Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Gezicht Klinieken Plastische chirurgie

Drie experts antwoorden: de beste creme tegen littekens

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Dermatoloog, plastisch chirurg en apotheker antwoorden..

Beste creme tegen littekens.

Regelmatig vragen lezeressen ons wat de beste crème is om littekens minder zichtbaar te maken. Het is een lastig probleem. Bij elk mens heelt een litteken anders, en het ligt er ook aan hoe een wond is ontstaan. Is er sprake van een scheur, of is er een keurig, geconditioneerde snee gemaakt tijdens een operatie. En op welk lichaamsdeel zit het? Op huiddelen die makkelijk rekken, kunnen littekens veel breder worden, en op lichaamsdelen die weinig onderhuidsvetweefsel hebben kan een litteken zich makkelijk verdikken.

Nivea, Avene of Wala….?

Een lezeres vraagt zich nu af wat ze het beste op haar knie na een operatie kan smeren. ‘De een adviseert de blauwe doos van Nivea, de ander geeft de voorkeur aan Avène handcrème. Ik gebruik nu Narbengel van Wala (met een tamelijk goed resultaat), maar ik vraag mij af of er een specifieke helende crème hiervoor bestaat, zodat je zo weinig mogelijk nog iets overhoudt van de markering van de wonde.

BeautyJournaal legt deze vraag voor aan drie experts uit haar expertteam: dermatoloog Francis Wu, plastisch chirurg Frank Niessen en apotheker Joost Roth. Hier komen de adviezen!

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu:

De definitie van een litteken

Het is een interessante vraag, die ik eigenlijk altijd eerst met een wedervraag beantwoord: wat wordt precies met een litteken bedoeld? Als je naar de reclame van Bio-oil kijkt, dan zie je vrouwen die het over kleine littekentjes hebben. Dit zijn eigenlijk pigment- of huidirritaties.

Siliconen, massage of laser

In het geval van de lezeres is het aan te bevelen om een product met siliconen te gebruiken: een olie, pleister, dan wel littekenmassage te laten doen of een laserbehandeling.

Een raadsel hoe het werkt

Hoe siliconenolie of -pleister werkt, is niet helemaal bekend. Mogelijk heeft de occlusie (afsluiting) en hydratatie van het stratum corneum (de buitenste huidlaag) en een afgifte van ontstekingsremmende stoffen (cytokinen) een effect op de fibroblasten, die zorgen voor aanmaak van collageen, dus een nieuwe huid.

Geen sluitend bewijs voor vitamine E

De algemene aanname dat vitamine E littekens verhelpt, klopt niet. Er zijn zelfs wetenschappelijke publicaties dat vitamine E op een litteken averechts werkt of eczeem veroorzaakt. Ik ken tot nu toe geen commercieel verkrijgbare crème die goed op littekens werkt.

Francis Wu

De beste skincare van dermatoloog Francis Wu shop je hier: ga naar de website.

 

 

Plastisch chirurg Frank Niessen:frank niessen

Nog geen optimale therapie, de oorzaak blijft nog onduidelijk

‘Omdat we de oorzaak van lelijke littekenvorming nog niet goed kennen, is er nog geen optimale therapie tegen een teveel aan littekenvorming.

Siliconencrème beste onderzocht

Welke crème je moet gebruiken is daarom ook onduidelijk. Geen enkele crème is goed wetenschappelijk onderzocht, op siliconencrème na. Daarvan zijn wel goede resultaten bekend, maar dit product is redelijk duur.

Vet houden om diepe bloedvaten tot rust te brengen

Het blijkt dat je het beste een net-niet afsluitende crème kunt gebruiken, dus een creme die de huidlaag vet houdt en zodoende de bloedvaten in de diepte tot rust brengt. De crème die je nu gebruikt, is prima.

Overigens wordt elk litteken op den duur minder rood en juist vlakker. Dus elke crème zal een positief resultaat hebben, ongeacht of deze echt werkt.

Frank Niessen

 

Apotheker Joost Roth:

Voor de behandeling van littekens na een operatie is een langdurige behandeling met siliconengel of siliconenpleisters het beste op zijn plaats.

Siliconengel of -pleisters? Ga voor gel…

Uit dit wetenschappelijk onderzoek (Update on hypertrophic scar treatment. Rabello, Souza, Farina Júnior. Clinics (Sao Paulo). 2014 Aug; 69(8): 565–573] Karagoz et al.) blijken er geen statistisch significante verschillen tussen de behandeling met een siliconengel en siliconen pleisters, vandaar dat ik vanwege de eenvoudige toepassing een siliconengel zou aanbevelen.

De drievoudige werking van siliconen

Een siliconengel heeft een drievoudige werking: het herstelt de vochtbalans, het herstelt de structuur van de huid en het herstelt de kwaliteit van het collageen. Het product Dermatix maakt hiermee littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.

Zo gebruik je het

Je gebruikt de gel als volgt: in een dunne laag op de huid aanbrengen. Na vijf minuten is de gel opgedroogd en kun je er make-up over heen aanbrengen of kleding aandoen. Het wordt aanbevolen om de gel minimaal tweemaal daags te smeren gedurende minimaal 6 tot 12 maanden [Prevention and curative management of hypertrophic scar formation.
Bloemen MC, van der Veer WM, Ulrich MM, van Zuijlen PP, Niessen FB, Middelkoop E. Burns. 2009 Jun; 35(4):463-75.]

Voorbeelden van siliconengel:

Joost Roth

Lees ook:

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

8 reacties

 • Hoi AJ, we horen hele goede verhalen over Alhydran waarin heel goed gezuiverde aloe vera gel is verwerkt naast andere huidhelende stoffen (van dezelfde fabrikant als Babscare overigens maar prijstechnisch aantrekkelijker).

 • Ik zou graag willen starten met een siliconengel na een operatie aan mijn hals. Zit er nog verschil in kwaliteit tussen de aanbevolen siliconengels? Qua prijs zit er een aanzienlijk verschil in, maar kwaliteit is voor mij het belangrijkste.

 • juni 2017 werd bij mijn vrouw een talgkliercyste verwijderd op haar been, om het liedteken te verminderen adviseerde de huisarts om vitamine e te smeren. Recent werd door hem op exact dezelfde plaats wederom de talgkliercyste verwijderd ter grootte van een koffieboon en raadde huij weer aan gebruik van vitamine e. Dat hebben we dus niet gedaan

 • De vier voorbeelden van siliconengel, zijn deze aangeraden door de experts of gewoon voorbeelden? Ik heb namelijk ook Kelo-cote littekengel gevonden en die klinkt ook erg goed.

  Groetjes,
  Anne

 • Ik weet niet meer hoe ik dat gehoord heb. Beide littekens hebben dezelfde kleur als de huid rondom. Alleen die op mijn buik kleurt niet zo erg mee in de zon maar het litteken wordt ook niet rood en is ook niet spierwit.

 • Wat een bijzondere tip Noortje, hoe kom je daaraan? En hoe heb je kunnen nagaan of je litteken daardoor mooier heelde?

 • Wat mij heel goed geholpen heeft zowel bij mijn litteken van mijn blindedarm operatie (13 cm lang) als een snee in mijn voorhoofd na een auto ongeluk is iets uit de natuur. Zoek schelpen waar aan de binnenkant parelmoer in zit. Druppel daar wat druppeltjes citroen op. De parelmoer lost dan gedeeltelijk op zodat er een soort gelei ontstaat. Smeer dat op het litteken. De wond moet wel dicht zijn.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.