Hoe anders werkt Esthecin ten opzichte van de langer bestaande middelen?

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Een lezeres vertelde onlangs aan onze expert in haarverlies, Hans van Montfort dat zij al bijna tienjaar haarlotion met de werkzame stof minoxidil gebruikt, 2%. Zij vraagt zich af wat het verschil is met Esthecin. Hier komt de gedetailleerde uitleg van onze haarexpert:

‘Er wordt ons vaak gevraagd naar het verschil tussen Esthecin en andere producten tegen haarverlies, zoalsminoxidil, finasteride, dutasteride, ketoconazol, cafeïne houdende shampoos en supplementen. Daarom een overzicht.

Minoxidil

Minoxidil is een zogenaamde DHT-remmer. Dat betekent dat het de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) tegengaat. DHT verzwakt de haarzakjes en leidt uiteindelijk tot haarverlies. Naast deze remming is er waarschijnlijk ook een ander, onbekend, werkingsprincipe. Minoxidil heeft een positief effect op het tegengaan van androgeen haarverlies bij circa 40% van de mannen en 30% van de vrouwen. Nadeel is dat het tweemaal per dag aangebracht moet worden voor een optimaal effect. Het is een medicijn met mogelijke bijwerkingen en het mag niet gebruikt worden als men zwanger wil worden of zwanger is.

 

Finasteride en dutasteride

Finasteride en dutasteride zijn orale preparaten en uitsluitend op recept verkrijgbaar voor mannen. Voor vrouwen is het verboden vanwege de mogelijke bijwerkingen. Het zijn eveneens DHT-remmers en alleen werkzaam bij alopecia androgenetica. Gezien de invloed in de hormoonhuishouding kunnen deze middelen potentieproblemen veroorzaken.

Ketoconazolalpecin

Ketoconazol is een middel tegen schimmelinfecties en seborrhoïsch eczeem. Bij het gebruik van dit middel op de hoofdhuid werd waargenomen dat het ook het androgeen haarverlies tegengaat. Ook weer door de remming van DHT. Het is als shampoo verkrijgbaar op recept.

Cafeïne-houdende shampoos

Cafeïne-houdende shampoos bevorderen de doorbloeding van de hoofdhuid. Omdat een shampoo bedoeld is om te reinigen en deze meteen na het inbrengen weer uitgespoeld wordt is de werking beperkt. Voor een optimaal effect wordt dagelijks gebruik aanbevolen.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen. Het aanvullen van bepaalde voedingsstoffen is zinvol als er tekorten zijn in de voeding. Daarnaast zijn er preparaten op basis van kruiden die de remming van het DHT bevorderen. Algemeen kan hierover vermeld worden dat dit wel zinvol kan zijn als ondersteuning van een preparaat dat op de hoofdhuid wordt aangebracht. Tenslotte is de concentratie van werkzame bestanddelen aangebracht ter plekke altijd hoger dan van een oraal preparaat.

De normale haargroeicyclus

Toen Esther last kreeg van extreem haarverlies heeft ze een aantal middelen geprobeerd. Niets hielp en daarom ben ik aan het werk gegaan dit te onderzoeken. Om te beginnen heb ik het haarverlies op een andere manier benaderd. In plaats van het oplossen van een probleem heb ik gekeken hoe de normale haargroeicyclus functioneert en hoe deze kan worden bevorderd.

Het complexe proces van haargroei

Omdat er vele factoren een rol spelen in het complexe proces van de haargroei heb ik ervoor gekozen om een aantal ingrediënten te gebruiken, die elk een eigen rol spelen in de haargroei. Zo is er niet alleen een DHT-remmer gebruikt, maar ook antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen, voedingsstoffen en is er een detox aanwezig. In onderstaande animatie is te zien hoe de haarcyclus werkt.

Liposomale techniek

De volgende stap was het zorgen dat de gebruikte ingrediënten in de cellen van de haarzakjes terechtkomen. Hiervoor is er een speciale liposomale techniek ontwikkeld. Liposomen zijn letterlijk kleine vetbolletjes. Deze zijn microscopisch klein. De wand van een liposoom is opgebouwd uit een dubbele laag fosfolipiden. In deze bolletjes kunnen ingrediënten worden opgeslagen, die zo naar de haarzakjes getransporteerd worden. De celwand van de haarzakjes is opgebouwd uit dezelfde soort fosfolipiden. Als de liposomen deze cellen bereiken gebeurt het volgende:

Versmelting

Omdat de wand van de liposomen hetzelfde is als de wand van de cel, smelten deze samen. Vergelijk dat met twee zeepbellen die in elkaar kunnen opgaan. De wand van de liposomen versterkt zo de celwand van het haarzakje. Op het moment dat de versmelting plaatsvindt worden de aanwezige bestanddelen in de liposoom in de cel gebracht. Hierbij worden de ingrediënten die aanwezig zijn in de vetbolletjes getransporteerd naar de cel.

esthecin kit

 

 

Lees ook