‘Roken is ongezond, maar heel veel skin care is dat ook!’

11:32 - 06:55
luistertijd 11:32 - leestijd 06:55
Homepage Obagi Symposium

vlnr: tester Su Chen, Zein Obagi, tester Gerti en bureaucoordinator Corine

BeautyJournaal vrouwen ontmoeten Zein Obagi

Begin juni bracht de Amerikaanse huidarts en eigenaar van het wereldbefaamde cosmeticaconcern ZO® SKIN HEALTH INC een bliksembezoek aan Nederland. Op het programma stond onder meer een symposium voor de Nederlandse beauty pers in het Hilton in Amsterdam. Bureaucoördinator Corine stond op de gastenlijst en nam testers Gerti en Su Chen mee.

Een merk dat er echt uitspringt….

Su: “Als schoonheidsspecialist ben ik altijd bezig met de gezondheid van de huid. Want een mooie huid is een tevreden klant. Nu zijn er in onze branche ontzettend veel merken voor huidverbetering. Maar er is er toch een die eruit springt. Niet alleen schoonheidsspecialisten, ook huidtherapeuten zijn lyrisch over de producten van Zein Obagi. Wat een eer deze man te mogen ontmoeten!”

Zein Obagi

Zein Obagi (foto: JC Imp B.V.)

Wie is Zein Obagi?

Zein Obagi is al meer dan 40 jaar praktiserend dermatoloog en huidverzorgingsexpert. Zijn CV is op zijn minst indrukwekkend te noemen: een medische graad aan de Damascus Medical School, specialisatie in pathologie aan de William Beaumont Hospital in Royal Oak, Michigan, specialisatie gynaecologie in het Henry Ford Hospital in Detroit.

Zein Obagi is gecertificeerd door de American Board of Dermatology, een ‘Diplomate’ van de American Academy of Dermatology, ‘Fellow’ van de American Medical Association en de American Academy of Cosmetic Surgery. Obagi is ook lid van de American Society of Dermatologic Surgery, de International Society of Dermatology, de Society of Investigative Dermatology en de American Academy of Esthetisch and Restorative Surgery.

Boeken

En of dit nog niet genoeg is, is Zein Obagi zijn kennis op papier gaan zetten en heeft hij verschillende boeken uitgebracht. Zijn best verkochte boeken zijn Obagi Skin Health Restauratie & Verjonging (1999), The Art of Skin Health Restauratie & Verjonging, en The Science of Clinical Practice (2015).

Onderzoek naar littekens in het leger

Zein Obagi heeft een duidelijke voorliefde: het werken aan een gezonde huid. Deze voorliefde is door de jaren heen tevens zijn missie geworden. De inzichten die Obagi opdeed bij wetenschappelijk onderzoek naar littekens (onder meer in het leger) brachten hem tot het inzicht, dat een gezonde huid in principe voor iedereen is weggelegd. Je moet alleen weten hoe je de huid gezond kunt maken en ervoor zorgt dat alle functies in de huid goed gaan werken en blijven werken. En daar gaat het volgens Obagi vaak mis. Vrouwen vallen ten prooi aan marketingkreten in plaats van gedegen onderzoek te doen naar het effect van skin care op de huid.

“If it looks good and it smells good, then it must be good” – NO!

Volgens Zein Obagi koopt het merendeel van de vrouwen een skin care product op basis van het uiterlijk van de verpakking, de geur van het product en hoe het aanvoelt op de huid.: “Dat zijn echter allemaal subjectieve elementen, het is zeker geen wetenschap. Ook hypes, zoals een gevoelige huid, beïnvloeden de keuze.”

Elke vrouw roept ‘ mijn huid is gevoelig’ – terwijl geen enkele man dit zegt….

Obagi vervolgt: “Tegenwoordig is het hip om een gevoelige huid te hebben. Als je een groep vrouwen vraagt of ze een gevoelige huid hebben, steekt het grootste deel haar hand op. Vraag je het aan mannen, dan blijft het stil.”

