Hoe effectief is de skincare van Primark nu eigenlijk?

10:44 - 06:26
luistertijd 10:44 - leestijd 06:26

Primark; je kunt er van alles krijgen. Kleding, kerstversiering en decoratie voor in huis. Alles spotgoedkoop. Mensen lopen naar buiten met tassen vol. Hoe kan dat? Is het wel ethisch geproduceerd? Is het wel van een goede kwaliteit? Allemaal vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben, als je een enigszins bewuste consument bent. Ik heb die vragen in ieder geval wel. Ik wilde ook lange tijd niet kopen bij Primark…

Primark’s productieproces, hoe zuiver is het?

Op de site van Primark wordt er uitgebreid ingegaan op deze vragen. Ze beloven dat de producten voor Primark gemaakt worden met respect voor mens en voor de planeet. 98% van de fabrieken produceren ook voor andere bekende merken en het schijnt dat ze van hun leveranciers eisen dat ze zich houden aan de internationaal erkende normen. De fabrieken staan onder controle van een speciaal team, zij kijken of het productieproces aan alle normen voldoet.

Wat we weten uit de media

Van de buitenkant lijkt het alsof ze het goed op orde hebben. Althans als we er van uitgaan dat de andere bekende merken zich aan de regels houden. En heel eerlijk weten we ook uit verschillende documentaires dat als controleurs weg gaan, de regels minder worden nageleefd. Maar of dit allemaal het geval is bij Primark? Ik heb er geen bewijs van gevonden. Feit is wel dat ze een van de eerste ketens waren die de slachtoffers een vergoeding gaven na de rampen in Bangladesh.

Verliezen we onszelf in hebzucht als we kopen bij Primark?

Persoonlijk ben ik een half jaar geleden toch gezwicht. Voor die tijd wilde ik  uit principe niet shoppen bij Primark. Maar een te gekke onesie voor mijn neefje trok me toch de winkel in. En tja…. bij mij ging het toen mis. Wat een zachte trui en dat voor maar €8, en dat schattige babypakje voor de newborn van een kennis, bijpassende sokken bij de kekke onesie en… en ……. Ook ik bleek in een keer een tas vol te laden. Wat is het toch dat we en masse in gaan slaan? En verbazingwekkend. De kleren blijken zich ook nog goed te houden in de was.

Geen geld, wat een verleiding

Je kunt je nog steeds achter je oren krabben of we wel al die spullen nodig hebben, of dat we ons totaal verliezen in hebzucht, waarna we met zijn allen naar Marie Kondo kijken en gaan opruimen en ontspullen.

Werkzame huidverzorging en Primark gaat dat samen?

In oktober van 2018 lanceerde Primark een skincare range welke ze samen met Alex Steinherr (voormalig UK Glamour Beauty Director) hebben ontwikkeld. Corine heeft hier al eerder over geschreven op Beautyjournaal.

Werken met een influencer voor een eigen lijn

Alex werd in haar Social media contact met de consument regelmatig gevraagd naar het beste high-street beautymerk en vond het moeilijk om deze vraag te beantwoorden omdat ze niet een merk kon noemen dat een complete skincare solution aanbood.

In de samenwerking tussen Alex en Primark ontstond een zeer goed betaalbare range van 20 producten die gericht zijn op specifieke problemen (niet op huidtype): Sleep Spa, Pore Balance, Maximum Moisture, Plump & Glow en Pollution Solution. Elk bestaande uit verschillende mix & match producten, waardoor jij je skincare routine volledig zelf kan inrichten. Alex heeft de producten zorgvuldig samengesteld en ze bevatten al haar must-have actieve ingrediënten zoals Hyaluronzuur, Niacinamide en Squalaan.

Ik heb twee artikelen ontvangen die ik mag testen uit de lijn met Alex:

Mooi verpakt

De producten zijn mooi verpakt. Frisse witte verpakkingen met een vriendelijke zwarte typografie worden opgeleukt met een gekleurde streep, die aangeeft uit welke range het product komt. Rose staat voor Sleep Spa en lila staat voor Pump & Glow, groen voor Pore Balance, zalm roze voor Pollution Solution en lichtblauw voor Maximum Moisture. Onder de omschrijving van het product wordt heel duidelijk opgesomd wat het product voor je doet. Alle cremes komen in een pompflacon. Dat is fijn en hygiënisch. Zo op het oog vind ik de skincare keurig. Nu nog proberen.

Plump & Glow: The Power Mask

Onderdeel van de lijn die volume geeft aan de huid en zorgt voor een jonge frisse uitstraling.

Volgens Alex Steiner is dit haar Pre-event secret weapon- Het zorgt ervoor dat de huid glad en glanzend is in een mum van tijd.

Stap 1 is een hydraterend concentraat die gecombineerd wordt met stap 2 een hydraterend sheetmask en voila in 20 minuten heb je een fris gezicht.

De essence booster (het hydraterende concentraat) bevat hyaluronzuur (sodium hyaluronate), Aminozuren (arginine) en de Koreaanse camille (in de ingredientenlijst staat Camellia Japonica Flower extract) die zorgt voor de hydratatie van de huid.

