Minerale olie, phenoxyethanol, octocrylene en titaniumdioxide in cosmetica

05:18 - 03:11
luistertijd 05:18 - leestijd 03:11

Vier veelgebruikte ingrediënten in cosmetica: minerale olie, phenoxyethanol, octocrylene en titaniumdioxide. Ze liggen al enige tijd onder vuur. De media en de consumenten twijfelen of deze stoffen wel helemaal veilig zijn.

Onderzoek door L’Oréal

l'oreal

L’Oréal wilde weten of dit klopte en liet onafhankelijke wetenschappers van universiteiten van over de hele wereld de stoffen onderzoeken. De resultaten werden gepubliceerd in een speciale editie van de Journal of The European Academy of Dermatology.

De onderzoekers en het gezaghebbende tijdschrift willen met de resultaten van deze onderzoeken alle twijfel over deze vier veelgebruikte stoffen wegnemen.

Minerale olie en was: niet giftig

Minerale olie en was worden al decennia gebruikt in huid- en met name lipverzorgingsproducten omdat ze door de huid goed worden verdragen, de huid goed beschermen en reinigen.

Deze ingrediënten worden al heel lang veilig gebruikt in cosmetica. De Europese regelgeving voor minerale olie en was is duidelijk en streng wat betreft de zuiverheid en de maximale hoeveelheid polycyclische aromatische koolwaterstoffen die is toegestaan.

Geen veranderingen in de huid

Minerale olie of was kan niet doordringen in de huid en komen daardoor het lichaam niet binnen. In de vele decennia dat de olie en was wordt gebruikt is er nooit een geval bekend geweest van veranderingen in de huid of de interne organen door het gebruik ervan in cosmetica.

Geen kans op vergiftiging

Als je een lippenproduct gebruikt waar minerale olie of was in is verwerkt, kun je er wat van in je mond krijgen. Daarom is het in Europa alleen toegestaan om minerale olie en was te gebruiken die geen gevaar opleveren bij (geringe) consumptie.

De conclusie is dan ook dat minerale olie en was in cosmetica niet gevaarlijk is en geen kans op vergiftiging geeft.

Phenoxyethanol: een van de best verdragen conserveermiddelen

Phenoxyethanol is bekend om zijn brede antibacteriële eigenschappen en wordt al decennia veel gebruikt als een conserveermiddel in heel veel cosmeticaproducten.

De stof is effectief tegen een breed scala aan bacteriën en gisten en beschadigt de flora van de huid niet of nauwelijks. Europese wetgeving acht het gebruik ervan veilig, ook voor kinderen, mits de gebruikte hoeveelheid in cosmetica niet meer dan 1% is.

Dierproeven

Volgens de onderzoekers zijn in dierproeven weliswaar schadelijke effecten aangetoond maar daarbij werd een veel hogere dosis phenoxyethanol gebruikt (ongeveer 200 keer hoger) dan er in cosmetica wordt gebruikt.

De onderzoekers kwamen dan ook tot de conclusie dat phenoxyethanol één van de best verdagen conserveermiddelen is.

Octocrylene als UV filter: zelden tot nooit allergische reacties

Octocrylene absorbeert Uv-B en Uv-A straling en wordt gebruikt als bescherming in zonneproducten en om te voorkomen dat cosmetica wordt aangetast door Uv-straling. Het combineert goed met andere filters en geeft zo een zeer effectieve bescherming tegen Uv-straling.

Octocrylene is erg effectief maar ligt de laatste tijd desalniettemin flink onder vuur. Het zou de hormoonhuishouding beïnvloeden en daarnaast het risico op allergieën vergroten.

Geen hormoon-verstorende eigenschappen

Volgens data van de ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, en ander wetenschappelijk onderzoek, zou de stof geen hormoon-verstorende eigenschappen hebben. Daarnaast zijn er geen gegevens dat het de kans op allergieën vergroot.

Gebaseerd op deze resultaten kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat octocrylene veilig te gebruiken is als Uv-filter mits de concentratie niet hoger is dan 10%.

Titaniumdioxide is niet gevaarlijk als zonnefilter

Titaniumdioxide, in de vorm van piepkleine nanodeeltjes, wordt al lange tijd gebruikt als Uv-filter in zonneproducten. Maar ook in sommige dagcrèmes, foundations en lippenbalsems. Het is een zeer effectief ingrediënt maar de laatste tijd zijn er toch twijfels over de veiligheid.

Omdat de deeltjes zo klein zijn zouden de gemakkelijk door de barrières van de huid, de luchtwegen en de maag kunnen en zo in het lichaam terecht komen, waar ze schade zouden kunnen veroorzaken.

Geen verhoogde kans op kanker

Uit de meeste onderzoeken blijkt echter dat de deeltjes niet verder komen dan de bovenste huidlagen en dus niet in het lichaam komen. Ook uit onderzoek in opdracht van de EU blijkt dat er geen bewijs is van vergiftiging of een grotere kans op kanker na het gebruik van titaniumdioxidedeeltjes op de huid.

Geen risico

Cosmetica die maximaal 25% titaniumdioxide bevat brengt geen risico voor de gezondheid met zich mee. Producten die titaniumdioxide bevatten en ingeademd kunnen worden, zoals een spray, worden wel afgeraden omdat de stof dan in de longen terecht komt. In dierproeven veroorzaakte dit longontstekingen bij de proefdieren. Er zijn geen gegevens of dit ook bij mensen kan gebeuren.

De geringe hoeveelheden die je binnen kunt krijgen door titaniumdioxide in lippenbalsem leveren voor zover bekend geen gevaar op voor de gezondheid.

Bron

Lees ook:

Lees ook