Zo perfect als een babyhuidje

Zein Obagi: “Met een huidprobleem word je niet geboren, dat creëer je zelf. Denk maar zo, een babyhuid is perfect. Baby skin is flawless and it looks wonderful. Ondanks dat een baby geen skin care producten gebruikt.”

Obagi Baby Skin

Wanneer de talgproductie op gang komt, raakt de huid verstoord

Het gaat mis met de huid, wanneer externe factoren het evenwicht van de gezonde huid verstoren. Vaak is dat vanaf het tiende levensjaar, wanneer de talgproductie op gang komt. Talg en vet verstoppen de poriën en bacteriën zijn dol op verstopte poriën. En om het vervolgens nog te verergeren, beginnen we allerlei producten op de huid te smeren die eigenlijk niet goed voor ons zijn. Obagi: “Je verdrinkt daarmee de huid. Vergelijk het met een boom; het vocht behoort op natuurlijke wijze via de wortels bij de bladeren te komen. Als je de bladeren water geeft, verzuip je de boom en sterft hij.”

Leestip! Lees hier het artikel van huidarts Catharina Meijer en tevens ZO Faculty Member met feiten en fabels over hydratatie.

Maar hoe moet het dan wel?

Zein Obagi: “We need to make skin behave as baby skin again.” Dit betekent: zacht, egaal van kleur, natuurlijk gehydrateerd, in balans, stevig en vrij van huidproblemen. Hiervoor heeft Zein Obagi de zogenaamde Skin Health Circle ontwikkeld, een alomvattende en continue oplossing.

Het vraagt om een levenslange aanpak – tijdelijkheid lost niets op

Gerti vat naderhand samen: “Zein Obagi staat voor een alomvattende aanpak en doet niet aan symptoombestrijding. Je kunt niet volstaan met één product. Voor acne bijvoorbeeld, is benzyl peroxide niet voldoende. Je moet het gehele probleem aanpakken en niet alleen het te veel aan huidvetten bestrijden. En nadat het probleem aangepakt is, zul je door moeten gaan met de huid continu stimuleren en versterken, anders komt de ongezonde huid onherroepelijk terug.”

Zo Skin Health-circleSkin Health Circle

De Skin Health Circle omvat vier fases:

Dit is wetenschap, en geen marketing

Voor de therapeutische behandeling zijn er de producten van ZO Medical, voor de andere drie fases de producten van ZO Skin Health (ZO Medical is ongeveer 5x krachtiger dan ZO Skin Health). Hiermee slaat Obagi een brug tussen medische en reguliere cosmetische behandelingen. Het selecteren van de juiste combinatie van producten is maatwerk en gebeurt door ervaren huidartsen. Obagi: “Dit is wetenschap, geen marketing.”

Leestip! Lees hier het artikel met lezersvragen over ZO Skin Health aan Catharina Meijer.

Vijf stappen voor de basisverzorging

Waar je je ook begeeft in de Skin Health Circle, de verzorging bestaat altijd uit 5 stappen:

Of je nou een vette of droge huid hebt, je huid uit balans is of hersteld moet worden. Het doel is elke huid te transformeren in een normale en gezonde huid.

Obagi Su en Gerti

Testers Su en Gerti.

Laagjes op de huid werken niet….zet hem aan het werk

Zein Obagi legt niks op de huid; op die manier ‘verlam’ je juist de goed functionerende huidcellen. Een laagje op de huid geeft enkel de schijn van verbetering. We voelen een gladde huid, rimpels lijken opgevuld, maar in de huid zelf gebeurt niks. “De huid wordt niet aan het werk gezet, terwijl dat wel de sleutel is tot een gezonde huid.”

Huidprocessen nabootsen

Om dit de bewerkstelligen gebruikt Zein Obagi zogenaamde biomimetische producten. Deze bootsen normale huidprocessen na, waardoor de huidcellen triggers krijgen om aan de slag te gaan om de huid te repareren, te herstellen of te vernieuwen. Brightalive uit de ZO Medical lijn bijvoorbeeld triggert wel 17 normale huidprocessen!

