Retinol, Aloe Vera, vitamine E creme….het doet wat!

02:15 - 01:21
luistertijd 02:15 - leestijd 01:21

helpt retinol ook bij littekens

dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

Onze plastisch chirurg dr Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam kan niet alleen kundig opereren en hij is ook een van de bekendste littekenspecialisten in ons land en doet voortdurend onderzoek naar de verbetering van littekens.

Onlangs kwam de vraag binnen van een lezeres of retinol helpt bij het minder zichtbaar maken van oude littekens, ze heeft daar goede ervaring mee, maar vroeg zich af of dit toeval is. Bovendien wil ze graag weten wat helpt om verse littekens mooi te laten helen. En of je de huid al voorbereidend voorafgaand aan een operatie in conditie kan/moet brengen. Ze vraagt het in verband met een borstoperatie.

dr Frank Niessen vertelt….

Er is weinig onderzoek gedaan waar uit blijkt dat je voor een ingreep al een crème moet smeren. Ik geloof er wel in dat je het wondgebied moet voorbereiden op een ingreep.

Bij kinderen is aangetoond dat vitamine E crème smeren voor de ingreep een mooier litteken geeft. Persoonlijk werk ik met Aloë Vera voor en vlak na de ingreep.

Retinol kan een positief effect hebben op bestaande littekens, ze kunnen er wat vlakker en lichter van worden. Dat zou ik dus pas later gebruiken.

Heb jij een vraag aan de dokter?

 

Lees ook:

 

 

Lees ook