'Jij' bent zelf de reden waarom er conservering in cosmetica zit....

04:08 - 02:29
luistertijd 04:08 - leestijd 02:29

Poepbacteriën

Onlangs wijdde het Amerikaanse opinieblad Forbes een artikel aan een nieuwe studie waaruit zou blijken dat veel make-up producten die geopend zijn (door eigen gebruik, delen met anderen of in de winkel) vol met in potentie ziekmakende bacteriën zitten zoals de poepbacterie E.Coli en Staphyloccocus. Het onderzoek, uitgevoerd in Engeland, was gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Microbiology. Please note: het gaat niet over de producten op de foto, die komen uit de persoonlijke stash van Monique.

 poepbacteriën in make-up - overigens niet in deze want die zijn van mij!Oppassen bij verzwakt immuunsysteem
Negen van de tien onderzochte producten zou deze bacteriën bevatten. Je kunt er huidinfecties van krijgen, maar ook bloedvergiftiging als het via de ogen, mond of een huidwondje binnenkomt. Vooral mensen met een verzwakt afweersysteem zouden moeten oppassen. Forbes schrijft dat je niet per se ziek hoeft te worden en dat er nog te weinig onderzoek beschikbaar is om bevindingen met haar gevolgen te staven.

Make-up gereedschap is geducht
Vooral make-uptools zijn risicovol, van sponsjes tot kwastjes, vooral als er ook vochtige producten zijn gebruikt. Bacteriën, maar ook schimmels (!) gedijen daar namelijk goed op. De meeste cosmeticagebruikers vergeten hun tools regelmatig te wassen.

Protest tegen conservering niet terecht?
Het internationale vakblad voor de cosmetica industrie Cosmetics & Toiletries grijpt deze uitkomsten aanbacteriën in cosmetica om nog maar eens te benadrukken waarom conserveerstoffen in cosmetica zo hard nodig zijn. En dat consumenten wereldwijd wel kunnen gillen dat ze rillen van conserveerstoffen, het liefst alles zo puur mogelijk willen hebben, maar dat dit dus de gevolgen kunnen zijn: schadelijke bacteriën.

Angst is een slechte raadgever
De afgelopen jaren hebben we een hausse aan conserveer-angst meegemaakt. De parabenen zijn op twee na zo goed als van het toneel verdwenen, omdat de verdenkingen op oestrogeen-stimulerende werking in het menselijk lichaam toch wel erg groot waren (en met het oog op de borstkanker epidemie zit je daar ook niet op te wachten, om maar iets te noemen). Phenoxyethanol werd als oud goedje van stal gehaald, en hoe wel het op een gegeven moment in het verdomhoekje kwam vanwege de risico’s op huidirritatie, wordt dat nu toch van alle kanten ontkend.

Alternatieven
Echter nemen moderne cosmeticabedrijven en concentreren zich op heel nieuwe conserveerstoffen die potentieel zo onschuldig mogelijk zijn voor de huid, zonder een bacteriegroei in het product toe te laten, en het aantal lucht- en lichtdichte verpakkingen neemt ook toe.

bacteriën in cosmeticaVingers uit de pot
Dat laatste is natuurlijk het allerveiligst. Geen vingers meer in potten crème maar pompjes, en dus opletten met je make-up gereedschap. Droge poeders gebruiken is het beste, vooral minerale poeders zijn heel zacht voor de huid.

Pas op met testers in de winkel
Ook in het winkelschap moet je dus waakzaam zijn met het gebruik van testers. Want lipstick, mascara, eyeliners, lipgloss…..467 producten die verzameld waren voor het onderzoek, waren onderzocht, en 79% tot 90% van al die gebruikte producten (het waren geen nieuwe producten) waren besmet.

Houdbaarheidsdatum
Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum van een make-upproduct in de gaten te houden. Dat doen we eigenlijk ontzettend weinig, en het gebeurt ook regelmatig dat je die datum helemaal niet terugvindt. En je moet je gereedschap echt schoonmaken.

Gebruik in winkels liever geen testers en let er op als je in een winkel wordt opgemaakt dat er wegwerp applicators worden gebruikt.

Note: de prachtige lipsticks op de foto hebben geen betrekking op dit artikel, ze komen uit de privé-stash van Monique.

Lees ook:

 

 

Lees ook