En meteen een wijze les over de dynamiek van haargroei – en verlies

10:18 - 06:10
luistertijd 10:18 - leestijd 06:10

Als je mij, Hans van Montfort, een aantal jaren geleden had gezegd dat ik nu lid was van het expertteam van het Beautyjournaal had ik je voor gek verklaard. En toch ben ik vanuit het medische vak op een organische manier de cosmetische branche ingerold.

Hans van Montfort Esthecin

De laatste strohalm-geneeskunde

In de praktijk heb ik altijd een open blik gehad en me bezig te houden met vernieuwende diagnostische en therapeutische handelingen. Ik noemde dat vaak ‘laatste strohalm geneeskunde’, omdat ik mensen zag die spaak liepen op de protocollen in de geneeskunde.

Spaak lopen op standaard protocollen in de geneeskunde

En zo kwam het dat ik in de dermacosmetica terecht kwam. Toen onze dochter Esther in 2012 plots te kampen kreeg met enorm haarverlies ging ze daarmee naar de huisarts, de dermatoloog en de haarkliniek. Er was niemand die kon helpen en het advies was om naar de pruikenmaker te gaan. Esther raakte in een isolement en werd er depressief van. Op dat moment besloot ik hier verder onderzoek naar te doen. Tenslotte, vraagstukken waar niemand iets aan kan doen, zijn mijn specialiteit.

Esther van Montfort

Oppepper voor haar en humeur

Nadat ik eerst de biologie en fysiologie van de haren bestudeerd had, ging ik op zoek naar de mogelijkheid de natuur van de haargroei te herstellen. Bij Esther behaalde ik een fantastisch resultaat met mijn zelf ontwikkeld haarserum en ze knapte ook psychisch helemaal op.

esthecin haargroei serum

40% van de vrouwen heeft haarverlies

Inmiddels zagen we in de literatuur dat haarverlies bij 70-95% van de mannen voorkomt en dat dit aantal bij vrouwen inmiddels is toegenomen tot 40%. We hebben gezien hoe mensen doodongelukkig kunnen zijn onder dit haarverlies en soms middelen nemen die veel schadelijke bijwerkingen kunnen hebben.

Esthecin

Wat bij Esther helpt, werkt misschien ook bij anderen; tenslotte hebben we gezien hoe blij Esther ermee is. Wij besloten het door te ontwikkelen met de hulp van een cosmetisch researchlaboratorium. Het werd vervolgens met goed resultaat getest op zowel mannen als vrouwen en zo ontstond op onze pensioengerechtigde leeftijd Van Montfort Laboratories.

Esthecin haargroeiserum is het eerste product van dit laboratorium.

 

esthecin serum

De haargroeicyclus

Om te begrijpen hoe de invloed van een middel is op de haren, is het belangrijk de dynamiek van de haargroei te begrijpen.

Shop Esthecin hier online

 

Je hoeveelheid haarfollikels zal nooit toenemen

Haren groeien in een cyclus telkens uit dezelfde haarfollikels (haarzakjes). Deze follikels worden in de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder gevormd en zijn in week 22 compleet. Daarna worden er nooit meer nieuwe follikels gevormd.

Drie haargroei-fasen

In onderstaande animatie is te zien hoe de haarcyclus werkt. De eerste fase is de anagene (groei-)fase en duurt 3-5 jaar. Vervolgens volgt de catagene(overgangs-)fase welke normaal 1-2 weken duurt. Tenslotte volgt de telogene(rust-)fase welke normaal 5-6 weken duurt. Hoe korter de anagene fase, des te korter is het haar. Hoe langer de telogene fase, des te trager verloopt de regeneratie. Tenslotte kan het zo zijn dat de haren in de telogene fase niet meer de kracht hebben door de hoofdhuid te groeien.

Haar groeit 0,3 mm per dag

Een haar groeit gemiddeld 0,3 mm per dag en dat betekent gemiddeld 1 cm per maand. Dat lijkt langzaam en toch zijn de haren de snelst groeiende cellen in ons lichaam, waar dus geregeld de kapper aan te pas moet komen er een geschikt kapsel van te maken.