Hyaluronzuur met te grote moleculen

Productontwikkelaar Rick Woodin, die ook bij het symposium aanwezig is, verduidelijkt dit met een voorbeeld: “Het heeft geen enkele zin om hyaluronzuur op de huid aan te brengen. Wanneer ik de scheikundige notatie van hyaluronzuur zou opschrijven, dan ontstaat er een formule waarmee ik de gehele muur van deze zaal kan vullen. Een dergelijk complex molecuul is veel te groot om de huid binnen te dringen tot een diepte waar het zijn werk moet doen, tenzij je het injecteert. En natuurlijk voorkomt het laagje hyaluronzuur op de huid weliswaar dat water je huid verlaat. Maar dan kan je net zo goed plastic om je gezicht wikkelen.”

Rick Woodin

Productontwikkelaar Rick Woodin (foto: JC Imp B.V.)

Laat huid zelf voor hydratatie zorgen

Beter is het om te werken met bioinformatie. Door informatieoverdracht vanuit het product denkt de huidcel dan dat er bijvoorbeeld sprake is van droogte, waardoor de cel zelf voor hydratatie zorgt. Doel is dus processen te triggeren die ervoor zorgen dat de cellen zelf weer hyaluronzuur aanmaken. Van binnenuit: via de wortels, niet via de bladeren. Denk nog maar eens aan de boom, waar we het eerder over hadden.

Wat is goed voor de huid? Dat is onze innovatie-drive en niet het geld

Het bedrijf ZO Skin Health, dat opereert in 106 landen met Zein Obagi aan het roer, innoveert voortdurend. Omdat er geen aandeelhouders zijn, is er geen competitie om investeringsbudget. Rick Woodin: “Bij grote beursgenoteerde ondernemingen worden keuzes vaal gemaakt op basis van de beste business case. Wij maken keuzes op basis van wat goed is voor de huid.”

Niet luisteren naar de consument, maar naar wetenschappers

Dit betekent in de praktijk ook: niet luisteren naar de consument, maar luisteren naar wetenschappers, artsen, specialisten en dermatologen die met het merk werken. Marktonderzoek is bij ZO Skin Health INC dan ook uit de boze.

Een recente vernieuwing is bijvoorbeeld de ZO® Post Procedure Recovery System. Met deze lijn wordt de hersteltijd na een heftige ingreep tot een derde beperkt. Of Brightinyl, een nieuw product tegen pigmentatie.

De grote uitdaging: het fenomeen ‘jeuk’

Ook in test tools en technieken wordt geïnvesteerd en geïnnoveerd. Rick: “De huid is een complex orgaan, waarvan we meer en meer weten, maar nog lang niet alles. Beter inzicht leidt tot betere producten.” Op de vraag van Corine welke ‘black box in skin care’ hij graag nog meer inzicht zou willen hebben, volgt een verrassend antwoord: “In het fenomeen jeuk. Daarover is nog relatief weinig bekend, maar je kunt er wel knap last van hebben.”

ZO Producten“Skin care can harm you”

Zein Obagi besluit zijn pleidooi voor een gezonde huid met het uitspreken van een wens. Hij zou graag nog eens een waarschuwingslabel op de verpakking van skin care willen zien, zoals je die ook bij een pakje sigaretten aantreft. Obagi: “Smoking can harm you, maar skin care ook.

Ga naar een huidspecialist voor goed advies

Zeker als je je laat leiden door marketing. Ik raad iedereen dan ook aan om tenminste één keer in zijn of haar leven een huidspecialist te bezoeken voor een gedegen huidadvies. Liefst vaker, want je huid verandert door de jaren heen en het specialistisch advies van vandaag kan over vijf jaar verouderd zijn.

Werken aan je huid doe je een leven lang. Want…

We want to meet God when we die looking the best.”

Lees ook