Afgelopen weekend heb ik op de beautybeurs voor professionals, de Beauty Trade Festival in Utrecht twee korte lezingen gegeven over hoe je eenvoudig als schoonheidsspecialiste aan je klant kan overbrengen wat er in de producten zit die je gebruikt, dan wel die ze bij je koopt. En hoe jij als consument je eigen shortcut kan maken, zodat je niet meer vergeet wat essentieel is in je pot creme.
Marketeers hebben de gewoonte om je lectures te geven over de complete herbaria waarvan fragmenten in de cremes en lotions zijn gebruikt. Dat klinkt namelijk indrukwekkend, maar eigenlijk zegt het weinig. Schoonheidsspecialisten denken dan vaak dat ze die ellenlange opsommingen moeten onthouden, dan wel voor moeten lezen uit een folder en de klant kan alleen maar denken, tenzij ze chemicus of bioloog is, ‘forget it, ik geloof ik het.’
Toch is het nuttig om helder te krijgen waaraan moderne skincare moet voldoen. Het vergemakkelijkt voor jou als schoonheidsspecialiste je communicatie, en als consument je aankoopbeslissing.
Dit is het overzicht:
- antioxidanten zoals vitaminen, co-enzymen en fytochemicalien
- celregulatoren zoals retinol, peptiden en groeifactoren
- vetstoffen, waaronder omegavetzuren en ceramiden
- hydratanten, waaronder het nu populaire hyaluronzuur maar laten we ook glycerine niet vergeten
- zuren, waaronder glycolzuur voor hydratatie, alpha- en betahydroxyzuur voor peelingeffect en de laatste ook anti-bacterieel, amandelzuur en melkzuur, tevens milde peelingstoffen
- uv-filters, mits er rekening meehoudend dat je een dagcreme te dun smeert om een bijv spf 20 te halen. Advies is dan om te stapelen: dagcreme met spf, foundation met spf, mineraal poeder.
Lees ook: anti-oxidanten, hoe weten we of ze werken?
De best bewezen werkzame stoffen, volgens de wetenschappelijke database PubMed:
1: met bewezen werkzaamheid, gebleken uit tevens klinische in-vivo studies (placebo gecontroleerd en dubbel blind): retinol en derivaten, vitamine c, alfalipoleenzuur, polypeptiden, laag moleculair hyaluronzuur, salicyloylphytosphingisinen. Stoffen met aantoonbare in-vivo studies, maar niet placebo gecontroleerd en dubbelblind: vitamine e, niacinamide ofwel vitamine b3 en fytohormonen.
2: stoffen waarvan alleen in vitro op celcultuur de werkzaamheid is bewezen: co enzym Q10, polyfenolen, fytosterolen.
NOTE: retinol met hogere percentages mogelijk in de ban in 2018. De Europese Commissie is bezig een verordering op te stellen waarin staat er in gezichtsproducten geen hogere percentages retinol mogen zitten dan 0,3%. Dit gaat opschudding geven omdat men tegenwoordig met 1 tot 6% formuleert. We gaan er nog meer over horen. Het is ook nog onduidelijk wat er voor peelings gaat gelden.
De droomcocktail
Je droomcocktail voor skincare kan bestaan uit een mix van niacinamide, peptiden, anti-oxidanten, retinol en uv filters.
Nog enkele must knows…
- Groot moleculair hyaluronzuur zou beter zijn in hydrateren van de huid, het kleine moleculaire dat is beter opneembaar is houdt de huidelasticiteit beter op peil, en dat klopt ook.
- Vitamine C is het beste werkzaam vanaf 10%.
- Van fillers wordt altijd gezegd dat ze ook de collageenproductie stimuleren omdat er als gevolg van huidirritatie door het prikken de huid reageert alsof er een wond is die gedicht moet worden (met collageen en elastine). Bekend is nu ook dat de fibroblasten door het prikken worden uitgerekt en dat dat de collageenproductie stimuleert.
- Voor jonge mensen wordt geadviseerd: anti oxidanten, niacinamide en co enzym Q10 + uv en IR protectie.
- Voor 35+ luidt het advies: celregulatoren zoals retinol, peptiden en groeifactoren + uv en IR protectie.