Borsten/decollete Cosmetisch medisch Dermatologie Dermatologie Expertadvies Gezicht Lichaam Operatietechnieken Plastische chirurgie Vitamine A (+derivaten)

dr Frank Niessen: helpt retinol ook bij littekens

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Retinol, Aloe Vera, vitamine E creme….het doet wat!

helpt retinol ook bij littekens

dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

Onze plastisch chirurg dr Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam kan niet alleen kundig opereren en hij is ook een van de bekendste littekenspecialisten in ons land en doet voortdurend onderzoek naar de verbetering van littekens. Onlangs kwam de vraag binnen van een lezeres of retinol helpt bij het minder zichtbaar maken van oude littekens, ze heeft daar goede ervaring mee, maar vroeg zich af of dit toeval is. Bovendien wil ze graag weten wat helpt om verse littekens mooi te laten helen. En of je de huid al voorbereidend voorafgaand aan een operatie in conditie kan/moet brengen. Ze vraagt het in verband met een borstoperatie.

dr Frank Niessen vertelt….

Er is weinig onderzoek gedaan waar uit blijkt dat je voor een ingreep al een crème moet smeren. Ik geloof er wel in dat je het wondgebied moet voorbereiden op een ingreep.

Bij kinderen is aangetoond dat vitamine E crème smeren voor de ingreep een mooier litteken geeft. Persoonlijk werk ik met Aloë Vera voor en vlak na de ingreep.

Retinol kan een positief effect hebben op bestaande littekens, ze kunnen er wat vlakker en lichter van worden. Dat zou ik dus pas later gebruiken.

Heb jij een vraag aan de dokter?

 

Tips van beautyJournaal voor retinolhoudende cremes:

Lees hier ook wat apotheker Joost Roth te vertellen heeft over het gebruik van vitamine a (zuur) en derivaten voor de huid.

En hier een achtergrondartikel over vitamine A naar aanleiding van een wetenschappelijke literatuurstudie.

 

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

3 reacties

 • Beste Marieke, hierbij ontvang je het antwoord van dr Niessen op jouw vraag over littekencreme

  Beste Marieke,

  Over littekenbehandeling is veel geschreven, maar weinig bewezen.
  Op basis van mijn eigen wetenschappelijke onderzoek is het verstandig om twee weken voor de ingreep het gebied waar geopereerd wordt in te smeren met Aloe Vera creme met vit E. (Alhydran van BAP Medical), twee keer daags. Daar ga je vanaf een week na de ingreep mee door gedurende drie weken. Daarna mag je het litteken vet houden, het maakt niet uit met wat voor creme. Retinol zou ik niet doen ivm de huidallergie/irritatie die je ervan van kunt krijgen.
  Krijg je toch lelijke littekens, dan is siliconen behandeling een optie.

  Met vriendelijke groet,

  Dr. Frank Niessen

 • Ik ga binnenkort een een borstverkleining doen en ik ben mij vast aan het inlezen over littekenpreventie. Ik heb nog wel een paar vragen:

  – Ik ben nog vrij jong (27) en wondjes helen altijd vrij snel…Nu las ik ook over laserbehandelingen..Denkt u dat een crème volstaat voor een jonge en snel helende huid? (ik weet dat het misschien moeilijk in de schatten is op afstand).
  – Is een retinol houdende crème al voldoende of werkt zo een crème op doktersrecept beter?
  – In hoeverre werkt een Retinol crème beter dan de speciale littekencrèmes? Ik heb veel positieve verhalen gehoord over Biodermal littekencrème, Staudt littekencrème, Bio-oil, VSM littekencrème en die zijn vrij voordelig en makkelijk te verkrijgen (geen idee of hier Retinol in zit trouwens).

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.