Wat een topproducten, en houdt het mijn melasma onder controle?

16:52 - 10:07
luistertijd 16:52 - leestijd 10:07

Hoe houdt Corine haar melasma onder controle….

Op de redactie van BeautyJournaal komen regelmatig schitterende nieuwe merken voorbij. Toch ben ik zeker op het gebied van skin care al een behoorlijke tijd trouw aan de ZO Medical producten van Zein Obagi, aangezien deze mijn melasma het beste onder controle houden (… helemaal verdwijnen doet het nooit en zeker in de zomer liggen nieuwe pigmentvlekken op de loer).

Soms levert dat een spagaat op: vasthouden aan datgeen waarvan je weet dat het werkt of toegeven aan een gezonde nieuwsgierigheid naar iets nieuws. Met als risico een terugkerend melasma. En da’s een lastige spagaat.

Met Ahmet op de foto. Zo’n Instagram frame vraagt er natuurlijk om…

PCA is echt goed geformuleerd, daar word je blij van

Vorig jaar had ik het voorrecht uitgebreid met Ivana Veljkovic te mogen spreken, productontwikkelaar bij PCA Skin in Amerika, toen het bijna voltallige BeautyJournaal team een PCA Skin Peeling onderging; je leest het artikel hier nogmaals.

Ivana is ontzettend slimme vrouw, die als Bosnische vluchteling letterlijk en figuurlijk een lange weg heeft afgelegd om te komen waar ze nu staat. Een vrouw met een zeer gedegen kennis van werkzame stoffen en aflevertechnieken.

Ook de kennis van Ahmet is overweldigend

Het gesprek met Ivana maakte me nieuwsgierig naar de behandelingen en producten van PCA Skin. En nog belangrijker: haar deskundigheid en schitterende resultaten die ze heeft behaald – ook bij klanten met melasma of hyperpigmentatie – gaven mij het vertrouwen dat ik mijn huid wel kon toevertrouwen aan dit merk.

En aan de deskundige handen van Ahmet Turkkani niet te vergeten, trainer bij Dermaesthics in Bussum. Ahmet heeft mij de afgelopen periode begeleid met de peelings en de producten. Want net als Ivana heeft Ahmet een berg aan kennis over werkzame stoffen en aflevertechnieken.

3x kuren met tussenpozen van 1 maand

In totaal bestaat mijn kuurbehandeling uit drie PCA Skin 6% Retinol Peelings met tussenpozen van steeds één maand, aangevuld met producten voor thuisgebruik. Met de producten voor thuisgebruik ben ik begonnen ongeveer een maand vóór de eerste peeling. Hieronder mijn voorfoto. Op deze foto ben ik net terug van een weekje Dubai en dat zie je terug in een onregelmatige teint, vooral op mijn wangen.

Leuk weetje… Onlangs lanceerde PCA Skin ook een nieuwe 4% Retinol Peel, speciaal voor de donkere en mediterrane huid. Deze iets lagere concentratie Retinol voorkomt pigmentreactie bij getinte huiden en heeft tevens een schitterende anti-aging werking.

Peelen is net schilderen: de huid voorbereiden

In het volgende filmpje legt Ahmet uit hoe je de huid het beste voorbereidt op een peeling. Deze voorbereiding heeft verrassend veel overeenkomsten met schilderen, zoals je zult zien.

De peeling zelf: nagenoeg geen downtime

Terwijl Ahmet bij mij de 6% Retinol Peel aanbrengt, legt hij uit hoe de peeling werkt. Bekijk ook het volgende filmpje.

Leestip: Ook de professionals van Huidinstituut Beauté zijn fan op deze peeling. Je leest het in dit artikel.

De dagen na de peeling: alleen wat kleine velletjes

Het blijft toch altijd spannend. Want ook al belooft een merk geen downtime te geven… the proof of the pudding is in the eating. Of met andere woorden: je moet het eerst zelf ervaren.

