Fabrikanten van conserveermiddelen waarschuwen er al decennia lang voor. En bij artsen begint geleidelijk aan nu ook het inzicht te ontstaan dat make-up een broedplek kan zijn voor bacteriën en andere verontreinigende organismen, wanneer het niet op de juiste wijze wordt bewaard. Wat nog erger is, is dat bedorven cosmetica kan resulteren in allerlei infecties, zo verklaarden experts van Baylor College of Medicine onlangs in het vakblad Cosmetic Dermatology.
1 op 3 producten bevat bacteriën
Dr. Ramsey Markus, professor dermatologie en onderzoeksleider van het betreffende onderzoek, liet weten dat van de 19 geteste cosmetische samples er in 6 samples bacteriën werden aangetroffen, waaronder Staphylococcus Aureus, Streptococcus Pneumoniae en Streptococcus Pneumoniae. Dat komt neer op bijna éénderde van de samples.
“Hoewel deze bacteriën soms ook wel worden aangetroffen op de huid, kunnen ze gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand of een aangetaste huidbarrière,” aldus Markus. “Staphylococcus en Streptococcus kunnen leiden tot ontstoken haarzakjes en cellulitis.”
Bron van infecties
Volgens het onderzoek kunnen cosmetische producten die regelmatig of dagelijks worden gebruikt een bron zijn van infecties. Dit wordt toegeschreven aan bepaalde factoren die bijdragen aan de toename van bacteriële organismen in de loop van de tijd. Bij deze factoren moet je denken aan:
- Productieproces (je kunt ervan uit gaan dat alleen producten die onder farmaceutisch protocol gemaakt worden, volledig schoon zijn. Dit gebeurt met cosmetica nauwelijks omdat het te duur is)
- Verpakking
- pH-waarde van het product
- Hoeveelheid water die het product bevat
- Aanwezigheid van antibacteriële stoffen
Bewaaradvies: laat de seal zo lang mogelijk dicht!
Het is dus raadzaam om na het aanschaffen van cosmetica de seal zo lang mogelijk dicht te laten, wanneer je de producten (nog) niet gebruikt. Op deze manier bescherm je de inhoud tegen bacteriën die zich door de lucht verplaatsen. Mascara kan je het beste iedere drie maanden vervangen, overige cosmetica iedere zes tot twaalf maanden. Hoe ouder het product is, hoe meer tijd bacteriën hebben om zich te vermenigvuldigen. Markus: “We willen cosmeticagebruikers waarschuwen dat er een onzichtbaar gevaar groeit in hun verzorgingsproducten en make-up. Bacteriën in cosmetica zijn een bron van infecties.”