Cosmeticaclaims Gezicht Gezicht Lichaam Lichaam Lichaam en zon Marketingtrends Monique schrijft Pigmentvlekken Rimpels en slapte Zon Zon Special

Bescherming tegen blauw licht: zin of onzin?

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Merck, topproducent van o.a. minerale filters weet alles over zonlicht en je huid!

Bescherming tegen blauw licht: zin of onzin. Lees de echte feiten.

Vorig jaar zomer schreven wij voor het eerst over antizonnebrandmiddelen die ook bescherming bieden tegen het blauwe spectrum van het zonnelicht. Een gloednieuw verhaal en erg interessant. Want nieuwe wetenschappelijke inzichten geven aan dat blauw licht ook een vrije radicalenstroom vrijgeeft op de huid en dat deze in het bijzonder medeverantwoordelijk is voor huidveroudering en pigmentvlekken.

Wat zijn de effecten van blauw licht op de huid?

Op verbranding en rood worden van de huid heeft het blauwe licht geen effect, daar zijn de meningen niet over verdeeld: dat doet UV-straling. In het verlengde ervan beschouwt de wetenschap overmatige UV-straling als de belangrijkste oorzaak voor de ontwikkeling van huidkanker.

Even terzijde: dit is blauw licht

 • Blauw licht maakt onderdeel uit van het zichtbare licht en het komt dus gewoon in daglicht voor. Het zit tussen UV-straling en infrarood licht in. Het komt door de ramen heen. Je bent continu blootgesteld aan blauw licht.
 • Blauw licht is het sterkst geconcentreerd in het vroege daglicht. Dit wordt onbewust waargenomen door de lichtreceptoren in onze ogen en zorgt ervoor dat we wakker worden. Of in geval met blauw licht uit o.a. pc, tablet en mobiele telefoon: …wakker blijven.
 • Wetenschappelijk wordt blauw licht benoemd als, High Energy Visible Light, afgekort HEVL.

Het is nieuwe informatie en dat leidt ertoe dat de meningen verdeeld kunnen zijn. Er zijn artsen die (nog) denken dat de invloed van blauw licht op de huid te verwaarlozen is, maar er zijn ook hetzij nog kleine wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat er wel degelijk een impact is op de huid. 

BeautyJournaal vraagt de mening van Merck, grondstofleverancier en producent van minerale filters….

BeautyJournaal vroeg naar de visie van technisch marketing manager Marina Lefort van Merck, één van de grootste grondstofleveranciers aan de cosmetica-industrie en fabrikant van o.a. minerale zonnefilters. ‘Het bijzondere met blauw licht is dat het in een gecontroleerde dosis kan helpen tegen acne-uitbraken, omdat het een antibacteriële werking heeft op de huid.’

Alles draait om doseringen: van klein met helend effect, naar groot met schadelijke effect

‘In de wetenschap gaat het altijd over doseringen. Wat helend kan werken in een lage dosering of gecontroleerde dosis, kan schadelijk zijn in een hoge dosering, of net andersom. Als je zonder bescherming te lang in de buitenlucht verblijft in de zon, zijn de negatieve effecten van het licht (inclusief het blauwe licht) groter dan de positieve effecten zoals provitamine D synthese en het algemene welzijn.’

Blauw licht veroorzaakt overmatige hoeveelheid vrije radicalen in de huid

‘Wat inmiddels wel duidelijk is en blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is dat blauw licht vorming van ROS (Reactive Oxygen Spieces) geeft en dus overmatige vrije radicalen in de huid veroorzaakt, zoals eigenlijk alle zonnestraling dat doet.’

‘Afgelopen decennia lag de focus op UV-B straling (veroorzaakt zichtbare verbranding van de huid en bruining), later ook op UV-A straling (gaat dieper in de huid en veroorzaakt schade aan de huidelasticiteit en bruining), recent op infralicht en nu dus ook op het spectrum van zichtbaar licht dat blauw licht heet of in officiële term High Energy Visible Light (HEVL).

In-vitro studies: bij 415 nanometer is een piek in hyperpigmentatie te zien

‘Ook dit licht is altijd aanwezig en de inwerking ervan stopt niet. Uit studies blijkt dat bij 415 nanometer een piek met hyperpigmentatie te zien is. Dit komt uit invitro studies, dat geeft natuurlijk niet de gehele werkelijkheid aan, maar duidt er wel op dat er iets aan de hand is.’

