De stoffen kunnen haarfollikels verstoppen, met alle gevolgen van dien

02:22 - 01:25
luistertijd 02:22 - leestijd 01:25

Onlangs lazen we het bericht dat bepaalde anti-zonnbrandfilters kaalheid van de hoofdhuid in de hand zouden kunnen werken. Het gaat dan om synthetische filters als oxybenzone, avobenzone, benzofenone. De aandoening heeft inmiddels een naam: Frontale Fibroserende Alopecia. Maar is dit ook zo?

Het gaat om kaalheid rond het hoofd, waardoor de haarlijn naar achter wijkt. Dermatologen tasten vooralsnog in het duister en wijzen voorzichtig naar bepaalde cosmeticastoffen: zonnefilters.

Francis WuTijd om de dermatoloog uit ons eigen team te raadplegen, dr Francis Wu:

‘In de praktijk zie ik ook toename frontal fibrosing alopecia vooral bij postmenopauzale vrouwen en veel mindere mate ook bij mannen. Bij 8% is er sprake van een positieve familie geschiedenis, dat wil zeggen dat het in de familie voorkomt.

Haargroei toename na stoppen gebruik van zonnefilters

‘Er is nu een discussie over het gebruik van cosmetica en zonnebrandcrème en het ontstaan van FFA. Op basis van observationele – en onderzoeksstudies – in de eerste publicatie in 2016 hadden 105 van de 205 vrouwen FFA die minimaal 2 x per week zonnebrandcrème gebruikten. In 2019 zagen ze ook op basis van een survey studie een mogelijke relatie tussen FFA en gebruik van zonnebrandcrèmes. Een Australische studie zag weer haargroei na het staken van zonnebrandcrème (Cranwell WC 2019).

Echter! Er is inmiddels een nieuwe studie uit (2022), waaruit dit oorzakelijke verband dus helemaal niet blijkt. In de kleine placebo gecontroleerde studie waaraan 101 mensen deelnamen met deze vorm van alopecia, had de groep die geen zonnebrandmiddel gebruikte net zoveel last van haaruitval als de groep die wel zonnebrandmiddel gebruikte.

Verstoppende haarfollikel

De theorie van de verstoppende haarfollikel die aanvankelijk naar voren werd gebracht kan dus niet haar opgeld doen. De aanvankelijke gedachte was: In combinatie met een verminderde talg productie  (lees er hier meer over) in de loop der jaren, worden de exogene ingrediënten die in het  haar binnenkomen niet goed verwijderd. Met als gevolg ontsteking in de haren en daarna verlittekening.’  

Kortom: het blijft dus onduidelijk.

Lees ook:

Lees ook