Uit de beschikbare data blijkt niet dat parabenen, in de concentratie waarin ze gebruikt worden in cosmetica, een gezondheidsrisico vormen

04:38 - 02:46
luistertijd 04:38 - leestijd 02:46

Parabenen in cosmetica liggen al jaren onder vuur. Ze zouden bijdragen aan de ontwikkeling van kankertumoren. Veel cosmeticamerken adverteren dan ook enthousiast dat hun producten geen parabenen bevatten. Het Amerikaanse Cosmetic Ingredient Review is echter na uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen dat de parabenen die worden gebruikt in cosmetica volkomen veilig zijn, zo meldt het Amerikaanse vakblad Cosmetics & Toiletries. Op deze conclusie kwam echter veel kritiek. CIR heeft daarom toch maar besloten om nogmaals naar de kwestie te kijken.

CIR testpanel

Cosmetic Ingredient Review (CIR) is een organisatie die in 1976 werd opgericht met medewerking en steun van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, de CFA, Consumer Federation of America en de cosmetica-industrie. CIR onderzoekt en test al ruim vier decennia ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt en heeft een zeer goede reputatie opgebouwd. Het CIR testpanel staat onder leiding van directeur Bart Heldreth.

Het bestaat verder uit bekende en gerespecteerde dermatologen, toxicologen, scheikundigen, gezondheidsdeskundigen en consumentenbelangenorganisaties. De FDA, de CFA en de industrie zijn aanwezig bij vergaderingen maar hebben geen stemrecht of inhoudelijke invloed.

Geen gezondheidsrisico’s

De experts van CIR zijn het eens dat uit de beschikbare data niet blijkt dat parabenen, in de concentratie waarin ze gebruikt worden in cosmetica, gezondheidsrisico voor consumenten veroorzaakt. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gepubliceerd in het International Journal of Toxicology. Het onderzoek was volledig onafhankelijk, zo stelt CIR, en alle leden van het panel hebben naast hun werk voor CIR een eigen carrière die geheel los staat van de cosmetica-industrie.

Het panel onderzocht de veiligheid van parabenen in cosmetica meerdere keren, meest recent in september 2018. Ze kwamen tot de conclusie dat de twintig soorten parabenen die worden gebruikt veilig zijn in de manier waarop en de concentratie waarin ze worden gebruikt in cosmetica.

De wetenschappers zijn het er over eens dat er geen data zijn waaruit blijkt dat het gebruik van parabenen in cosmetica een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Na een storm van kritiek, van onder meer de organisatie Women’s Voices For The Earth, heeft CIR echter besloten om zich nogmaals over de verschillende onderzoeken te buigen.

Pas in april 2019 komen ze met een definitief besluit over het al dan niet veilig zijn van parabenen in cosmetica.

Onbeantwoorde vragen

Women’s Voices For The Earth stelt dat CIR parabenen alleen veilig verklaart omdat dat lekker makkelijk is. Cosmetica heeft nu eenmaal een conserveermiddel nodig omdat het anders veel te snel bederft. De industrie is nu eenmaal gewend om daar parabenen voor te gebruiken. En dat terwijl er nu al conserveermiddelen bestaan die veiliger zijn. Door parabenen veilig te verklaren zou CIR ook onderzoek naar nieuwe, veiligere conserveermiddelen vertragen. Dit omdat de industrie de noodzaak er niet meer van inziet. CIR, zo stelt Women’s Voices For The Earth, zou de consument moeten beschermen maar beschermt nu vooral de industrie. Women’s Voices For The Earth heeft CIR daarom gevraagd om naar vier punten te kijken:

  1. Kijk naar het gebruik van parabenen in producten die in de vagina worden gebruikt en het nadelige effect dat ze kunnen hebben op de vaginale huid en op spermacellen.
  2. Bekijk opnieuw de conclusie dat parabenen zich niet zouden ophopen in het lichaam. Kijk daarbij naar nieuwe inzichten over de potentiële effecten van blootstelling aan parabenen op lang termijn.
  3. Erken dat we de meeste parabenen in ons lichaam krijgen door cosmetica en niet door voedsel of medicijnen. Hier is veel onderzoek naar gedaan en het wetenschappelijk bewijs hiervoor is enorm.
  4. Wees extreem conservatief en voorzichtig in het berekenen van een veilige hoeveelheid parabenen in het lichaam. Laat dit onderzoeken door onafhankelijke wetenschappers. De laatste en meest doorslaggevende berekening van CIR op dit punt bleek namelijk te zijn gedaan door een wetenschapper die in dienst is van cosmeticareus Procter & Gamble.

CIR heeft beloofd om naar deze punten van kritiek te kijken en ze mee te nemen in de uiteindelijke besluitvorming in april dit jaar.

Lees hier meer over parabenen in cosmetica:

Lees ook