Cosmetisch arts Tom van Eijk ziet roodheid en jeuk snel afnemen bij littekens

02:00 - 01:12
luistertijd 02:00 - leestijd 01:12

Littekens minder dik en rood na botox injectie

Cosmetisch arts Tom van Eijk

Doorbraak in behandeling van litteken-patiënten

Wetenschappelijk onderzoek door artsen van de Universiteit van Caïro, Egypte, heeft aangetoond dat overmatige littekenvorming kan worden tegengegaan door behandeling met botuline toxine (Botox). Het onderzoek richt zich op zowel de dikte van de littekens als de bijkomende symptomen, zoals pijn en jeuk. Beiden verminderden sterk; de dikte zelfs met circa 80%. Daarnaast blijkt de behandeling van littekens met Botox geen bijwerkingen te kennen die wel bij behandeling met corticosteroïden voorkomen, zoals roodheid en het dunner worden van de huid.

De resultaten van het onderzoek lees je hier (Engels).

Overgevlogen uit Singapore en Australië

Drs. Tom van Eijk, cosmetisch arts, werkzaam bij het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam, vertelt: “Wij gebruiken al meer dan tien jaar botuline toxine tegen rimpels, migraine en overmatige transpiratie, maar de toepassing tegen littekenvorming was voor ons nieuw. De eerste positieve geluiden hierover kwamen ongeveer een jaar geleden van onze collega’s uit Singapore en Australië.”

Hypertrofische littekens

Overmatige littekenvorming (hypertrofie) na een verwonding of operatie kan ontsierende littekens veroorzaken. Deze zogenaamde hypertrofische littekens geven vaak cosmetische, maar ook mechanische bezwaren, zoals pijn bij het bewegen.

De tot nu toe meest toegepaste methode om deze hypertrofische littekens te behandelen bestaat uit het inspuiten van het littekenweefsel met corticosteroïden (prednison). De bezwaren van corticosteroïden zijn dat de huid dun kan worden en vaatafwijkingen kan gaan vertonen. Hierdoor worden rode adertjes zichtbaar. Daarnaast is de behandeling met corticosteroïden reactief (dus pas wanneer het hypertrofische litteken is ontstaan), terwijl de behandeling met botuline toxine direct na de ingreep kan beginnen. Overmatige littekenvorming kan hiermee worden voorkomen.

Lees ook