Dermatoloog, plastisch chirurg en apotheker antwoorden..

05:33 - 03:20
luistertijd 05:33 - leestijd 03:20

Regelmatig vragen lezeressen ons wat de beste crème is om littekens minder zichtbaar te maken. Het is een lastig probleem. Bij elk mens heelt een litteken anders, en het ligt er ook aan hoe een wond is ontstaan. Is er sprake van een scheur, of is er een keurig, geconditioneerde snee gemaakt tijdens een operatie. En op welk lichaamsdeel zit het? Op huiddelen die makkelijk rekken, kunnen littekens veel breder worden, en op lichaamsdelen die weinig onderhuidsvetweefsel hebben kan een litteken zich makkelijk verdikken.

Nivea, Avene of Wala….?

Een lezeres vraagt zich nu af wat ze het beste op haar knie na een operatie kan smeren. ‘De een adviseert de blauwe doos van Nivea, de ander geeft de voorkeur aan Avène handcrème. Ik gebruik nu Narbengel van Wala (met een tamelijk goed resultaat), maar ik vraag mij af of er een specifieke helende crème hiervoor bestaat, zodat je zo weinig mogelijk nog iets overhoudt van de markering van de wonde.

BeautyJournaal legt deze vraag voor aan drie experts uit haar expertteam: dermatoloog Francis Wu, plastisch chirurg Frank Niessen en apotheker Joost Roth. Hier komen de adviezen!

Dermatoloog Francis Wu:

De definitie van een litteken

Het is een interessante vraag, die ik eigenlijk altijd eerst met een wedervraag beantwoord: wat wordt precies met een litteken bedoeld? Als je naar de reclame van Bio-oil kijkt, dan zie je vrouwen die het over kleine littekentjes hebben. Dit zijn eigenlijk pigment- of huidirritaties.

Siliconen, massage of laser

In het geval van de lezeres is het aan te bevelen om een product met siliconen te gebruiken: een olie, pleister, dan wel littekenmassage te laten doen of een laserbehandeling.

Een raadsel hoe het werkt

Hoe siliconenolie of -pleister werkt, is niet helemaal bekend. Mogelijk heeft de occlusie (afsluiting) en hydratatie van het stratum corneum (de buitenste huidlaag) en een afgifte van ontstekingsremmende stoffen (cytokinen) een effect op de fibroblasten, die zorgen voor aanmaak van collageen, dus een nieuwe huid.

Geen sluitend bewijs voor vitamine E

De algemene aanname dat vitamine E littekens verhelpt, klopt niet. Er zijn zelfs wetenschappelijke publicaties dat vitamine E op een litteken averechts werkt of eczeem veroorzaakt. Ik ken tot nu toe geen commercieel verkrijgbare crème die goed op littekens werkt.

Plastisch chirurg Frank Niessen:

Nog geen optimale therapie, de oorzaak blijft nog onduidelijk

‘Omdat we de oorzaak van lelijke littekenvorming nog niet goed kennen, is er nog geen optimale therapie tegen een teveel aan littekenvorming.

Siliconencrème beste onderzocht

Welke crème je moet gebruiken is daarom ook onduidelijk. Geen enkele crème is goed wetenschappelijk onderzocht, op siliconencrème na. Daarvan zijn wel goede resultaten bekend, maar dit product is redelijk duur.

Vet houden om diepe bloedvaten tot rust te brengen

Het blijkt dat je het beste een net-niet afsluitende crème kunt gebruiken, dus een creme die de huidlaag vet houdt en zodoende de bloedvaten in de diepte tot rust brengt. De crème die je nu gebruikt, is prima.

Overigens wordt elk litteken op den duur minder rood en juist vlakker. Dus elke crème zal een positief resultaat hebben, ongeacht of deze echt werkt.

Apotheker Joost Roth:

Voor de behandeling van littekens na een operatie is een langdurige behandeling met siliconengel of siliconenpleisters het beste op zijn plaats.

Siliconengel of -pleisters? Ga voor gel…

Uit dit wetenschappelijk onderzoek (Update on hypertrophic scar treatment. Rabello, Souza, Farina Júnior. Clinics (Sao Paulo). 2014 Aug; 69(8): 565–573] Karagoz et al.) blijken er geen statistisch significante verschillen tussen de behandeling met een siliconengel en siliconen pleisters, vandaar dat ik vanwege de eenvoudige toepassing een siliconengel zou aanbevelen.

De drievoudige werking van siliconen

Een siliconengel heeft een drievoudige werking: het herstelt de vochtbalans, het herstelt de structuur van de huid en het herstelt de kwaliteit van het collageen. Het product Dermatix maakt hiermee littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.

Zo gebruik je het

Je gebruikt de gel als volgt: in een dunne laag op de huid aanbrengen. Na vijf minuten is de gel opgedroogd en kun je er make-up over heen aanbrengen of kleding aandoen. Het wordt aanbevolen om de gel minimaal tweemaal daags te smeren gedurende minimaal 6 tot 12 maanden [Prevention and curative management of hypertrophic scar formation.
Bloemen MC, van der Veer WM, Ulrich MM, van Zuijlen PP, Niessen FB, Middelkoop E. Burns. 2009 Jun; 35(4):463-75.]

Voorbeelden van siliconengel en littekencrème:

Lees ook:

Lees ook