De olie balm bestaat al vele decennia, nu is hij terug als ultieme reiniger

02:32 - 01:31
luistertijd 02:32 - leestijd 01:31

Olie om je huid schoon te maken is helemaal hot

Het is een interessante vraag, die ik mezelf ook wel eens stel, als ik mijn huid reiniging met niets meer en niets minder dan een abrikozenpitolie. Het vet is lekker om mee te masseren, maar maakt het echt schoon? En wat doe je met de vettigheid die achterblijft? Moet dat of juist niet?

De Amerikaanse dermatologe en skincare deskundige Zoe Draelos legt het uit:

‘Reiningsolie is een water in olie emulsie die je over de huid verspreidt met een wattenschijfje of gewoon lekker je vingers. Je spoelt het af met veel water. Je zal ook zien dat de olie wat melkachtig wordt zodra het in aanraking komt met water. Minerale olie, castor olie en jojoba olie zijn het meest gebruikt. Je kunt overigens ook een heel gewone natuurlijke olie hiervoor gebruiken, denk aan olijf, abrikozenpit, jojoba, et cetera.

Goed bij waterproof producten en medische camouflage producten

Vooral waterproof producten laten zich goed verwijderen met olie, simpelweg omdat er nauwelijks tot geen water in die producten zit en ze bestand zijn tegen vocht. Dus reinigen met vocht alleen heeft geen zin. Olieachtige substanties lossen meteen de vetten op in het product. Bovendien is het fijn voor mensen met een gevoelige huid omdat er minder kans op uitdroging is vanwege het vettige residue.

Je kunt de olie ook even een paar minuten in laten trekken voordat je de make-up verwijdert met water. Ook ideaal om waterproof zonnebrandcreme te verwijderen, zonder dat je hard moet boenen.

Steeds vaker duiken ook cleansing balms weer op.  Ze zijn te vergelijken met cold creams. Je moet ze verwarmen in je handpalmen om handelbaar te maken.

De olie en de balm

De balms zijn ook ideaal voor zware make-up, ook theater make-up en waterproof camouflage make-up die gebruikt wordt na bijvoorbeeld operaties en medische huidbehandelingen.

Veel gebruik zijn de eerder genoemde olien, maar ook olie uit kokosnoot, olijfolie, druivenpit, amandel olie. Gecombineerd met bijenwas of shea boter.

Even verwarmen

Heerlijk is het om de balm te gebruiken met een verwarmd katoenen doekje. Beroemd hiervoor is de cleansing balm van Eve Lom die zij veertig jaar geleden al uitvond.

Getipte cleansing balms door BeautyJournaal:

Lees ook