Gezicht

Video: 100 jaar skin care. Must watch!

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Van tanning oil tot slakkenslijm

Video: 100 jaar skin care. Must watch!

Eerder blikten we op BeautyJournaal al terug op een eeuw lang nagels lakken en kon je zien hoe vrouwen wereldwijd de afgelopen 100 jaar hun lippen hebben gestift en in welke kleuren. Vandaag zoomen we in op 100 jaar skin care. Een must watch, want je zult zien dat er de afgelopen eeuw veel is veranderd. Wat begon met een simpele tanning oil van Coco Chanel in de jaren twintig (de nadelige effecten van de zon waren toen nog lang niet bekend) groeide in de jaren daarna uit naar een zeer omslachtig ritueel in de jaren dertig. Hoe meer producten hoe beter, was toen de gangbare opvatting. En in de jaren veertig moest skin care vooral vol en romig zijn, want dat was een teken van ‘the fountain of youth’.

Reinigen, reinigen, reinigen

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het belang van een goede, grondige reiniging duidelijk en deden de cleaners hun intrede. En nog eens tien jaar laten werd langzaam duidelijk dat skin care ook moet beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Klein detail: de toen verkrijgbare SPF beschermden alleen nog maar tegen UVB. Dus tegen verbranden, niet tegen huidveroudering.

In de decennia daarna zien we meer en meer gerichte skin care opkomen, voor speciale aandachtsgebieden. Zoals de oogcontour in de jaren zeventig en acne in de jaren tachtig. Acne producten moesten destijds ook vooral tintelen op de huid. Dat was een teken dat ze werkten.

Enzymen en zuren

De jaren negentig is de kick-off van het tijdperk van enzymen en zuren, zoals AHA. Meer en meer skin care verzorgt niet alleen de huid, maar verwijdert ook dode huidcellen middels een (chemische) peeling.

En dan wordt het 2002…

Het jaar waarin de Amerikaanse FDA het middel Botox goedkeurt en we steeds meer ‘bevroren’ voorhoofden zien. Maar ook meer en meer cosmetische artsen. Het begrip skin care verbreedt zich en is niet alleen meer iets uit een potje.

Korea als bakermat van trends

Vanaf 2010 zien we veel Koreaanse invloeden op het gebied van skin care. Van sheet masks, tot crèmes met slakkenslijm. Ze waaien eerst over naar de Verenigde Staten, maar komen daarna ook in Europa terecht. Monique schreef er in 2014 al een interessant artikel over en Corine ging eerder dit jaar zelf naar Korea om daar een kijkje in de spreekwoordelijke keuken te nemen en ze leerde er beautytrucs.

Bekijk ook het volgende filmpje:

En wat wordt de volgende trend, volgens jou? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

2 reacties

  • Leuk stukje. Heb eind mei voor het eerst injectables en botox laten doen. Vandaag op controle geweest. Ik ben er reuze blij mee. Het is heel subtiel gedaan. Bij mijn jukbeenderen wat, bij mijn wangen wat en mijn lippen een beetje. Had zo’n dunne bovenlip gekregen (leeftijd). Een ander ziet het niet en denkt/zegt alleen maar wat zie je er goed uit. Ik denk dus dat de trend betreffende injectables en botox zich voortzet. Je moet er wel voor sparen maar dan heb je ook wat.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.