De grey tones zijn hot, maar hoe houd je ze mooi? Lieke Stout geeft advies.

05:48 - 03:28
luistertijd 05:48 - leestijd 03:28

Wella Professionals expert Lieke geeft tips voor mooi grijs haar

Lieke Stout is Education Consultant en kleurspecialist bij Wella Professionals. In dit artikel vertelt ze je alles over het verkrijgen en behouden van mooi grijs haar.

Lieke Stout

Wella expert Lieke Stout

Een grijze kleur, super tof… maar wel een kleur die je altijd moet bijhouden

Waarom? Om dat beter te begrijpen zal ik jullie eerst iets uitleggen over de opbouw van haar en pigmenten.

Het pigment in ons haar heet melanine. Melanine is opgebouwd uit twee verschillende pigmenten. Het ene pigment is er voor om de diepte van ons haar te bepalen.

Hoe donker of hoe licht ons haar is. Het andere pigment bepaalt de warmte en dus het kleurkarakter in ons haar.

Wella kleurenkaart

Een voorbeeld

Natuurlijk rood haar heeft veel meer van het warme pigment en dat uit zich in het koperkleurige haar wat je ziet. Om het haar grijs te kunnen maken, zullen we het haar eerst lichtblond moeten maken door middel van een blondering.

Op het moment dat we haar gaan oplichten zal er altijd warmte vrij komen

Als je van zwart naar blond zou gaan, kom je altijd eerst rood tegen. Vervolgens oranje en als laatst geel.

Dit laatste gele pigment kun je nooit volledig uit het haar verwijderen, want dan zou je het haar helemaal leeg maken van pigment en dan breekt het haar af. Het gele haar kunnen we wel na-tonen met een toning, waar een koele kleur in zit om het gele te onderdrukken en het haar koel blond te maken.

Kleurencirkel

Bij het kleuren van het haar is de kleurencirkel van Oswald heel belangrijk om te zien welke kleur je nodig hebt om de warme kleur koeler te maken. Kleuren die tegen over elkaar in de cirkel staan heffen elkaar namelijk op. Als het haar geel is, hebben we violet (/6) of een as (/1) karakter nodig om het haar koeler te maken.

kleurencirkel

Zo maak je antraciet grijs haar

Antraciet grijs maken we altijd met een blauw karakter (/8) en eventueel in combinatie met andere koele nuances.

Op het moment dat we geel haar antraciet grijs willen maken, waar we gebruik maken van dat blauw karakter, is het heel belangrijk dat we het haar eerst neutraal blond hebben gemaakt door middel van een violet (/6) of as (/1) karakter. Als we een blauw (/8) karakter namelijk direct op geel haar aanbrengen word dit groen.

Als je blauw en geel mengt, krijg je namelijk groen. Zoals we dit op school met verf mengen hebben geleerd, geldt dit ook voor haar kleuren.

Niet de meest makkelijke kleur

Zoals je leest, is grijs dus niet de meest makkelijke kleur om te maken en zal dit dus altijd in meerdere stappen moeten gebeuren.

Ook heel belangrijk: bijhouden van de kleur

Als je dan eenmaal een mooie grijze kleur hebt, is het heel belangrijk om de kleur goed bij te houden door het te wassen met een silver shampoo. Silver shampoo bevat violet kleurdeeltjes, die ervoor zorgen dat het geel onderdrukt blijft.

Het is hierbij ook belangrijk om dit elke keer te doen, want elke wasbeurt zorgt ervoor dat de kleur weer iets vervaagt.

Wella Invigo

Je hebt veel verschillende soorten silver shampoo

Het is belangrijk dat als je haar geel wordt je een silver shampoo gebruikt die ook echt violet is en niet blauw. Binnen Wella hebben wij de Invigo Color Recharge Cool Blond shampoo. Hoe paarser de shampoo hoe geconcentreerd het product is en hoe meer geelpigment het gaat onderdrukken.

Ook is het belangrijk om het haar goed te verzorgen

Haar dat eerder grijs is gekleurd is opgelicht en oplichting zorgt ervoor dat je haarkwaliteit achteruit gaat. Hoe beter je haarkwaliteit hoe beter ook je kleur behouden wordt.

Om het haar na het wassen te verzorgen, kun je de Invigo Color Recharge Cool Blond conditioner gebruiken. Deze verzorgt het haar en bevat ook violetdeeltjes die er weer voor zorgen dat je haar mooi koel blijft van kleur.

Zo af en toe een kleuroppepper

Om de kleur zo optimaal mogelijk te houden, is het goed om af en toe een oppepper te gebruiken, zoals Color Fresh. Dit is een kant en klaar kleurproduct met een verzorgend vitamine complex.

Het is makkelijk aan te brengen vanuit de flacon. Breng aan op gewassen handdoek droog haar. Als je het door je haar masseert schuimt het product wat op er verdeelt zich dus ook makkelijk door het haar. Het heeft een inwerktijd van 5 tot 10 minuten. Nadien goed uitspoelen en alleen een conditioner gebruiken.

Succes! Liefs, Lieke.

Lees ook: zo krijg je een mooie koele grijstint.

Als jij, als lezer van BeautyJournaal, vragen hebt over je haarkleur, stel ze meteen aan Lieke

We zorgen altijd dat je via de BeautyJournaal redactie antwoord krijgt! Gebruik hiervoor het contactformulier op de site, onder vermelding van ‘Lieke’.

Lees ook