Merck, topproducent van o.a. minerale filters weet alles over zonlicht en je huid!

07:20 - 04:24
luistertijd 07:20 - leestijd 04:24

Bescherming tegen blauw licht: zin of onzin. Lees de echte feiten.

Vorig jaar zomer schreven wij voor het eerst over antizonnebrandmiddelen die ook bescherming bieden tegen het blauwe spectrum van het zonnelicht. Een gloednieuw verhaal en erg interessant. Want nieuwe wetenschappelijke inzichten geven aan dat blauw licht ook een vrije radicalenstroom vrijgeeft op de huid en dat deze in het bijzonder medeverantwoordelijk is voor huidveroudering en pigmentvlekken.

Wat zijn de effecten van blauw licht op de huid?

Op verbranding en rood worden van de huid heeft het blauwe licht geen effect, daar zijn de meningen niet over verdeeld: dat doet UV-straling. In het verlengde ervan beschouwt de wetenschap overmatige UV-straling als de belangrijkste oorzaak voor de ontwikkeling van huidkanker.

Even terzijde: dit is blauw licht

Het is nieuwe informatie en dat leidt ertoe dat de meningen verdeeld kunnen zijn. Er zijn artsen die (nog) denken dat de invloed van blauw licht op de huid te verwaarlozen is, maar er zijn ook hetzij nog kleine wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat er wel degelijk een impact is op de huid. 

BeautyJournaal vraagt de mening van Merck, grondstofleverancier en producent van minerale filters….

BeautyJournaal vroeg naar de visie van technisch marketing manager Marina Lefort van Merck, één van de grootste grondstofleveranciers aan de cosmetica-industrie en fabrikant van o.a. minerale zonnefilters. ‘Het bijzondere met blauw licht is dat het in een gecontroleerde dosis kan helpen tegen acne-uitbraken, omdat het een antibacteriële werking heeft op de huid.’

Alles draait om doseringen: van klein met helend effect, naar groot met schadelijke effect

‘In de wetenschap gaat het altijd over doseringen. Wat helend kan werken in een lage dosering of gecontroleerde dosis, kan schadelijk zijn in een hoge dosering, of net andersom. Als je zonder bescherming te lang in de buitenlucht verblijft in de zon, zijn de negatieve effecten van het licht (inclusief het blauwe licht) groter dan de positieve effecten zoals provitamine D synthese en het algemene welzijn.’

Blauw licht veroorzaakt overmatige hoeveelheid vrije radicalen in de huid

‘Wat inmiddels wel duidelijk is en blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is dat blauw licht vorming van ROS (Reactive Oxygen Spieces) geeft en dus overmatige vrije radicalen in de huid veroorzaakt, zoals eigenlijk alle zonnestraling dat doet.’

‘Afgelopen decennia lag de focus op UV-B straling (veroorzaakt zichtbare verbranding van de huid en bruining), later ook op UV-A straling (gaat dieper in de huid en veroorzaakt schade aan de huidelasticiteit en bruining), recent op infralicht en nu dus ook op het spectrum van zichtbaar licht dat blauw licht heet of in officiële term High Energy Visible Light (HEVL).

In-vitro studies: bij 415 nanometer is een piek in hyperpigmentatie te zien

‘Ook dit licht is altijd aanwezig en de inwerking ervan stopt niet. Uit studies blijkt dat bij 415 nanometer een piek met hyperpigmentatie te zien is. Dit komt uit invitro studies, dat geeft natuurlijk niet de gehele werkelijkheid aan, maar duidt er wel op dat er iets aan de hand is.’

Blauw licht dringt dieper in de huid dan uv-a straling

‘Je kunt jezelf ook de logische vraag stellen waarom beschadiging van de huid zou stoppen na UV straling tussen 280 en 400nm als je het gehele lichtspectrum bekijkt. Bovendien is het blauwe licht het krachtigst van alle zichtbare licht dat ons bereikt, het dringt zelfs dieper in de huid door dan UV-A straling.`

Waarom horen we er nu pas over?

’Vroegere jaren lag de focus voornamelijk op UV-bescherming, omdat je het voordeel hiervan meteen kunt ervaren: een verbrande huid is bijzonder onaangenaam en het is gemakkelijk te begrijpen dat dit niet gezond kan zijn.

The next thing: focus op lange golflengten, om nieuwe producten te ontwikkelen

Nu de consumenten meer worden geïnformeerd over deze kwestie, is het tijd om te begrijpen wat er buiten het UV-spectrum gebeurt: wat zijn de effecten van straling van langere golflengten (> 400 nm)? ‘Dit is een terechte vraag die de cosmetica-industrie wil aanpakken, ook met het doel nieuwe claims te zoeken om nieuwe aantrekkelijke producten te ontwikkelen.’

Minerale filters doen het uitstekend

‘Gemicroniseerde UV-filters op basis van titaandioxide (minerale /anorganische zonnefilters) blijken een uitstekende bescherming te bieden tegen blauw licht, naast hun bewezen doeltreffendheid als breedband UV-A / B-filters die nu een leuke add-on bieden. Organische filters echter, zelfs de breedbandfilters, kunnen slechts licht absorberen tot 400 nanometer. Deze systemen bieden daarom geen bescherming tegen blauw licht.’

Antioxidanten zijn een must

‘Daarnaast bieden antioxidanten ook een goede aanvullende bescherming om vrije radicaalvorming te minimaliseren. Volledig voorkomen hoeven we productie van vrije radicalen niet.Vrije radicalen zijn essentieel in veel biologische processen, maar de overproductie van vrije radicalen moet wel worden vermeden.’

‘Deze nieuwe inzichten betreffende blauw licht en het feit dat er al een adequate bescherming bestaat, is heel prettig voor de industrie. Je hebt er een nieuwe claim bij om met je bestaande product te communiceren.’

Moeten we ons zorgen maken over blauw LED licht in lampen en telefoons?

`Over het blauwe (LED) licht uit apparaten en kamerverlichting hoef je je iets minder druk te maken, die komt in veel lagere doses aan dan het natuurlijke blauwe licht dat door de zon wordt uitgezonden.’

Lees hier meer over de cosmetica divisie van Merck.

***********************************

Zonbeschermingsproducten worden steeds geavanceerder. Er is steeds meer kennis over optimaal beschermende filters, waarbij tegenwoordig ook volop gebruik gemaakt wordt van antioxidanten om de vrije radicaalschade te minimaliseren.

Er komen steeds meer hybride producten die zowel verzorging als bescherming bieden en dankzij de toegenomen kennis over de inwerking van de verschillende delen van het lichtspectrum op onze huid, wordt de communicatie ook steeds helderder: weten waarom je je huid insmeert en wat je ermee bereikt. Om zo lang mogelijk van een zo mooi mogelijke huid te genieten.

Lees meer op BeautyJournaal

Lees ook