Van moon manicure tot french manicure

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

Video: 100 jaar nagels lakken

Nagellak heeft een langere historie dan je wellicht zou denken. De Chinezen gebruikten in 3000 voor Christus al een mengsel van bijenwas, eiwit, gelatine en natuurlijke kleurstoffen om hun nagels te versieren. En ook de Egyptenaren kleurden hun nagels, waarbij de sociale klasse voornamelijk de kleur bepaalde; lichte kleuren voor het gewone volk en rood voor de high society. Het is dan ook niet voor niets dat vandaag de dag rood nog steeds een iconische kleur is.

De autoindustrie draagt een steentje bij

De eerste echte nagellak, zoals we die vandaag de dag kennen, werd echter pas in 1916 gelanceerd en bestond uit een formule die grotendeels afgekeken was van de autoindustrie. Als je auto’s van lak kunt voorzien, moet dat ook voor je nagels lukken, zal men hebben gedacht.

Van moon manicure tot french manicure

Nu, 100 jaar later, hebben we diverse nagelstijlen de revu zien passeren. Van de zogenaamde moon manicure in de jaren twintig van de vorige eeuw, tot de french manicure in de jaren zeventig. Tevens opvallend is hoe de maatschappelijke ontwikkelingen zich door de jaren heen hebben weerspiegeld in onze nagels. Zowel in kleur als in vorm. Daar waar in de eerste decennia van de vorige eeuw lange en amandelvormige nagels populair waren, veranderde dat in de jaren veertig toen het voor vrouwen meer en meer gebruikelijk werd ook een baan te hebben.

100 jaar nagels

Bij wijze van eerbetoon aan 100 jaar nagels lakken heeft het Amerikaanse tijdschrift Allure de belangrijkste stijlen, invloeden en ontwikkelingen op nagelgebied voor je gebundeld in een leuke (en ook leerzame… want wit je dat acrylnagels zijn uitgevonden door een tandarts?) video.

Lees ook