Hou dit lijstje bij de hand!

03:47 - 02:16
luistertijd 03:47 - leestijd 02:16

Afgelopen weekend heb ik op de beautybeurs voor professionals, de Beauty Trade Festival in Utrecht twee korte lezingen gegeven over hoe je eenvoudig als schoonheidsspecialiste aan je klant kan overbrengen wat er in de producten zit die je gebruikt, dan wel die ze bij je koopt. En hoe jij als consument je eigen shortcut kan maken, zodat je niet meer vergeet wat essentieel is in je pot creme.

Marketeers hebben de gewoonte om je lectures te geven over de complete herbaria waarvan fragmenten in de cremes en lotions zijn gebruikt. Dat klinkt namelijk indrukwekkend, maar eigenlijk zegt het weinig. Schoonheidsspecialisten denken dan vaak dat ze die ellenlange opsommingen moeten onthouden, dan wel voor moeten lezen uit een folder en de klant kan alleen maar denken, tenzij ze chemicus of bioloog is, ‘forget it, ik geloof ik het.’

Toch is het nuttig om helder te krijgen waaraan moderne skincare moet voldoen. Het vergemakkelijkt voor jou als schoonheidsspecialiste je communicatie, en als consument je aankoopbeslissing.

Dit is het overzicht:

Lees ook: anti-oxidanten, hoe weten we of ze werken?

De best bewezen werkzame stoffen, volgens de wetenschappelijke database PubMed:
1: met bewezen werkzaamheid, gebleken uit tevens klinische in-vivo studies (placebo gecontroleerd en dubbel blind): retinol en derivaten, vitamine c, alfalipoleenzuur, polypeptiden, laag moleculair hyaluronzuur, salicyloylphytosphingisinen. Stoffen met aantoonbare in-vivo studies, maar niet placebo gecontroleerd en dubbelblind: vitamine e, niacinamide ofwel vitamine b3 en fytohormonen.
2: stoffen waarvan alleen in vitro op celcultuur de werkzaamheid is bewezen: co enzym Q10, polyfenolen, fytosterolen.

NOTE: retinol met hogere percentages mogelijk in de ban in 2018. De Europese Commissie is bezig een verordering op te stellen waarin staat er in gezichtsproducten geen hogere percentages retinol mogen zitten dan 0,3%. Dit gaat opschudding geven omdat men tegenwoordig met 1 tot 6% formuleert. We gaan er nog meer over horen. Het is ook nog onduidelijk wat er voor peelings gaat gelden.

De droomcocktail

Je droomcocktail voor skincare kan bestaan uit een mix van niacinamide, peptiden, anti-oxidanten, retinol en uv filters.

Nog enkele must knows…

Lees ook