Meteen na de peeling voelt mijn huid ietwat gloeierig aan. Niet vervelend, eerder het gevoel dat je krijgt wanneer je na een lange wandeling in de winterkou met een glas dampende thee bij de open haard gaat zitten. Een rozig huidgevoel. Wat meteen opvalt, is dat mijn huid een hele mooie en fijne huidstructuur heeft gekregen, met een gezond blosje op mijn wangen. Ik krijg de dag na de peeling veel complimenten van collega’s. Je ziet op deze foto ook heel goed dat mijn huid door de producten voor thuisgebruik in een week of vier al een stukje egaler is geworden.

Mijn huid de eerste dag na de peeling (zonder foundation of poeder uiteraard): een mooie fijne huidstructuur en een gezonde glow. Alleen in mijn binnenste ooghoek wat minuscule velletjes. Ten opzichte van mijn voorfoto zijn vooral de lijntjes rondom mijn ogen afgenomen.

Op de tweede en derde dag wordt ik wakker met wat kleine velletjes rondom mijn neus en mond. Dit is het meest beweeglijke deel van je gezicht en daardoor zijn velletjes hier het snelst zichtbaar. Oncomfortabel is het niet; ik merk het ook pas wanneer ik in de spiegel kijk.

Velletjes op mijn kin en bij mijn neus na het wakker worden op de tweede dag na de peeling.

De handige sos-kit voor de eerste tien dagen

Met een keer reinigen en gebruik van de producten uit de speciale Post-Procedure Solution verdwijnen de velletjes als sneeuw voor de zon. Ik stop de handige kleine potjes kalmerende en verzachtende crème uit de Post-Procedure Solution in mijn tas en neem ze overal mee naartoe.

Heerlijk, de Silkcoat Balm!

Verschijnt er ergens in de loop van de dag een velletje, dan is even bijsmeren met de Silkcoat Balm voldoende. De vierde dag na de peeling blijven de velletjes volledig weg. Wat mij betreft, maakt PCA Skin de belofte van ‘nagenoeg geen downtime’ helemaal waar. Ik heb na de peeling niets hoeven laten, of mijn agenda om moeten gooien. Ook het huidgevoel is steeds prettig geweest; geen droogte of trekkerigheid.

 

Blijf braaf, en ga niet mixen met eigen huidverzorging

PCA Skin adviseert om na een peeling de producten uit de Post-Procedure Solution op te maken. Bij mij was dat na een dag of acht-negen. Daarna ben ik overgestapt op de producten voor thuisgebruik, die ik hieronder kort bespreek. Overigens is het belangrijk dat je in de dagen na de peeling uitsluitend de producten uit de Post-Procedure Solution; deze bevatten nauwkeurig uitgebalanceerde stoffen voor je huid. Kom vooral niet in de verleiding om te mixen en matchen met andere skin care. Daarmee verstoor je deze balans en de werking van het kitje.

Tweede en derde peeling

Ook de tweede en derde peeling gingen als een zonnetje. Alleen wat kleine velletjes en absoluut zonder oncomfortabel huidgevoel. Sterker nog… het lijkt of je huid aan de peelings went. Het gloeierige, warme gevoel meteen na afloop van de peeling neemt iedere peeling iets verder af.

Na de tweede peeling: alleen nog wat ieniemienie velletjes bij mijn kaaklijn en oorlel.

Mijn producten voor thuisgebruik

Pigment Bar

De Pigment Bar reiniger ondersteunt het resultaat van een pigmentbehandeling. Azelaic en Kojic zuur onderdrukken de productie van tyrosinase (hoe meer van dit stofje, hoe meer melanine je huid aanmaakt) en vernietigen slecht functionerende melanocyten (cellen die melanine bevatten), zonder de gezonde omringende huidcellen te beschadigen. Beide ingrediënten hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, waardoor ze post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) te lijf gaan. De Pigment Bar bevat bovendien Niacinamide, een krachtige antioxidant, die eveneens werkzaam is tegen acne.

