Cosmetisch medisch Dermatologie Dermatologie Expertadvies Injectables Klinieken Operatietechnieken Plastische chirurgie

Expertvraag: mijn huid is hard en strak na huidtransplantatie

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen vertelt over siliconen en lipofilling

Onlangs vertelde een man ons dat het na een bedrijfsongeval met een machine een huidtransplantatie nodig had op zijn arm. Deze transplantatie is inmiddels uitgevoerd, maar de huid blijft nog erg hard en strak en dat voelt heel vervelend aan.

Alle zenuwen en kleine bloedvaatjes zijn doorgesneden en die moeten weer in de nieuwe huid gaan groeien. Hij vraag plastisch chirurg Frank Niessen uit het BeautyJournaal expertteam om advies.

frank niessenHoe behandel je een getransplanteerde huid die hard en strak aanvoelt?

‘Een normale reactie van het lichaam is dat het dikker en ‘harder’ wordt. De bloedvaten staan open om immuuncellen en littekenvormende cellen toe te laten in het wondgebied, waarbij er ook vocht in de weefsels terecht komt.

Dat is normaal en verdwijnt doorgaans in de loop van de tijd spontaan. Om dat proces te bespoedigen zou ik het dragen van een siliconenpleister op het wondgebied adviseren. Dat kan eventueel het dikker en roder worden van de littekens zoveel mogelijk voorkomen.

Pas als alles genezen is na een jaar en je hebt er nog steeds een strak gevoel aan, dan kun je lipofilling onder het littekengebied toepassen. Daar worden de littekens soepeler van.’

Frank Niessen werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam. Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook:

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.