Blauw licht dringt dieper in de huid dan uv-a straling

‘Je kunt jezelf ook de logische vraag stellen waarom beschadiging van de huid zou stoppen na UV straling tussen 280 en 400nm als je het gehele lichtspectrum bekijkt. Bovendien is het blauwe licht het krachtigst van alle zichtbare licht dat ons bereikt, het dringt zelfs dieper in de huid door dan UV-A straling.`

Waarom horen we er nu pas over?

’Vroegere jaren lag de focus voornamelijk op UV-bescherming, omdat je het voordeel hiervan meteen kunt ervaren: een verbrande huid is bijzonder onaangenaam en het is gemakkelijk te begrijpen dat dit niet gezond kan zijn.

The next thing: focus op lange golflengten, om nieuwe producten te ontwikkelen

Nu de consumenten meer worden geïnformeerd over deze kwestie, is het tijd om te begrijpen wat er buiten het UV-spectrum gebeurt: wat zijn de effecten van straling van langere golflengten (> 400 nm)? ‘Dit is een terechte vraag die de cosmetica-industrie wil aanpakken, ook met het doel nieuwe claims te zoeken om nieuwe aantrekkelijke producten te ontwikkelen.’

Minerale filters doen het uitstekend

‘Gemicroniseerde UV-filters op basis van titaandioxide (minerale /anorganische zonnefilters) blijken een uitstekende bescherming te bieden tegen blauw licht, naast hun bewezen doeltreffendheid als breedband UV-A / B-filters die nu een leuke add-on bieden. Organische filters echter, zelfs de breedbandfilters, kunnen slechts licht absorberen tot 400 nanometer. Deze systemen bieden daarom geen bescherming tegen blauw licht.’

Antioxidanten zijn een must

‘Daarnaast bieden antioxidanten ook een goede aanvullende bescherming om vrije radicaalvorming te minimaliseren. Volledig voorkomen hoeven we productie van vrije radicalen niet.Vrije radicalen zijn essentieel in veel biologische processen, maar de overproductie van vrije radicalen moet wel worden vermeden.’

‘Deze nieuwe inzichten betreffende blauw licht en het feit dat er al een adequate bescherming bestaat, is heel prettig voor de industrie. Je hebt er een nieuwe claim bij om met je bestaande product te communiceren.’

Moeten we ons zorgen maken over blauw LED licht in lampen en telefoons?

`Over het blauwe (LED) licht uit apparaten en kamerverlichting hoef je je iets minder druk te maken, die komt in veel lagere doses aan dan het natuurlijke blauwe licht dat door de zon wordt uitgezonden.’

Lees hier meer over de cosmetica divisie van Merck.

***********************************

Zonbeschermingsproducten worden steeds geavanceerder. Er is steeds meer kennis over optimaal beschermende filters, waarbij tegenwoordig ook volop gebruik gemaakt wordt van antioxidanten om de vrije radicaalschade te minimaliseren.

Er komen steeds meer hybride producten die zowel verzorging als bescherming bieden en dankzij de toegenomen kennis over de inwerking van de verschillende delen van het lichtspectrum op onze huid, wordt de communicatie ook steeds helderder: weten waarom je je huid insmeert en wat je ermee bereikt. Om zo lang mogelijk van een zo mooi mogelijke huid te genieten.

Lees meer op BeautyJournaal

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

 • het is zeker interessant Amanda, want we zijn volop in het aangedragen topic minerale filters en vrije radicalen gedoken en komen allerlei interessante tegenstrijdigheden tegen. we houden jullie op de hoogte;-) hierbij krijgt het huidige onderwerp een andere wending, want dat ging over blauw licht en daarin blijven we bij ons standpunt dat er voldoende gedegen wetenschappelijk onderzoek te vinden is over blauw licht en huidschade. hoe klein dat onderzoek dan ook nog is – in dit umfeld van huid en cosmetica zijn onderzoeken uberhaupt nooit grootschalig. en we staan op het standpunt dat het elke dag zinvol is om onder je creme en uv filter eerst een antioxidant (vitamine) serum of spray aan te brengen, om de stroom van vrije radicalen die er toch wel komt, iets in te dammen. laten we ook niet vergeten dat vrije radicalen nuttig zijn uberhaupt, ze zijn nodig om allerlei gezonde levensprocessen in werking te zetten. alleen de excessen willen we niet.