De Pigment Bar doet een beetje denken aan een pot schoensmeer. De textuur is vrij hard; je schuimt het op met het bijgeleverde sponsje. Ik gebruik in plaats van het sponsje mijn reinigingsapparaat.

Er ontstaat op die manier een fijn licht schuim, dat een beetje naar menthol ruikt. Om de werkzame stoffen optimaal hun werk te laten doen, laat je het schuim een minuutje op de huid. Mijn reinigingsapparaat heeft een cyclus van een minuut, zodat ik niet hoef te timen. Na het afspoelen, blijft er een mooie schone huid over.

Smoothing Toner

Deze alcoholvrije Smoothing Toner voor de normale tot vette huid en de huid gevoelig voor ontstekingen, op basis van melk- en citroenzuur (beide AHA’s), verfijnt de poriestructuur, verwijdert dode huidcellen, verheldert de teint en laat een zachte en schone huid achter. Goudsbloem, Komkommer, Salie, Guarana en Klimop werken adstringerend, ontstekingsremmend en antioxidant. Tot slot zorgen Aloe Vera en Allantoïne voor een zachte en gehydrateerde huid.

Ik breng de toner aan op een watje en wrijf dit over mijn gezicht. Het geeft een tintelend effect en doet nog een schepje bovenop het schone gevoel dat de Pigment Bar al gaf. Heerlijk, want je voelt dat je huid aan het werk wordt gezet.

Pigment Gel HQ Free

HQ Free staat voor Hydroquinone Free en daarmee is deze pigment gel een uitstekende keuze voor mensen met een gevoelige huid of voor mensen die allergisch zijn voor de stof Hydroquinone. De Pigment Gel is rijk aan verhelderende zuren:

Je brengt de Pigment Gel gericht aan op donkere plekjes, zowel op het gezicht als het lichaam. Mijn donkere plekjes verschijnen alleen in mijn gezicht. Ook deze gel, geeft net als de toner, een tintelend gevoel. De textuur van de gel is fluweelachtig en licht; hij wordt razendsnel door de huid opgenomen.

Houd er bij gebruik van de gel wel rekening mee dat je pigment naar buiten wordt ‘geduwd’. Dat is een wat gekke gewaarwording, als je het niet bent gewend. De huid wordt daarbij wat ruw, alsof er een korstje verschijnt. Deze plekjes zijn dan ook wat gevoelig, niet pijnlijk. Bovendien is het vooral iets wat je voelt, niet ziet. Ik vind het zelf geen vervelend proces, omdat je weet dat je lichaam zich van het pigment aan het ontdoen is. En laat dat nou precies de bedoeling zijn!

Après Peel Hydrating Balm

De naam van deze 24-uurs moisturizer is wellicht wat suggestief… Niet alleen kalmeert hij de huid direct na een peeling, ook is het een uitstekende vochtinbrengende balsem voor de normale tot droge huid en voor de rijpere huid.

Chasteberry Fruit Extract en melkproteïnen hydrateren de huid, Isoflavonen van Soja verminderen rimpeltjes en kalmeren roodheid, terwijl olijfolie rijk is aan antioxidanten. Ook bevat de Après Peel Hydrating Balm Tarwekiemolie, een effectieve moisturizer met een hoog percentage omega-6 vetzuur, linoleenzuur en Vitamine E.

Wat een heerlijke balsem is dit! Hij wordt snel en goed door de huid opgenomen, met een fijn huidgevoel als resultaat. Aanbrengen in dunne laagjes werkt het beste; je hebt er niet veel van nodig.

Intensive Brightening Treatment

Een speciale verhelderende behandeling voor de nacht met 0,5% Retinol, dat geleidelijk aan wordt afgegeven aan de huid. Tot wel 10 uur lang. Hierdoor heb je minder snel last van bijwerkingen, zoals irritatie en vervelling. PCA Skin raadt aan om het gebruik van dit product geleidelijk aan op te bouwen, te beginnen met twee keer per week. Op deze manier laat je je huid wennen aan de Retinol.

