Advies van cosmetisch arts Frodo Gaymans bij 40-60 jarigen

07:17 - 04:22
luistertijd 07:17 - leestijd 04:22

Dokter Frodo: Zo behoud je balans in een verouderend gezicht, bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar.

Cosmetisch artsen leren zo langzamerhand toch weer op een nieuwe manier naar de anatomie van het gezicht te kijken, en met name hoe het gezicht veroudert. Dit is nodig, want we hebben ondanks de goede bedoelingen het afgelopen decennium te zwaar volumineuze gezichtsdelen gezien, die een vrouw er niet jonger uit lieten zien, maar vooral meer als een karikatuur. Te volle lippen, appelwangen, onbeweeglijke gezichtsspieren.

Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans (lid van BeautyJournaal’s expertteam) heeft een heel eigen kijk op gezichtsverfraaiing. Hij wil de natuurlijke schoonheid van jouw gezicht behouden, zonder vastomlijnde kunstmatige ingrepen alsof er met sjablonen is gewerkt en een leerboek vol wiskundige berekeningen bij de hand is gehouden. Daarbij werkt hij liever met injectables, fillers, dan met Botox. Zeker als je ouder wordt.

Volume heb je nodig om volume terug te brengen, het uitschakelen van spiertjes kan het aanzien van volumeverlies alleen maar verergeren.

In het vorige artikel met de arts bespraken wij wat de mooiste preventieve aanpak is bij dertigjarigen. Hier werd vooral ingegaan op waarom je dan al die kleine signalen van volumeverlies moet opvangen en corrigeren, en waarom de aanpak van wallen en kringen op die leeftijd zo essentieel is.

Nu bespreken we de mogelijkheden voor veertig- tot zestigjarigen.

Je vertelde al eerder dat veel eerste lijntjes rond ogen en op voorhoofd een gevolg van volumeverlies zijn bij dertigjaren, en dat je dan toch moet oppassen met Botox. Hoe is dat als je de 40 passeert?

‘Bij veertigjarigen is het proces van volumeverlies nog meer toegenomen. Je behandelt dezelfde gebieden als bij een dertiger: jukbeenderen, slapen en rondom ogen, maar dan met een wat grotere hoeveelheid filler, geen Botox. Pas dan als er na vulling nog teveel beweging is kun je nog Botox toepassen.’

Bekijk hier wat BeautyJournaal’s Monique liet doen om de contouren weer iets te versterken:

Focus op de mond-regio

‘Op deze leeftijd wordt de mond-regio belangrijk. Eerste liplijntjes worden zichtbaar, de kin gaat iets naar binnen vallen, waardoor marionetlijntjes van mondhoek naar kin kunnen ontstaan, en de wangen kunnen lichte plooien gaan vertonen. Ik vul dan het volume aan de onderlip juist iets op, en niet in de bovenlip. De lip krijgt zo weer een steviger basis om op te rusten. Ook de kin krijgt wat extra volume, waardoor hij weer wat naar voren komt. Je krijgt meer definitie, maar heel subtiel.’

Het kaakhoekje van de vijftiger

‘Bij vijftigers wordt ook het teruglopende volume van de wangen zichtbaarder, de kaakhoeken verslappen waardoor de mondhoekje naar beneden gaan hangen. Nu is het heel interessant die kaakhoekjes weer te verstevigen, dat trekt ook de halshuid weer wat aan.’

Liquid Facelift in combinatie met een kaaklift.

Te zichtbare spieren weer ‘embedden’ in vulling

‘Punt is ook dat spieren gaan uitzakken, en ze moeten harder werken. In een dunnere huid wordt dat alleen maar zichtbaarder. Als je meer volume creëert rond de spieren worden de samentrekkingen minder zichtbaar en wordt er minder aan de huid getrokken, met een verminderd risico op rimpelvorming.’

Heeft het nog zin als je zestig bent?

‘De zestiger kun je zo mooi maken, ja echt! Doordat het volumeverlies al flink heeft doorgezet, met hollere wangen, slinkende kaaklijn. Er is zo veel volumeverlies op deze leeftijd. Wanneer je het volume weer helemaal aanvult zie je echt een vernieuwde, stralende persoon.’

Let op de balans bij zestigers

‘Je moet uiteraard veel meer volume gebruiken dan bij de andere leeftijdsgroepen, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Het moeilijke van een behandeling is wel dat je het balans in een gezicht wilt behouden. Als je bijvoorbeeld bij de zestigers de lippen gaat vergroten staat dit niet meer goed in verhouding met de rest van het gezicht, je zou dan echt het hele gezicht moeten behandelen.’

Jong beginnen dus?

Betekent dit dat je eigenlijk al jong moet beginnen? Nee…niet per se. De resultaten hoeven niet mooier te zijn als je vroeger begint. Punt is dat wanneer je het al eerder laat bijhouden, het verouderingsproces veel minder ziet plaatsvinden, het valt je niet meer op. Maar ook wanneer je op latere leeftijd begint, is het resultaat prachtig. Zoals ik al aangaf: door het volumeverlies wordt de werking van de spieren zichtbaarder, alsof ze harder werken en dat trekt steeds meer plooien in de dunnere huid.’

Hoe vaak is behandeling aan te bevelen?

Een goede behandeling bestaat meestal uit 4 of 5 losse behandelingen, als dat eenmaal gebeurd is, ik noem het een basisherstel, komt de klant vaak eens in de 2 jaar terug,’ zegt Frodo.

‘Wanneer er vrouwen regelmatig terugkomen voor het onderhoud merk je ook dat hun huid heel mooi blijft. Als de huid mooi gespannen blijft liggen over de onderstructuur is de doorbloeding beter. Het gaat dus puur om het goed onderhouden van je huid.’

Tot slot: de misvatting over voorhoofdslijntjes…

‘Het is een misvatting dat je voorhoofdlijntjes moet behandelen met Botox. Deze ontstaan namelijk door overhangende oogleden, wat vaak weer een gevolg is van zakkende wenkbrauwen. Je trekt vervolgens je wenkbrauwen op om dat effect te verminderen. Hierdoor worden de voorhoofdspieren overmatig aangespannen. Botox pakt de oorzaak niet aan. Het is belangrijk om dit volumeverlies te herstellen.’

C-ooglift in combinatie met een wenkbrauwlift.

….en de voordelen van facials

‘Gezichtsbehandelingen zijn een heel goede aanvulling, maar weet waar je prioriteiten liggen. Als je huid sterk verrimpeld is, helpen facials niet. Als je ook als je ouder bent nog veel volume en een niet zo gerimpelde huid hebt, zijn de resultaten altijd geweldig. Omdat de ondergrond nog zo lekker vol is. Ook goede huidverzorgingsproducten helpen daarbij.

Rimpels door volumeverlies zal je toch met wat zwaardere middelen moeten terugdringen, bovendien is dat ook goedkoper uiteindelijk. We zoeken in het Huidcentrum van onze kliniek graag de synergie: facials met peelings, IPL, endermologie + injectables vullen elkaar prachtig aan.’

logo kliniek wit

Lees ook