 • Wat jammer Lydia, dat je niet meer reageert. Ik denk juist dat het goed is inderdaad, om kritisch te blijven. Ik kom hier graag, vind de artikelen meestal erg leuk en leerzaam. En soms heb ik er vraagtekens bij. Ik ben overigens groot fan en trouw gebruiker van de (S)uncover-producten van Jetske Ultee 🙂

 • Hoi Lydia, ik ken de verhalen ook over vr en mineraal – alleen dan wanneer ze niet gecoat zijn. Ik ga de vraag uitzetten bij enkele deskundigen.

 • Beste Monique, Jetske Ultee heeft in diverse artikelen aandacht aan deze filters besteed. Je kunt ze allemaal gemakkelijk vinden op haar blog. In een lijst met schadelijke tot goede filters schaart zij ze onder ‘twijfelachtige’ filters. Van haar blog is ook deze letterlijke tekst: ‘Iets anders dat je moet weten over titaniumdioxide en zinkoxide is dat ze bij blootstelling aan zonlicht vrije radicalen vormen. Over deze en andere (nadelige) effecten van zinkoxide en titaniumdioxide zal ik hieronder nog wat meer vertellen, zodat je vervolgens zelf kunt bepalen of je deze stof wel of niet op je huid wilt smeren’. Ze verwijst altijd naar wetenschappelijke onderzoeken.
  Ik vind het jammer dat we hier niet kritisch mogen zijn. Juist de vrouwen die zich al jaren verdiepen in huidverzorging (van crèmes tot procedures) zullen niet alles wat geschreven wordt voor zoete koek aan willen nemen. Het fijne zou zijn als we van elkaars ervaringen konden leren maar daar is deze blog wellicht niet geschikt voor. Zodra een blog (grotendeels) op reclame gaat varen zijn kritische kanttekeningen niet goed voor de verkoop. In die zin heb je gelijk: dan moet ik hier ook niet lezen. Ik zal dan ook niet meer reageren.

 • Super interessant en ik denk dat er nog zoveel meer te ontdekken valt over het lichtspectrum en het effect op de huid. Monique weet je of er ook wat bekend is over bijvoorbeeld de hoeveelheid/kracht blauw licht van tl-verlichting, computerveeldschermen of OK-lampen waar sommige van ons dagelijks in werken? Waar ligt de grens qua blootstelling waarbij geadviseerd wordt je te beschermen met een minerale filter?

 • Lydia, geef ons de links eens over titaan en vrije radicalen…dan kijken we naar die uitspraken en leggen we die voor. We zijn nu ook wel benieuwd wat jij zelf gebruikt om je huid te beschermen tegen de zon;-)?

 • Lezen jullie niet goed? In het artikel wordt heel duidelijk aangegeven dat je met huidige minerale filters heel goed kunt beschermen tegen blauw licht. Het gaat gewoon om nieuw inzicht over een bestaande situatie. Dus als jullie al minerale filters gebruiken, dan zit je toch goed? Wat een somberheid. Jullie genieten toch ook van cosmetica, anders lees je dit platform niet? In het artikel wordt heel duidelijk aangegeven dat het om een nieuwe bruikbare claim gaat voor minerale filters. En wellicht komen er binnen afzienbare ook aanpassingen op synthetische filters. Dit is hoe het werkt. Misschien moet je nog eens uitleggen Lydia, op welke stevige onderbouwing je wacht – waarop? Dan leggen wij dat graag voor jou voor.

 • Overigens zijn er ook genoeg wetenschappelijke artikelen te vinden waarin minerale filters, met name titaniumdioxide, in opspraak zijn. Die zouden juist ook vrije radicalen genereren.

 • Sluit ik me bij aan Amanda. Ik wacht op een stevige onderbouwing. In de cosmetica industrie praat toch bijna iedereen in zijn eigen straatje. Logisch ook; het gaat uiteindelijk toch om geld verdienen.

 • De uitspraken in het artikel zijn eerlijk: blauw licht is alom aanwezig en gangbare minerale filters bieden bescherming. Er wordt ook in het artikel eerlijk vertelt dat de inzichten ruimte geven voor nieuwe claims. Terzijde: Als een arts ergens nog niet van gehoord heeft wil dat absoluut niet zeggen dat het dan ook niet bestaat.

 • Interessant artikel, van NRC, waarin vooraanstaande dermatologen hun onderbouwde mening geven. Ik heb hen hoger zitten dan een fabrikant van grondstoffen voor de cosmetische industrie, waar de focus toch gewoon ligt op veel geld verdienen. Er liggen nu al producten in de winkel tegen blauw licht. Zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.