Omdat ik door het eerdere gebruik van de ZO Medical producten reeds een ‘Retinol-ervaringsdeskundige’ ben, merk ik dat mijn huid niet meer hoeft te wennen aan de Intensive Brightening Treatment en ik vanaf het begin dit product iedere avond kan gebruiken. Een mooie volle huid bij het wakker worden is het resultaat en bovendien zie ik mijn teint geleidelijk aan egaliseren.

Ideal Complex Revitalizing Eye Gel

Dit is een echt alleskunner voor de kwetsbare huid rondom je ogen. Van verjongen tot verhelderen, van liften tot vocht afdrijven. De Eye Gel bevat 6 verschillende peptiden, waaronder Myristoyl Nonapeptide-3, dat een vergelijkbare werking heeft als Retinol, maar dan zonder de irritatie. En dat is zeker bij de oogcontour een pluspunt; de Ideal Complex Revitalizing Eye Gel kan zowel onder als boven het oog worden gebruikt.

Net als de Hydrating Balm wordt deze transparante gel snel door de huid opgenomen. Ik smeer hem om en over mijn gehele oog en heb daarbij last van prikkende ogen of traanogen. De gel werkt heel mooi op droogtelijntjes. Deze nemen zichtbaar af.

Sheer Tint Broad Spectrum SPF 45

Deze minerale (fysische) zonbescherming met handig pompsysteem biedt UVA en UVB bescherming door de combinatie van Titaniumdioxide en Zink Oxide. Deze combinatie zorgt voor een goede en breedbandige zonbescherming, dat wil zeggen tegen het gehele UVA en UVB lichtspectrum. Bekijk ook het volgende filmpje:

Het ingrediënt Ubiquinone biedt aanvullende bescherming tegen vrije radicalen. Het product is tot 80 minuten waterproof. Wist je trouwens dat het niet zoveel nut heeft om een zonbeschermingsfactor te gebruiken hoger dan SPF 45? Dit wordt uitgelegd in het volgende filmpje:

Je brengt deze zonbescherming aan zo’n 15 minuten vóór blootstelling aan de zon. Hoewel de tint in eerste instantie vrij licht lijkt, versmelt hij mooi met de huid, ook met de wat donkerder huiden.

Het lijkt een beetje de rode draad door dit artikel te worden: weer zo’n fijne lichte textuur, die makkelijk door de huid wordt opgenomen. Geen volle of romige crèmes dus bij PCA Skin, maar wel een heerlijk huidgevoel!

 

Meer over de zonbescherming van PCA Skin lees je hier.

Nog meer fijne producten van PCA

Geen onderdeel van mijn vaste verzorgingsregime, maar wel een aanwinst voor mijn badkamerkastje. De volgende producten van PCA gebruik ik naar behoefte:

Mijn kennismaking met PCA Skin

Ik moet bekennen… mijn eerste kennismaking met PCA Skin – zowel de peeling als de producten – is een zeer aangename. Nagenoeg geen downtime, een mooie fijne huidstructuur en een set producten boordevol werkzame stoffen, afgestemd op mijn huid en huidprobleem. Je voelt dat je huid aan het werk wordt gezet, op een goede manier.

En mijn melasma?

Mijn grote angst bij aanvang van de PCA behandelingen en thuisproducten was – zoals ik in het begin van dit artikel al schreef – een terugkerend melasma. Deze angst bleek absoluut ongegrond, want mijn huid ziet er nu fan-tas-tisch uit. Rustig en mooi egaal uit, soepel en gezond. De donkere vlekken op mijn wangen zijn verdwenen; hét bewijs dat PCA in staat is om zelfs de meest hardnekkige huidproblemen aan te pakken.

Dit vraagt om een nadere kennismaking…Go for it!

Meer weten over PCA Skin?

Lees ook