Het geheim van amandelzuur: geen downtime en zelfs voor de gevoeligste huid

06:58 - 04:11
luistertijd 06:58 - leestijd 04:11

PCA Skin Perfecting Peel: “peel the skin without peeling”

Het Amerikaanse huidverbeterende skin care merk PCA Skin introduceerde onlangs de nieuwe Perfecting Peel. Een verrassend milde peeling, die zeer geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

PCA Skin zelf zegt over deze peeling: “Now you can peel the skin without peeling.” Oftewel: deze behandeling geeft je de resultaten van een ‘gewone’ peeling, maar dan zonder de risico’s en de bijwerkingen, zoals roodheid en schilfering.

PCA Skin expert Ahmet Turkkani, van Dermaesthetics in Bussum

Corine sprak met Ahmet Turkkani, PCA Skin expert en trainer bij Dermaesthetics in Bussum, over deze veelbelovende nieuwe behandeling.

Perfecting Peel: het hele jaar door te gebruiken, zonder downtime

De Perfecting Peel is op basis van amandelzuur. Ahmet legt uit waarom dit zuur juist zo geschikt is voor deze nieuwe peeling: “Vergeleken met andere zuren heb je bij de Perfecting Peel met amandelzuur nagenoeg geen vervelling.

Veilig en mild amandelzuur

Daarnaast is amandelzuur een uiterst veelzijdige werkstof. Het werkt probleemoplossend bij acne, gevoeligheid en pigment. Maar ook verjongend, doordat amandelzuur de huid op termijn haar volume terug geeft. Twee vliegen in één klap dus.”

De Perfecting Peel is dusdanig mild, dat je hem het hele jaar door kunt toepassen. Maar dat is niet het enige voordeel van de mildheid. Ahmet: “Je hoeft voor de Perfect Peel geen ervaren en bedreven peeling klant te zijn.

Ideaal als je huid nog geen peelings gewend is

De Perfect Peel is daarmee een perfecte opstapbehandeling voor mensen die nog geen peelings gewend zijn en hier graag een keer mee willen kennismaken. Of juist voor klanten met een gevoelige huid of een getinte huid. Dit zijn de huiden waarbij je extra moet oppassen met de reguliere peelings.”

Maar eerst: de huid voorbereiden op de peeling

Voor een optimale en effectieve werking van de Perfecting Peel is het belangrijk om eerst de huid voor te bereiden. Ahmet legt de verschillende stappen uit:

Verweken van celbruggetjes

“Na het reinigen van de huid met de Facial Wash van PCA Skin om vuildeeltjes te verwijderen en talg op te lossen, tonifiëren we de huid met een tonic op basis van zuren, die tevens verwekend werkt op de celbruggetjes.

Hierdoor laten de dode huidcellen die op de huid liggen makkelijker los bij de volgende stap, de Gentle Exfoliant. Deze scrub buffert bovendien de huid en zorgt ervoor dat de peeling daarna beter door de huid wordt opgenomen.”

Een gehydrateerde huid biedt minder weerstand tegen de peeling

Een belangrijke stap in het voorbereiden van de huid op een peeling is het hydrateren van de huid. Een stap die volgens Ahmet nog vaak vergeten wordt. “Als de huid vochtarm is, dan liggen alle dode huidcellen dakpansgewijs dicht op elkaar gestapeld op de huid.

Zonder weerstand, dus geen downtime

Als de peeling daardoor heen wil, dan moet het zuur van de peeling eerst de tussenstof tussen de huidcellen oplossen. Maar de dakpannen van de huid liggen zo dicht op elkaar dat de huid de peeling niet of nauwelijks opneemt; de huid verzet zich tegen de peeling en biedt weerstand.

En deze weerstand vertaalt zich in een reactie van de huid op de peeling. Dat is juist de downtime die we niet willen.”

Het is dus zaak de weerstand van de huid zo klein mogelijk te houden en de huid goed te hydrateren. Ahmet: “Vergelijk de gehydrateerde huid het met een spons.

Wanneer een spons zich helemaal heeft volgezogen met water, dan is de spons op zijn grootst en is bovendien de tussenruimte tussen de sponsdeeltjes het grootst. De peeling kan hier makkelijk doorheen, zonder weerstand te ondervinden.”

In laagjes aan te brengen: maatwerk

De Perfecting Peel is in laagjes aan te brengen, waardoor de behandeling uitstekend te finetunen valt op de huid van de klant.

Ook voor gevoelige huidjes

Ahmet: “Dit is natuurlijk afhankelijk van de indicatie en van wat de betreffende huid kan hebben. Bij een zeer gevoelige huid gebruik je de minste laagjes en bij de acnehuid de meeste. In de praktijk varieert dit van één laagje tot vier laagjes.”

Effectief tot in de stekelcellenlaag

Meteen na het aanbrengen van de Perfecting Peel ervaart de klant een ietwat prikkelend gevoel. Ahmet: “Zodra dat gevoel is afgezakt, dan zit de peeling volledig in de stekelcellenlaag van de huid. Daar gaat het amandelzuur aan de slag met het verweken van de celbruggetjes.”

Ontelbare kleine schaartjes knippen de celbruggetjes door

Veel zuren lossen de verhoornde cellen zelf op en daarom kunnen peelings wel eens wat pittig aanvoelen op de huid. Amandelzuur daarentegen pakt niet de dode huidcellen aan, maar juist de celbruggetjes daartussen. Ook daarvoor heeft Ahmet een treffende metafoor:

“Amandelzuur knipt als ontelbare kleine schaartjes de celbruggetjes door. Dode huidcellen laten daarna vanzelf los, ze worden op een natuurlijk manier door de huid afgestoten. En niet op de versnelde manier, zoals bij veel andere peelings wel gebeurt. Hierdoor voelt de peeling minder pittig aan, maar heb je wel het resultaat van een peeling.”

Tot slot nog een interessant feit: peelings preventief bij huidkanker

Ahmet vertelt dat op de website van de Amerikaanse Skin Cancer Foundation hele interessante wetenschappelijke onderzoeken staan over ‘skin resurfacing’ en de preventieve werking daarvan bij huidkanker. Klik hier om meer te lezen.

Het verwijderen van huidlaagjes

Ahmet: “Skin resurfacing is een generieke term voor behandelingen, waarbij je de bovenste huidlagen verwijdert. Denk aan microdermabrasie en bijvoorbeeld aan, jawel… peelings. Vaak bevatten deze bovenste huidlagen de cellen die kunnen uitgroeien tot kankercellen. Het verwijderen van deze huidlagen is dus een goede preventiemethode. Naast verstandig omgaan met de zon en smeren met een hoogwaardige SPF natuurlijk.”

En laat PCA Skin – naast effectieve peelings – ook uitstekende zonbeschermingsproducten hebben, goedgekeurd door de Skin Cancer Foundation…

Ben jij beauty professional en wil je meer weten over dit huidverbeterende merk?

Neem dan contact op met Dermaesthetics via het contactformulier.

Dit artikel is onderdeel van het Brands We Love dossier van PCA Skin op BeautyJournaal.

Lees ook