De essence booster zit in het bovenste vakje van de sachet en is een zeer vloeibare doorzichtige substantie. De booster heeft bijna geen geur en voelt als het ware verkoelend aan op je gezicht. Het is de bedoeling dat je de booster met cirkelende bewegingen in de huid masseert.

Stap 2: het sheetmask bevat ook weer aminozuren, sap van het aloe vera blad, en allantoine voor huidherstel. Niet een slechte inci-lijst voor een artikel rond de € 3.

Ik peuter een heerlijk zacht (van stof) masker uit de verpakking. Het is gedrenkt in een vloeistof die in eerste instantie koud voelt op mijn huid. Ik mag nu heerlijk 20 minuten gaan chillen op de bank met het masker wat zijn werk moet gaan doen.

Het sheetmasker tintelt, moet dat wel?

Ik ervaar een lichte tinteling in mijn huid. Twijfelend til ik het sheetmasker op om te checken of dit wel goed gaat. Soms kan ik irritatie krijgen van producten. Maar mijn huid lijkt rustig. Na 20 minuten haal ik het masker van het gezicht en masseer ik de restanten in mijn huid en hals. Ik laat de “lotion’ langzaam aan intrekken. Het sheet is iets te groot voor mijn gezicht waardoor het in mijn haargrens heeft gezeten. Dat is dan weer net jammer. Dat wordt haar wassen. Voortaan eerst even op maat knippen dus.

Eigenlijk ben ik sheetmasker-moe

Persoonlijk ben ik wel een beetje klaar met de sheet maskers. Ik vind het gepruts, veel verpakking voor een eenmalig gebruik. Als ik die negatieve gedachten even achterwege laat, vind ik het een prettig sheet masker. De booster geeft een heerlijk verkoelend effect en de combinatie met het sheetmasker heeft een heerlijke glanzende, gladde huid als resultaat. Voor 3 euro echt een pre-party mask!

Plump & Glow: Serum-in-Cream Moisturiser

Deze lichtgewicht formule beloofd jouw huid te hydrateren en een zacht en soepel gevoel te geven door de combinatie van natuurlijke extracten en Hyaluronzuur.

Met hyaluronzuur

Hyaluronzuur is het welbekende ingredient dat zorgt voor een fijne vochthuishouding in de huid. Het kan droogtelijntjes verminderen. Centella Asiatica is een ingredient wat bekend staat om haar huidherstellende eigenschappen het wordt dan ook vaak toegepast in behandelingen van rosacea en andere behandelingen van huidbeschadigingen. Pink pomelo zorgt voor een mooie glans van de huid.

Volgens Alex verandert haar huid in een water absorbing spons doordat de huid beter in staat is om vocht vast te houden.

Een tikkie pasteus

Het is de bedoeling om ’s avonds en ’s ochtends het serum op het gezicht aan te brengen in te masseren. Uit het pompje komt een geurloze witte substantie die licht pasteus is. Het smeert makkelijk uit, trekt snel in de huid en laat een zachte gevoede huid achter. Fijn en prettig serum. Daarna smeer ik een normale dagcreme eroverheen. Deze pakt mooi over het serum heen.

Helpt dit voor mijn droge huid?

De stralende huid van Sabine na het gebruik van de producten

Zoals jullie weten, worstel ik altijd met een droge huid. En ik moet eerlijk toegeven dat ik deze winter tijdens het gebruik van dit serum minder last heb van droogterimpels. Voor 6 euro is dit een verdomd effectief serum.

Sleep Spa: Every Night Eye mask

In de kleinste flacon komt een masker speciaal om elke nacht op te doen.

Alex heeft dit masker ontwikkeld om er minder vermoeid uit te zien in de ochtend.

Het mengsel van hyaluronzuur, extracten van wilgenroos (verzachtend en anti-oxidant) en kamillebloesem (kalmerend en huidherstel) zorgt voor hydratatie, verzachting van de huid en het aanpakken van fijne lijntjes. Het masker komt met een simpele pompbeweging uit de flacon. Het is een gel achtige substantie die je gemakkelijk uitsmeert en welke transformeert tot een licht fluide gel die snel intrekt.

Maakt het verschil?

De huid voelt  direct gevoed en zacht aan.’s Ochtends vind ik de huid er iets gladder uitzien. Maar of het nou een wereld van verschil is? De lichte rimpels zijn een tikje verminderd.De claim van opgezwollen ogen, kan ik helaas niet checken, want die heb ik nooit. Al met al, geen slecht masker, maar ook niet de wereldverbeteraar die het beloofd te zijn.

Sabine’s eindconclusie

Huidverzorging van Primark: ik kon me er eigenlijk niets bij voorstellen, maar ik ben aangenaam verrast. Duidelijke claims, ingrediënten die de claims ook kunnen ondersteunen, gebruik makend van mijn favo ingrediënten Hyaluronzuur en Niacinamide en zeer goed geprijsd. Ik ga nog eens verder neuzen bij de Primark, kijken wat ze nog meer hebben.

Vind hier de dichtstbijzijnde Primark winkel

 

Lees ook