Shop Esthecin hier online

 

Nog meer haarfeitjes

haarfollikel

Vormen van haarverlies: hormonen, leeftijd, stress

Er zijn vele vormen van haarverlies, waarbij de meest voorkomende vormen het androgene (hormonale) haarverlies, het leeftijdgebonden haarverlies en het telogeen effluvium zijn. Het zijn dan ook deze vormen die we hier bespreken. Een overzicht van oorzaken van haarverlies staat in het schema.

haarverlies

Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica ontstaat omdat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT) en dat verzwakt het haarzakje. Testosteron heet weliswaar mannelijk hormoon, maar heeft bij vrouwen ook een belangrijke functie.

Gevoeligheid voor dihydrotestosteron bij vrouwen anders dan bij mannen

Het patroon van hormonaal haarverlies is bij vrouwen anders dan bij mannen. Dat komt omdat de haarzakjes bij vrouwen minder gevoelig zijn voor het DHT. De haarzakjes bij vrouwen zijn bovenop gevoeliger voor het DHT; bij mannen is dat meer bij de “inhammen” en de kruin. Daarnaast is de gevoeligheid van de haarzakjes voor het DHT genetisch bepaald.

Shop Esthecin hier online

 

Effect op groeifase

Door de inwerking van het DHT verzwakt het haarzakje en wordt de groeifase verkort van 3-5 jaar naar enkele maanden. Na elke groeifase wordt de nieuwe haar die uit het haarzakje groeit dunner, totdat het haarzakje afsterft en er geen haar meer terugkomt. Ook groeien er steeds minder haren uit een haarzakje. Wanneer dit bij veel haarzakjes gebeurt, word je haar steeds dunner.

esthecin doosje

Leeftijdgebonden haarverlies

Leeftijdgebonden haaruitval ontstaat vaak in de overgang. Je oestrogeen- en progesteronspiegels dalen dan en je krijgt een relatief hogere testosteronspiegel. Boven de leeftijd van zeventig jaar heeft bijna elke vrouw een minder volle haardos net zoals elke vrouw rimpels heeft.

Minder haar uit een zakje

Het blijkt dat zowel het grijs worden als het haarverlies bij het vorderen van de leeftijd beïnvloed wordt door dezelfde factoren. In dit verouderingsproces wordt niet alleen de haarschacht dunner ook groeien er minder haren uit één haarzakje.

Haaruitval door stress en lichamelijke veranderingen: telogeen haarverlies

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is telogeen haarverlies. Bij telogeen haarverlies gaan ineens heel veel haren over in de telogene fase. Haren hebben dan niet meer de kracht over te gaan in de groeifase.

De oorzaak hiervan is onbekend. Wel zijn er een aantal uitlokkende factoren bekend, zoals na een bevalling, ernstige ziekte, sterk verminderde voedselinname, operatie onder narcose, stress, bloedingen en een periode met hoge koorts. Na enkele weken komen al deze haren in de telogene fase, waarna ze na ongeveer vier maanden allemaal tegelijkertijd uitvallen.

Wat Esthecin kan doen

 Bij alle vormen van haarverlies spelen een aantal dezelfde processen een rol. Daarom is Esthecin is opgebouwd uit een aantal natuurlijke ingrediënten die samen al deze processen die de haargroei belemmeren, kunnen remmen.

Plantaardige stoffen

Deze plantaardige ingredienten zijn extracten uit soja, cistanche tubelosa, fulvinezuur, squalene, koolzaad, vetzuren, rozemarijn, gember en zaagpalm.

Ingenieus transportmiddel brengt het tot in de haarfollikels

Ze bereiken de haarfollikels uitstekend omdat we voor Esthecin een nieuwe liposomale techniek hebben ontwikkeld op basis van lichaamsgelijke ceramiden. Daarom hoeft Esthecin slechts tweemaal per week op de hoofdhuid te worden aangebracht.

Shop Esthecin hier online

 

liposomen

Op de foto zie je een electronenmicroscopische opname van de liposomen in Esthecin.

Kortom, Esthecin….

Na de uitkomst van een tweetal pilotstudies aan de Brightlands Maastricht Health Campus, waarin alle deelnemers een positief resultaat hadden, is besloten het haarserum als een cosmetisch product te registreren.

esthecin kit

Esthecin is sinds oktober 2018 verkrijgbaar. In de reviews die we krijgen zien we hoe blij we mensen kunnen maken met een gezonde haardos, en dat is dan ook onze missie. Esthecin kan online besteld worden, maar ook via schoonheidsspecialisten en kappers.

Shop Esthecin hier online

 

 

Lees ook