in een typische sample van vers citroensap vind je 0.04% ascorbic acid (vitamine C), 5% citric acid (citroenzuur) en 0.0001% niacinamide (vitamine B3). In goede serums vind je maar liefst 3-15% ascorbic acid, 2-15% AHA’s (waaronder citroenzuur) en 1-10% niacinamide. In een goed serum liggen de percentages vitaminen dus vaak flink hoger dan in het sap van de vrucht zelf. Dit komt omdat ingrediënten voor cosmetica ultra-geconcentreerd zijn en vervolgens in hogere percentages in het product verwerkt worden.

Maar is vers citroen- of limoensap veilig op de huid?

Vaak wordt gedacht dat als je het kan eten, dat het dan ook veilig is om op de huid aan te brengen. Dit is helaas niet altijd het geval. Bij het sap van bepaalde citrusvruchten loop je het risico op phytophotodermatitis, een foto-contactallergische reactie door contact met planten in combinatie met zonlicht (UVA). Dit komt doordat sommige citrusvruchten zoals citroen en limoen furanocoumarinen en psoralenen bevatten. Deze stoffen zitten in verschillende planten en kunnen phytophotodermatitis veroorzaken wanneer je de huid na het aanbrengen van de stof blootstelt aan zonlicht. Ook kan het gebruik van vers citroen- of limoensap zorgen voor chemische leukodermie (leuko = wit, dermie = huid), waarbij er witte vlekken ontstaan.

Wat zdr. Francis Wu, dermatoloogegt dr. Francis Wu?

Ik ben bewust van deze nieuwe hype. Het kunnen eten van producten heeft echter niet dezelfde uitwerking als het op de huid aanbrengen ervan. En mee eens dat de ras citroen, herkomst, biologisch/niet biologisch en temperatuur variaties in vitamine en het mineraal gehalte kunnen geven.

Contacteczeem

Vitamine C uit citroensap heeft wel enig effect ten aanzien van anti-oxidant effect en het remt de melanogenese wat effect heeft op pigment vermindering. Het probleem met het gebruik van citroensap is dat het percentage lokaal een stuk lager ligt dan in commercieel verkrijgbare producten. Er zitten namelijk nog andere stoffen in naast vitamine C, waaronder Limonene, Citronellol en Dichloropene. Deze kunnen irritatie op de huid (fytofototoxisch) en daarnaast ook contacteczeem veroorzaken. Met name bij mensen met een atopie (constitutioneel eczeem, astma of hooikoorts)  kan de huid worden getriggerd door de verborgen allergenen, en zo contacteczeem uitlokken. Bij mensen met een gevoelige huid is dit ook niet geschikt.

Lees ook:

Lees ook